Share/Save/Bookmark
 
يکشنبه ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۲۱:۰۲
کد مطلب : 9749
 

نیاز سالانه کشور به واکسن طیور حدود 7.5 میلیارد دز است
مدیر تحقیقات بیماری های طیور موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی گفت: سالانه حدود 7 تا 7.5 میلیارد دز واکسن طیور در کشور نیاز است که موسسه رازی 2.5 میلیارد دز آن را تامین می کند.
مرجع : خبرگزاری ايرنا
 
نیاز سالانه کشور به واکسن طیور حدود 7.5 میلیارد دز است
حسین گودرزی چهارشنبه شب در حاشیه گردهمایی مشورتی اعضای هیئت علمی موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی در مصاحبه با خبرنگار ایرنا افزود: بخش دیگر نیاز کشور از طریق شرکت ایرانی 'پسوک' تامین می شود و بخشی نیز وارداتی است.

وی گفت: با توجه به فعالیت شرکت های دانش بنیان در این حوزه، امید می رود در آینده نزدیک بسیاری از واکسن های کشور توسط این شرکت ها تولید شده و به شکل کامل نیاز کشور را مرتفع کنند.

وی تعداد شرکت های دانش بنیان تاسیس شده در این موسسه را 13 شرکت اعلام کرد و متذکر شد: از این تعداد هشت شرکت موفق شده اند در مرکز رشد موسسه رازی استقرار پیدا کنند.

وی محصولات کنونی موسسه رازی را شامل تولید بیش از هشت واکسن زنده (ویروس زنده تخفیف حدت یافته) طیور و سه واکسن غیر فعال (ویروس کشته) نام برد.

گودرزی با بیان این که موسسه رازی آمادگی تامین کامل واکسن های زنده طیور را در کشور دارد، گفت: در زمان حاضر این موسسه حدود 40 درصد از نیاز کشور را در بخش واکسن های کشته می تواند تامین کند که امیدواریم با برنامه های در دست اجرا این درصد ارتقا یابد.

مدیر تحقیقات بیماری های طیور موسسه رازی بیان کرد: در شرایط حاضر برای تامین نیاز کشور این موسسه صادرات ندارد اما جزو برنامه های آینده شرکت قرار دارد.

گودرزی قیمت تمام واکسن های موسسه را در مقایسه با واکسن های مشابه خارجی ارزان تر بیان کرد و گفت: در زمان حاضر حدود 15 برند خارجی در کشور موجود است که این مساله می تواند تهدیدی برای واکسن های تولید داخل باشد.

وی ادامه داد: متاسفانه این مساله در حالی است که بر اساس تاکیدات مسوولان ارشد کشور، چنانچه محصولات داخلی از کیفیت مناسب برخوردار باشند نباید از محصولات مشابه خارجی استفاده کرد.

گودرزی مهمترین چالش صنعت واکسن سازی کشور را واردات بی رویه و گسترده بیان کرد و گفت: اگر چه کیفیت واکسن همواره باید به عنوان مهمترین اصل مورد نظر باشد اما واردات بی رویه واکسن باعث آسیب پذیری تولیدکنندگان داخلی شده است.

وی ادامه داد: حمایت بخش دولتی از شرکت های دانش بنیان می تواند یکی از راهکارهایی باشد تا صنعت واکسن سازی کشور در آینده بتواند با حمایت موسسه رازی به عنوان یک شرکت واکسن سازی مادر در کشور نقش مهمی را ایفاء کند.

مدیر تحقیقات بیماری های طیور موسسه رازی با بیان این که افزایش تعرفه واردات واکسن ها می تواند عامل تهدیدکننده باشد اظهار کرد: با توجه به تاکید تمامی منابع علمی بر استفاده از سویه های ویروسی یا باکتریایی بومی متاسفانه واکسن های کشته (غیرفعال) به شکل گسترده وارد می شوند که این مساله از جهت علمی به هیچ وجه قابل توجیه نیست.

وی گفت: انتظار می رود مسوولان سازمان دامپزشکی کشور نسبت به این امر حساسیت لازم را اعمال کنند.

به گفته دکتر گودرزی در حوزه واکسن های طیور واکسن ها باید با توجه به مستندات علمی در یک جدول مشخصی در مرغ های گوشتی، تخم گذار و مادر استفاده شوند.

وی اضافه کرد: بر این اساس چنانچه واکسن ها به شکل مناسبی استفاده شوند دلیلی بر استفاده از تعدد واکسن وجود ندارد.

گودرزی گفت: واکسن نیوکاسل متاسفانه در حال حاضر به شکل گسترده در مرغ های مادری که در پیک تولید هستند وجود دارد که این مساله از نظر علمی مورد سوال است.

وی ادامه داد: در مورد جوجه های گوشتی نیز چنان چه از واکسن های کارا، موثر و سالم استفاده شود قاعدتا هر واکسن می تواند در زمان مناسب خود اثربخشی لازم را داشته باشد.

او اظهار کرد: این انتظار که واکسن به تنهایی می تواند مانع ایجاد بیماری شود انتظار غیرمعمولی است و مشخصا عوامل مختلفی از جمله مسایل مدیریتی می توانند تاثیر بسزایی در کنترل بیماری ها داشته باشند.

به گفته وی، در شرایط نامطلوب بهداشتی صنعت مرغداری نیز، نمی توان انتظار ویژه ای از واکسن ها به جهت کنترل بیماری داشت و bio security (ایمنی زیستی) از این جهت بسیار اهمیت دارد.

گودرزی، موقعیت گلستان را با توجه به میزان جوجه ریزی، از استان های با اهمیت کشور دانست و گفت: این استان نقش بسیار چشمگیری در تامین پروتئین سفید کشور به عهده دارد و خوشبختانه در این استان واحدهای integration (مجتمع ها) همانند شرکت پیگیر به عنوان یک مجتمع موفق، سهم بسزایی در تولید فرآورده های گوشت سفید دارند.

وی از تولید واکسن کلون نیوکاسل، واکسن غیرفعال دوگانه دو دهم سی سی و واکسن سه گانه غیرفعال طیور به عنوان آخرین دستاوردهای موسسه رازی نام برد و افزود که در آینده ای نزدیک این واکسن ها وارد بازار می شوند.

'مقصودلو' نماینده موسسه رازی در استان گلستان نیز در این مصاحبه ضعف استان را تبلیغات سوء استفاده از واکسن های خارجی بیان کرد و گفت: اکنون در استان فارس از هیچ واکسن خارجی به دلیل تبلیغات صحیح استفاده نمی شود.

واحد تولیدی 'هما دشت' گرگان از واحدهای مرغ تخم گذار و مکانیزه استان است که سالانه با تولید 150 هزار قطعه و پرورش 50 هزار قطعه، یکی از استفاده کنندگان همیشگی واکسن های موسسه رازی به ویژه واکسن آنفلوانزا و آبله است.

به گفته مدیرعامل این شرکت، سالانه پنج درصد از هزینه های تمام شده تولیدات شرکت بعد از خوراک و دان، صرف واکسیناسیون می شود.

مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی قریب به 90 سال سابقه فعالیت دارد و یکی از قدیمی ترین و معتبرترین مراکز علمی و تحقیقاتی کشور شناخته می شود.