Share/Save/Bookmark
 
پنجشنبه ۲ ارديبهشت ۱۳۸۹ ساعت ۰۹:۲۸
کد مطلب : 690
 

عضو هيئت علمي دانشگاه آزاد خوراسگان:
مايكوتوكسين‌ها به صنعت دامپروري ضرر مي‌رسانند
عضو هيئت علمي دانشكده كشاورزي دانشگاه آزاد اسلامي خوراسگان گفت: مايكوتوكسين‌ها سبب ضررهاي اقتصادي به صنعت دامپروري و كشاورزي مي‌شوند.
 
مايكوتوكسين‌ها به صنعت دامپروري ضرر مي‌رسانند
اكبر پيرستاني دیروز در گفتگو با خبرنگار فارس در اصفهان با بيان اينكه مايكوتوكسين‌ها متابوليت‌‌هاي ثانويه‌اي هستند كه توسط چند قارچ توليد مي‌شوند، بيان داشت: قارچ‌ها نه تنها از كيفيت مواد غذايي مي‌كاهند، بلكه با توليد مواد شيميايي با عنوان مايكوتوكسين سبب نارسايي توليدمثلي و ضعف رشد حيوان مي‌شوند.
وي با اشاره به اينكه قارچ‌ها قابليت سنتز مايوتوكسين‌هايي را دارند كه روي غلات، گندم، جو، پنبه‌دانه و بادام‌ زميني يافت مي‌شوند و همچنين تخمين زده شد كه 45 درصد وسايل كشاورزي به اين مواد آلوده شده و سبب ضرر به اقتصاد مي‌شود.
متخصص مامايي و بيماري‌هاي توليد مثل دام اظهار داشت: مايكوتوكسين‌ها به‌ دليل دارا بودن خاصيت استروژنيك سبب اثرات شديد توليد مثلي شده و همچنين به طور مستقيم سبب كاهش غذاي دريافتي و يا كاهش رشد، صدمه به ارگان‌هاي حياتي بدن حيوان مي‌شود.
وي بيان داشت: ظرفيت و اثرات سميت آفلاتوكسين‌ها كه يكي از انواع مايكوتوكسين‌ها هستند وابسته به نوع، دوز دريافتي، دوره دريافت، سن حيوان، حالت تغذيه‌اي و متابوليسم و مكانيسم دفاعي بدن حيوان است علاوه بر آفلاتوكسين‌هاي ذكر شده انواع ديگري به نام پارازتيكول هم شناسايي شده است كه نوع M1 و متابوليت B1 در شير حيوانات بوده اما خصوصيات آن به طور كامل شناسايي نشده است.
پيرستاني تصريح كرد: مصرف غذا و خوراك آلوده به آفلاتوكسين منجر به ايجاد حالت ناهنجاري‌زا، سرطان‌زا، موتاسيون‌زا، استروژنيك و صدمات عصبي و سركوب ايمني و سميت براي جنين اسنان و حيوان مي‌شود.
وي در مورد اثرات بيولوژيكي آفلاتوكسين اظهار داشت: كاهش توليد،كاهش‌ قابليت توليد مثلي، لنگش، ‌كيست تخمدان، صدمات كبدي و كليوي و همچنين استنشاق ذرات آفلاتوكسين نيز سبب بيماري‌هاي مختلف مي‌شود.
عضو هيئت علمي دانشكده كشاورزي دانشگاه آزاد اسلامي خوراسگان اضافه كرد: حضور آفلاتوكسين در جيره غذايي و بالا بودن ميزان بيش از حد استاندارد آن در جيره غذايي انسان و حيوان منجر به كاهش قدرت باروري شده و با ورود به مايعات بدن سبب مشكلات توليد مثلي مي‌شود.
وي با بيان اينكه براي شناخت آفلاتوكسين روش‌هاي متنوعي استفاده مي‌شود، تصريح كرد: كروماتوگرافي لايه نازك،كروماتوگرافي‌ مايع با توان بالا، كروماتوگرافي گازي و روش‌هاي ايمني ـ شيميايي مانند الايزا و در كل روش تشخيص HPLC به دليل آستانه تشخيصي و به دليل دقت و حساسيت و اطمينان از نتيجه حاصل روش ايده‌آل و مناسبي است.
متخصص مامايي و بيماري‌هاي توليد مثل دام با اشاره به اينكه دو روش آزمون براي مايكوتوكسين‌ها موجود است، خاطرنشان كرد: آزمون‌هاي سريع و آزمون‌هاي كمي يا تطبيقي كه بسياري از آزمايشگاه‌ها از تست‌هاي تكميلي پس از مشخص شدن آلودگي نمونه‌ها در آزمون سريع استفاده مي‌شود.