Share/Save/Bookmark
 
دوشنبه ۲۰ خرداد ۱۳۹۲ ساعت ۲۲:۴۸
کد مطلب : 8099
 

تولید 79 هزار تن تخم مرغ در خراسان رضوی/ گنجی که از تخم های طلا نصیب دلالان می شود
خراسان رضوی با تولید سالانه 79 هزار تن تخم مرغ در رتبه سوم تولید این فرآورده در کشور قرار داد و این امر در حالی است که دسترنج مرغداران به اجبار با قیمت بسیار پایین تر در جیب واسطه ها سرازیر شده و آن سودی که باید نصیب تولید کننده شود، میسر نمی شود.
مرجع : خبرگزاری مهر
 
تولید 79 هزار تن تخم مرغ در خراسان رضوی/ گنجی که از تخم های طلا نصیب دلالان می شود
به گزارش خبرنگار مهر، سرازیری سود محصول تخم مرغ در جیب واسطه ها دسترنج تولید کنندگان را به یغما برده است زیرا با ورود واسطه ها به عرصه توزیع، سیستم عرضه روند اصولی خود را از دست داده و به موج بی ثباتی در قیمت ها دامن زده است.

این روزها گنج دلالان از تخم مرغها همچون تخم طلا سودآور است و شاید این مشکلات ناشی از برنامه ریزی های غیر اصولی دست اندرکاران صنعت تولید تخم مرغ باشد.

فعالیت یک هزار و 320 واحد مرغداری
در حال حاضر بسیاری از توليدكنندگان تخم مرغ بدهكار هستند و افزایش قیمت نهاده ها آنان را در تولید تخم مرغ با مشکلات عدیده ای مواجه کرده و در این میان تحریم ها، افزایش قیمت سوخت، کاهش سهمیه سوخت و کمبود نهاده ها به ویژه کنجاله سویا و ذرت از دیگر مسائلی است که مرغداران این روزها با آن دست و پنجه نرم می کنند.
رئیس اتحادیه مرغداران مرغ تخم گذار خراسان رضوی در این رابطه عنوان می کند: ورود واسطه ها به عرصه توزیع تخم مرغ موجب شده تا سیستم عرضه روند اصولی خود را از دست بدهد و قیمت ها بی ثبات شود.

محمد منتظمی ادامه می دهد: در حال حاضر و در شرایطی که تولید کنندگان انگیزه خود را به دلیل نوسانات شدید قیمت نهاده ها و سودجویی برخی از بازاریان از دست داده اند دولت باید برای پایداری تولید با ارائه تسهیلات انگیزه را در تولیدکننده تقویت کند.

وی معتقد است، تصميم گيري هاي عاجل و غيرعلمي مسئولان سبب غير ايمن شدن سرمايه گذاري در اين صنعت شده چرا که تولید تخم مرغ باید بیانگر پویا بودن صنعت مرغ تخم گذار باشد اما متاسفانه میزان تولید براساس نیاز طراحی نمی شود و عرضه و تقاضا هماهنگ نیست.

رئیس اتحادیه مرغداران مرغ تخم گذار خراسان رضوی تصریح می کند: هم اکنون وجود چالش های فراوان در عرصه تولید تخم مرغ این صنعت را به یکی از بحرانی ترین صنایع طبیعی تبدیل کرده است.

عدم رعایت استانداردها در تولید دان
وی می افزاید: بالا بودن هزینه تولید، ازدیاد تعلقات در دوره پرورش، نوسانات دام و جوجه یک روزه، ساختار فیزیکی نامناسب مرغداری ها، عدم توازن عرضه و تقاضا، فقدان نظام مناسب در اطلاع رسانی، نبود نظارت کارآمد دولتی، عدم انسجام در حمایت های صنعت طیور، عدم کنترل کیفی در درجه بندی تولیدات و فرآوری، فقدان صندوق حمایت از تولیدکنندگان طیور تخم گذار، عدم کامل پوشش های بیمه ای، خرده پا و سنتی بودن قسمت عمده تولید، عدم رعایت استانداردها در تولید دان، نبود نقدینگی و سرمایه در گردش مناسب از جمله چالش های پیش رو در این صنعت است.

منتظمی بیان می کند: در حال حاضر مرغداران از بالا بودن هزینه های تولید و عدم حمایت های دولت رنج می برند زیرا مرغدار از یک سو فشار ناشی از قیمت نهاده ها را تحمل می کند و از سویی دیگر به دلیل ساختار تولید و خطوط فرسوده نیازمند بازسازی ساختار تولید است و این همه موجب می شود که تولید کننده در این عرصه متضرر شود.

رئیس اتحادیه مرغداران مرغ تخم گذار خراسان رضوی بیان می کند: اگر زیرساخت ها در صنعت طیور فراهم شود تولید کننده می تواند به روند و چرخه تولید امیدوار باشد اما در غیر این صورت تولید کنندگان به لحاظ اقتصادی فلج می شوند و از ادامه راه دست بر می دارند.

معاون امور بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی نیز می گوید: این استان با فعالیت یک هزار و 320 واحد مرغداری قطب تولید تخم مرغ است.

حسین صفرپور با بیان اینکه پیش بینی می شود تا پایان سال 92 بیش از 82 هزار تن تخم مرغ در استان تولید شود، می افزاید: بیش از 15 هزار تن از این فرآورده مازاد بر مصرف استان است و به استان های دیگر یا به از خارج کشور صادر می شود.

بهینه سازی 114 واحد مرغداری
وی با اشاره به علوفه و دان مورد نیاز برای تامین خوراک مرغها بیان می کند: علوفه و دان مورد نیاز از طریق واردات تامین می شود و در حال حاضر با وارداتی که در پایان سال گذشته و ابتدای امسال انجام گرفته به لحاظ خوراک دام و طیور مشکلی نداریم.

وی تاکید می کند: هم اکنون تنها مشکل افزایش قیمت ارز است چرا که این افزایش بر رشد فزاینده قیمت جو، ذرت و سویا نیز اثر گذاشته است.

صفرپور با اشاره به این مطلب که 40 درصد از جوجه مورد نیاز مرغداری ها در داخل استان تولید و مابقی از استان های شمالی تامین می شود، می گوید: با راه اندازی مجتمع مرغداری در کاشمر زنجیره تولید در مرغداری های منطقه تکمیل خواهد شد.

وی از بهینه سازی 114 واحد مرغداری در استان خبر داده و می افزاید: برخی از مرغداری ها با اعتبار 12 میلیارد تومانی توانسته اند تا سقف 50 درصد مصرف سوخت مرغداری های را کاهش دهند.

رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی دامپزشکی خراسان‌رضوی هم از تولید 79 هزار تن تخم‌مرغ در خراسان رضوی خبر داده و می افزاید: خراسان رضوی با ظرفیت تولید 79 هزار و 322 تن تخم مرغ در سال رتبه سوم تولید این فرآورده را در کشور کسب کرده است.

کوتاه کردن دست واسطه ها با حمایت های دولتی
جعفر عطارباشی با اشاره به طرح ساماندهی بهداشتی تخم مرغ از تولید تا عرضه اظهار می کند: در این طرح راهکارهای تولید، نگهداری و عرضه تخم مرغ سالم اجراء می شود.

وی با اشاره به سود واسطه ها در صنعت تخم مرغ استان، ادامه می دهد: مرغداران با کاهش دان و سرمایه رو به رو هستند و در این راستا با ورود واسطه ها به عرصه توزیع، سیستم عرضه روند اصولی خود را از دست داده است.

وي یادآور می شود: در حال حاضر بیشتر توليدكنندگان تخم مرغ بدهكار هستند و دلال ها و واسطه ها نیز از ضعف مالی مرغداران استفاده کرده و او را مجبور به خريد نهاده هاي توليد به صورت چكي می کنند و در زمان سررسيد مرغدار قادر به پرداخت مبالغ چك نمي شود بنابراین دسترنج خود را با قيمت پايين در اختيار واسطه ها قرار مي دهد.

خراسان رضوی رتبه سوم صنعت تخم مرغ را به خود اختصاص داده اما در این میان تولید کنندگان در این رتبه بندی سهمی ندارند چرا که آنها امروز از بالابودن هزینه تولید و فشار ناشی از اصلاح قیمت نهاده ها رنج می برند.

به نظر می رسد باید زیرساخت ها در صنعت طیور با حمایت دولتی مهیا شود تا تولیدکننده با رغبت بیشتری فعالیت کند و با پشتوانه و دل گرمی دست واسطه ها را از این صنعت حیاتی کوتاه نماید.