Share/Save/Bookmark
 
پنجشنبه ۱۶ دی ۱۳۸۹ ساعت ۰۸:۵۳
کد مطلب : 3675
 

یارانه قند و شكر و روغن به سبزی، میوه و گوشت اختصاص یابد
كارشناس اداره بهبود تغذیه وزارت بهداشت گفت: آمار دقیقی از كمبود ریزمغذی‌ها در كشور وجود ندارد اما بهترین راه برای كاهش این كمبود این است كه یارانه قند و شكر و روغن به سبزی،میوه و گوشت اختصاص یابد.
مرجع : سلامت نیوز
 
یارانه قند و شكر و روغن به سبزی، میوه و گوشت اختصاص یابد
زهرا عبداللهی در گفت‌وگو با فارس افزود: هدفمند كردن یارانه‌ها موجب بهبود تغذیه می‌شود و اگر یارانه‌هایی كه به برخی از مواد غذایی مانند قند، شكر و روغن تعلق می‌گیرد و به عبارت دیگر یارانه‌ مواد غذایی كه صرفاً به عنوان مواد انرژی‌زا محسوب می‌شود را به گونه‌ای هدفمند شود كه اقلام غذایی حاوی ریزمغذی‌ها و املاح معدنی را نیز در بر گیرند.

وی گفت: شیوع اضافه وزن و چاقی مشكل بزرگی در كشور است كه موجب بروز بسیاری از بیماری‌ها می‌شود و می‌تواند هزینه زیادی را برای سیستم‌های بهداشتی تحمیل كند.

كارشناس اداره بهبود تغذیه وزارت بهداشت افزود: اگر الگوی تغذیه تغییر كند، مصرف قند، شكر و روغن كاهش پیدا كند و به جای آن مصرف مواد دیگر كه سرشار از املاح و ریزمغذی‌ها است، افزایش پیدا كند، موجب كاهش بیماری‌ها در جامعه می‌شود.

عبداللهی گفت: میوه‌ها، سبزی‌ها، گوشت، مرغ و لبنیات از ارزش غذایی بیشتری نسبت به مواد قندی و چربی برخوردارند. بر اساس مطالعاتی كه در كشور انجام شده است در الگوی غذایی مردم ایران بیشتر از مواد نشاسته‌ای استفاده می‌كنند و همین امر موجب شیوع چاقی و اضافه‌ وزن در كشور شده است كه این رویه می‌تواند بروز بیماری‌های قلبی عروقی و سرطان‌ها را افزایش دهد.

*شیوه غلط زندگی موجب افزایش فشار خون و دیابت شده است

وی اضافه كرد: فشار خون بالا و دیابت از بیماری‌هایی است كه شیوه غلط زندگی موجب بروز آن می‌شود و اصلاح شیوه زندگی و تغییر عادات غذایی می‌تواند این مشكلات را از بین ببرد.

كارشناس اداره بهبود تغذیه وزارت بهداشت افزود: پیشنهاد می‌كنیم كه یارانه‌هایی كه در حال حاضر به قند و شكر و روغن داده می‌شود به میوه، سبزی، گوشت و مواد غذایی كه حاوی مواد اساسی برای مردم است، مانند شیر، لبنیات حتی ماست و پنیر داده شود.

عبداللهی گفت: در ایران كسانی كه شیر نمی‌خورند از ماست و پنیر بیشتر استفاده می‌كنند. پرداختن یارانه به ماست و پنیر نیز می‌تواند نیازهای مردم را رفع كند. به طوری كه نشان داده شده است. مردم ایران از ماست و پنیر نسبت به شیر بیشتر استفاده می‌كنند.

عبداللهی با بیان اینكه اگر بقیه لبنیات نیز به آن یارانه تعلق گیرد، افزود: بخشی از كلیسم مورد نیاز مردم تأمین می‌شود. بر اساس مطالعات انجام شده در كشور میزان كلیسم در جامعه ایرانی بسیار كمتر
مردم ایران بیشتر از مواد نشاسته‌ای استفاده می‌كنند
از میزانی است كه سازمان جهانی بهداشت توصیه كرده است.

وی اضافه كرد: تنها راهكاری كه می‌توان دریافت كلیسم را افزایش داد این است كه دسترسی مردم به مواد لبنی از جمله شیر، ماست و پنیر افزایش پیدا كند و اینكه یارانه می‌تواند تأمین‌كننده نیازها باشد. حتی می‌توان یارانه‌ را به خانواده گوشت كه تأمین كننده روی، آهن و پروتئین‌های مفید است تعلق پیدا كند.

كارشناس اداره بهبود تغذیه وزارت بهداشت افزود: در ایران دریافت روی و آهن نیز كمتر از مقدار توصیه شده توسط سازمان جهانی بهداشت است و حتی كمبود آهن از كمبود روی شدیدتر است. سوق دادن بخشی از یارانه‌ها به سمت منابع پروتئینی مثل حبوبات، گوشت قرمز و گوشت سفید خیلی كمك‌كننده است و موجب افزایش دریافت ریزمغذی‌ها در جامعه ایرانی می‌شود.

عبداللهی گفت: می‌توان پیشنهاد كرد كه یارانه‌های غذایی به گونه‌ای هدفمند شود كه سایر اقلام غذایی اساسی كه منابع اصلی پروتئین‌ها املاح و ریزمغذی‌ها هستند بیشتر تحت پوشش حمایت یارانه ای قرار گیرند.

وی افزود: آمار دقیقی از كمبود ریزمغذی‌ها در كشور وجود ندارد اما بر اساس مطالعات انجام شده می‌توان گفت كمبود آهن در كشور وجود دارد و دفتر بهبود تغذیه به همراه انستیتو تحقیقات تغذیه كشور نیز مطالعه‌ای انجام دادند كه طبق آن نشان داده شد مردم ایران از كمبود ویتامین A نیز رنج می‌برند.

*میوه‌های نارنجی رنگ سرشار از ویتامین A هستند

وی افزود: از منابع ویتامین A می‌توان میوه‌ها و سبزی‌هایی كه به رنگ سبز و نارنجی هستند مانند فلفل زرد، فلفل سبز، هویج، اسفناج، جفعری، كاهو، حبوبات، مغزها، پسته و بادام كه از منابع آهن محسوب می‌شود نام برد.

*روزانه 3 تا 5 واحد از گروه سبزی‌ها و میوه‌ها استفاده شود

كارشناس اداره بهبود تغذیه وزارت بهداشت گفت: روزانه باید 3 تا 5 واحد از گروه سبزی‌ها و میوه‌ها استفاده كرد، مطالعاتی كه انجام شده این است كه سرانه مصرف سبزی و میوه در كشور بسیار پایین است و مصرف میوه و سبزی كمتر از مقدار توزیع شده است. منظور از یك واحد میوه یك میوه متوسط مانند یك دانه سیب، یا پرتقال است.

*جذب كلسیم لبنیات پر چرب كمتر است

عبداللهی افزود: جذب كلیسم لبنیات چرب و پرچرب در بدن كمتر است كسانی كه تصور می‌كنند اگر از شیر یا ماست كم‌چرب استفاده كنند كلیسم آن بیشتر است، سخت در اشتباه هستند. استفاده از مواد لبنی چرب موجب افزایش كلسترول و چربی بدن می‌شود و جذب كلیسم كاهش پیدا
پرداخت یارانه به پنیر و ماست موجب می‌تواند نیازهای مردم را رفع كند
می‌كند. بنابراین استفاده از مواد لبنی كم‌چرب بسیار بهتر است.

كارشناس اداره بهبود تغذیه وزارت بهداشت با اشاره به اینكه برخی از افراد تصور می‌كنند كه چون پول ندارند و از درآمد كافی برخوردار نیستند نمی‌توانند تغذیه مناسب داشته باشند، افزود: برخی‌ها فكر می‌كنند كه میوه‌های درشت و بزرگ از ویتامین بیشتری برخوردار هستند و میوه‌های ریز از ویتامین‌های كمتری برخوردار است این تصور نیز اشتباه است.

وی گفت: صنایع غذایی را باید برای تهیه مواد غذایی سالم تشویق كنیم. استفاده از مواد غذایی كم نمك و كم چرب سلامت تغذیه‌‌ای مردم افزایش می‌دهند.

*ایرانیان 3 برابر بیشتر از كشورهای دیگر نمك مصرف می‌كنند

عبداللهی افزود: در ایران مصرف نمك بیشتر از كشورهای دیگر است. مصرف مجاز نمك برای هر فرد 5 گرم در روز است كه هم اكنون حدود 15 گرم در روز مصرف می‌شود و حدود 3 برابر میزان توصیه شده است. مردم بیشتر به سمت مصرف غذاهای آماده سوق پیدا كرده‌اند كه مصرف سوسیس و كالباس خود موجب افزایش مصرف نمك شده است و بروز بیماری‌ها را افزایش می‌دهد.

وی گفت: نمك به عنوان یك نوع چاشنی است كه در تهیه غذا استفاده می‌شود و خواص ضد میكروبی و نگهداری مواد غذایی را دارد.

* از هر 800 مورد مرگ در كشور 300 مورد آن ناشی از بیماری‌های قلبی است

كارشناس اداره بهبود تغذیه وزارت بهداشت افزود: با توجه به شیوع بالای بیماری‌های قلبی و عروقی و پرفشاری خون مصرف زیاد نمك به عنوان یكی از مهمترین عوامل خطر در بروز این بیماری‌ها شناخته شده است، آمارها نشان می‌دهد كه از هر 800 مورد مرگ در كشور 300 مورد آن ناشی از بیماری‌های قلبی و عروقی است و مصرف بیش از حد نمك یكی از عوامل بروز این بیماریها و فشار خون بالاست.

* مصرف ویتامین A در افزایش مقاومت بدن در برابر عفونت‌ها اهمیت دارد

عبداللهی درباره كمبود آهن افزود: آهن در خونسازی و تشكیل گلبول‌های قرمز خون نقش دارد و همچنین برای تبدیل بتاكاروتن پیش ساز ویتامین A مورد نیاز است. بتاكاروتن برای تولید آنتی بادی و افزایش مقاومت بدن در برابر عفونت‌ها لازم است.

*كودك 4 تا 12 ماهه، 120 میكروگرم آهن به ازاء هر كیلوگرم وزن بدن نیاز دارد

وی گفت: آهن، در یادگیری، رشد و تكامل جسمی و مغزی به ویژه در دوران جنینی و 2 سال اول زندگی كودك بسیار اهمیت دارد. البته میزان آهن در گروه‌های مختلف متفاوت است و در دوران رشد كودكی و نوجوانی و بارداری نیاز به آهن بیشتر است.

وی افزود: یك كودك 4 تا 12 ماهه، 120 میكروگرم آهن به ازاء
آمار دقیقی از كمبود ریزمغذی‌ها در كشور وجود ندارد
هر كیلوگرم وزن بدن نیاز دارد كه این مقدار با افزایش سن به تدریج كاهش پیدا می‌كند و یك فرد بالغ 18 میكروگرم به ازاء كیلوگـــرم وزن بدن نیاز دارد كه افزایش نیاز به آهن در دوران كودكی به علت رشد سریع جسمی و مغزی است.

كارشناس اداره بهبود تغذیه وزارت بهداشت اضافه كرد: شیرخواران، كودكان، نوجوانان به ویژه دختران نوجوان و زنان باردار از آسیب پذیرترین گروه‌ها هستند كه بیشتر از سایر گروه‌ها در معرض خطر كم خونی فقر آهن قرار می‌گیرند. نوجوانان پسر و مردان بالغ نیز ممكن است به علت دریافت ناكافی یا تكرر عفونت‌های انگلی در معرض خطر كم خونی و كمبود آهن قرار گیرند.

عبداللهی گفت: آهن به 2 صورت «هم» و «غیر هم» وجود دارد كه منابع غذایی آهن «هم» گوشت قرمز، مرغ و ماهی و جگر است. آهن «هم» از قابلیت جذب بالایی برخوردار است و در حدود 20 تا 30 درصد آن جذب می‌شود اما تحت تأثیر تانن موجود در چای و قهوه و دم كرده‌های گیاهی و همچنین، فیبر و فیتات موجود در پوسته غلات و حبوبات از بین می‌رود.

وی افزود: «آهن غیر هم» در منابع غذایی گیاهی مانند غلات، حبوبات، سبزی‌های سبز تیره، زرده تخم مرغ، انواع خشكبار و مغزها وجود دارد. «آهن غیر هم» از قابلیت جذب كمی برخوردار است و فقط 3 تا 8 درصد آن جذب می‌شود و جذب آن تحت تأثیر افزایش دهنده‌های جذب آهن مانند ویتامین C موجود در میوه‌ها و سبزی‌ها، اسید لاكتیك و آهن هم و كاهش دهنده‌های جذب آهن قرار می‌گیرد.

كارشناس اداره بهبود تغذیه وزارت بهداشت اضافه كرد: بر اساس مطالعات انجام شده حدود 80 تا 90 درصد آهن دریافتی روزانه مردم از منابع «آهن غیر هم» تأمین می‌شود و از این مقدار در حدود 60 درصد آن از نان است. فیتات موجود در نانی كه خمیر آن ور نیامده و از جوش شیرین در تهیه آن استفاده شده باشد، موجب كاهش شدید جذب آهن از غذای اصلی مردم می‌شود.

*كم خونی در دوران شیرخوارگی و اوایل كودكی غیر قابل جبران است

عبداللهی گفت: كمبود آهن و كم خونی ناشی از آن با عوارض متعددی كه برخی از آنها غیر قابل جبران است، همراه می‌شود. اگر چه كمبود آهن می‌تواند در تمام مراحل زندگی موجب كاهش قدرت ادراك و یادگیری ‌شود، ولی اثرات نامطلوب كم خونی در دوران شیرخوارگی و اوایل كودكی غیر قابل جبران است.

*تكامل و هماهنگ شدن حركات كودكان كم خون به تأخیر می‌افتد

وی افزود: تكامل و هماهنگ شدن حركات كودكان كم خون به تأخیر می‌افتد. این كودكان در مدرسه
درصد مهم آهن دریافتی روزانه مردم از منابع «آهن غیر هم» تأمین می‌شود
نیز یادگیری كمتری دارند. ضریب هوشی این كودكان 5 تا 10 امتیاز كمتر از حد طبیعی است. در كودكان مبتلا به كم خونی فقر آهن میزان ابتلا به بیماری‌های عفونی بیشتر است زیرا سیستم ایمنی آنها قادر به مبارزه مؤثر با عوامل بیماری زا نیست.

كارشناس اداره بهبود تغذیه وزارت بهداشت اضافه كرد: با اجرای برنامه ملی غنی سازی آرد با آهن و اسید فولیك كه از سال 1386 در كشور به اجرا گذاشته شده است، بخشی از آهن مورد نیاز بدن تأمین می‌شود.

*كلسیم در سلامت و استحكام استخوان‌ها از اهمیت زیادی برخوردار است

عبداللهی درباره اثرات كمبود ناشی از كلسیم افزود: كلسیم در سلامت و استحكام استخوان‌ها از اهمیت زیادی برخوردار است كلسیم به عنوان یك عنصر معدنی در بدن ساخته نمی‌شود و باید از مواد غذایی كه دارای كلسیم است، استفاده كرد.

*روزانه به هزار و 200 میلی‌گرم كلسیم نیاز داریم

وی گفت: كلسیم برای رشد، استحكام استخوان‌ها و دندان‌ها ضروری است و در عملكرد طبیعی عضلات، تشكیل لخته خون و فعالیت سیستم عصبی لازم است. كلسیم می‌تواند فشار خون را تنظیم كند و از بروز بیماری‌های قلبی پیشگیری كند و روزانه به هزار و 200 میلی‌گرم كلسیم نیاز داریم.

*كم شدن میزان هورمون استروژن موجب پوكی‌استخوان می‌شود

كارشناس اداره بهبود تغذیه وزارت بهداشت افزود: اگر در برنامه غذایی كلسیم به مقدار كافی وجود نداشته باشد بدن برای حفظ و عملكرد طبیعی خود كلسیم مورد نیاز خود را از استخوان‌ها تأمین می‌كند كه اگر این روند ادامه پیدا كند پوكی استخوان ایجاد می‌شود. علاوه بر این عدم تحرك، كم شدن میزان هورمون استروژن از عواملی هستند كه در بروز پوكی استخوان نقش دارند.

عبداللهی گفت: شیر و مواد لبنی مانند ماست و پنیر می‌توانند منابع غنی از كلسیم باشند هر چه قدر چربی محصولات لبنی كمتر باشد جذب كلسیم بهتر است كلسیم در كشك نیز به مقدار زیادی وجود دارد. كشك در انواع غذاهای ایرانی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

*مغزهای گیاهی سرشار از كلسیم است

وی افزود: از منابع گیاهی كلسیم می‌توان به سبزی‌های سبز رنگ تیره مانند كلم بروكلی، غلات، حبوبات، كلم، شلغم، ترب و از دانه‌ها و مغزهای گیاهی مانند كنجد، بادام و سویا وجود دارد.

*4 لیوان كلم بروكلی معادل یك لیوان شیر كلسیم دارد

كارشناس اداره بهبود تغذیه وزارت بهداشت گفت: تقریباً 4 لیوان كلم بروكلی معادل یك لیوان شیر كلسیم دارد از انواع ماهی‌ها، ماهی‌های با استخوان مثل كیلكا و ساردین نیز از منابع خوب كلسیم محسوب می‌شوند.

*یك
سرانه روزانه مصرف نان در كشور 320 گرم است
لیوان ماست كم چرب 345 میلی‌گرم كلسیم دارد


عبداللهی افزود: یك لیوان ماست كم چرب 345 میلی‌گرم، یك لیوان شیر كم چرب 302 میلی گرم، 50 گرم پنیر 360 میلی‌گرم، یك لیوان كشك 253 میلی‌گرم، یك چهارم لیوان بادام 92 میلی گرم، 10 عدد انجیر خشك 269 میلی‌گرم، یك عدد پرتقال متوسط 50 میلی گرم، یك لیوان سویا 175 میلی‌گرم، یك لیوان كلم سفید 50 میلی‌گرم، یك لیوان كلم قرمز 56 میلی‌گرم، یك لیوان كلم بروكلی 84 میلی گرم كلیسم دارد.

*افراد بزرگسال به 400 میلی‌گرم ویتامین D نیاز دارند

وی گفت: ویتامین D در جذب كلسیم اهمیت دارد با پیاده‌روی و ورزش در زیر نور آفتاب می‌توان ویتامین D مورد نیاز را جذب كرد. افراد بزرگسال به 400 میلی‌گرم ویتامین D نیاز دارند. می‌توان در میان وعده‌ها از چیپس و پفك و شكلات پرهیز كرد و به جای آن می‌توان از انواع مغزها، میوه‌ها و سبزی‌ها استفاده كرد كه كلسیم بدن تأمین شود.

كارشناس اداره بهبود تغذیه وزارت بهداشت اضافه كرد: غنی سازی مواد غذایی با انواع مواد مغذی مانند آهن، روی، كلسیم و ویتامین‌های گروه B می تواند یكی از ارزان‌ترین و مؤثرترین راهها برای كاهش شیوع كمبود ریزمغذی‌ها در جامعه باشد.

*آرد هر چه سفیدتر باشد، املاح آن كمتر است

عبداللهی گفت: نان یكی از مواد غذایی است كه در كشورهای زیادی برای غنی سازی با ریزمغذی‌ها به ویژه آهن و اسید فولیك مورد استفاده قرار گرفته است. آرد هر چه سفیدتر باشد. مقدار بیشتری از سبوس آن گرفته شده است و مقداركمتری ویتامین و املاح دارد.

وی افزود: در كشور ایران نان قوت غالب و غذای اصلی مردم است كه از نظر تأمین غذای مردم از اهمیت زیادی برخوردار است. بر اساس مطالعات انجام شده مصرف مواد غذایی در خانواده‌های شهری و روستایی سرانه روزانه مصرف نان در كشور 320 گرم مشخص شده است این مقدار حدود 34 درصد انرژی و 40درصد پروتئین مورد نیاز روزانه افراد را تأمین می‌كند.

وی گفت: با مصرف روزانه محصولات غذایی غنی شده با آهن و اسید فولیك بخشی از نیاز بدن به ریزمغذی‌ها تأمین می‌شود. ریزمغذی‌ها باید از طریق مصرف مواد غذایی تأمین شوند. نیاز روزانه بدن افراد به ریزمغذی‌ها بسیار اندك است و از مهمترین ریز مغذی‌ها می‌توان به آهن، ید، ویتامین A، كلسیم و اسید فولیك اشاره كرد.

* اسید فولیك در كاهش هموسیستئین خون مؤثر است

كارشناس اداره بهبود تغذیه وزارت بهداشت افزود: اسید فولیك در ارتقاء سطح سلامت جامعه مفید است. در كاهش هموسیستئین مؤثر است و می‌تواند در پیشگیری از بیماری‌های قلبی- عروقی و سكته مغزی موثر باشد.