Share/Save/Bookmark
 
چهارشنبه ۲۴ فروردين ۱۳۹۰ ساعت ۰۸:۵۸
کد مطلب : 4290
 

مصرف غيرمجاز آنتي بيوتيك در دام و طيور مقاومت ميكروبي را افزايش مي دهد
رييس بخش ميكروب شناسي دانشكده بهداشت دانشگاه تهران ،گفت:‌ استفاده زياد و غيرمجاز از آنتي بيوتيك ها در دامداري ها و مرغداري ها، موجب افزايش مقاومت ميكروبي در انسان مي شود.
مرجع : خبرگزاری ايرنا
 
مصرف غيرمجاز آنتي بيوتيك در دام و طيور مقاومت ميكروبي را افزايش مي دهد
دكتر 'محمد مهدي سلطان دلال ' استاد ميكروبيولوژيست گفت:‌ مقاومت ضد ميكروبي در واقع نوعي مقاومت ميكرو اورگانيسمي است و در صورت بروز، نتيجه درمان هاي استاندارد را بي اثر مي كند و عفونت مقاوم شده به جاهاي ديگر گسترش مي يابد.
وي ادامه داد: اين مقاومت ميكروبي به دليل استفاده نادرست از داروهاي ضد ميكروبي ايجاد مي شود و حتي ممكن است ميكرواورگانيسم ها، دچار جهش شده و داراي مقاومت ژني شود.
سلطان دلال، با بيان اينكه دامداري ها و مرغداري ها براي رشد سريع تر دام و طيور و عرضه سريع تر محصولات به بازار از انواع مكمل ها، آنتي بيوتيك ها و واكسن ها استفاده مي كنند، افزود: 90 درصد آنتي بيوتيك مصرفي در دامداري ها و مرغداري ها براي رشد سريع تر است زيرا اين داروها موجب باريكي جدار روده شده و جذب مواد را بيشتر مي كند.
اين ميكروبيولوژيست گفت: مشكلي كه در اينجا مطرح مي شود باقي ماندن بخشي از اين آنتي بيوتيك در محصولاتي مثل گوشت، شير ،تخم مرغ ،چربي و پوست است.
رييس بخش ميكروب شناسي دانشكده بهداشت دانشگاه تهران، گفت: باقي ماندن دارو در بدن حيوان به دو صورت براي انسان ضرر دارد، نخست اثر مستقيم و كوتاه مدت آن است كه به شكل سم وارد بدن انسان شده و موجب مسموميت ،‌آلرژي يا مشكلات پوستي در فرد مي شود.
سلطان دلال ادامه داد: حالت دوم تاثير باقي مانده دارو و آنتي بيوتيك در بدن حيوانات به طور غيرمستقيم و دراز مدت آن است كه در بلند مدت، موجب بروز مشكلاتي در دستگاه گوارش ، ابتلا به سرطان و توليد مثل ناقص در مصرف كننده مي شود.
وي گفت: وجود آنتي بيوتيك در فرآورده هاي لبني مانع از رشد باكتري هاي مفيد در شير و همچنين جلوگيري از تخمير درست شير در تهيه پنير و ماست مي شود كه مي تواند خسارت جدي براي دامداران در پي داشته باشد.
اين متخصص ميكرو بيولوژي در ادامه با اشاره به اينكه مقاومت ميكروبي باعث مرگ و مير نيز مي شود، گفت:‌ براي مثال عفونت ناشي از ميكرو اورگانيسم ها، باعث طولاني شدن بيماري و در نهايت مرگ بيمار مي شود.
وي افزود: اين مقاومت همچنين در عفونت ها از جمله عفونت هاي بيمارستاني اثر درماني را كاهش داده و باعث انتقال ميكروب به ساير بيماران، كادر بيمارستان و ساير افراد خواهد شد.
سلطان دلال گفت: نتيجه اين پروسه، طولاني شدن درمان، افزايش هزينه هاي درماني و اشغال طولاني تخت هاي بيمارستاني مي شود كه بار مالي گزافي را به دولت و مردم تحميل خواهد كرد.
وي تصريح كرد،مقاومت ميكروبي شماري از دستاوردهاي بشري را به مخاطره انداخته و مي تواند اثر بسياري از جراحي هاي موفق چون پيوند اعضا و شيمي درماني را كاهش دهد.
اين ميكرو بيولوژيست گفت: اگر كسي ناقل ميكروبي كه مقاوم شده باشد و از نقطه اي به نقطه ديگري از جهان سفر كند مي تواند به سادگي اين ميكروب را جابجا كند.
سلطان دلال ادامه داد: اين نگراني جهاني موجب نامگذاري سالي براي كنترل مقاومت ميكروبي شده است و سازمان جهاني بهداشت از طريق آموزش و ارايه توصيه، سعي در پيشگيري و كنترل مقاومت ميكروبي در جهان دارد.
وي مصرف بي رويه آنتي بيوتيك را از دلايل ديگر افزايش مقاومت ميكروبي دانست و گفت: مصرف خودسرانه دارو و عدم رعايت دوره مصرف آنتي بيوتيك نيز مي تواند مقاومت ميكروبي را افزايش دهد.