Share/Save/Bookmark
 
دوشنبه ۱۰ مرداد ۱۳۹۰ ساعت ۰۹:۱۵
کد مطلب : 5091
 

بدقولي دولت در پرداخت طلب كارخانه‌هاي شير و سكوت دامداران
بدقولي دولت در پرداخت بدهي خود به كارخانه‌داران بابت خريد شير و عدم اجراي بسته هاي حمايتي از دامداران موجب تجمع اعتراضي امروز جمعي از نمايندگان كارخانه‌ها و اتحاديه‌هاي فرآوري لبني برخي استانها در مقابل وزارت بازرگاني شد.
مرجع : خبرگزاری فارس
 
بدقولي دولت در پرداخت طلب كارخانه‌هاي شير و سكوت دامداران
به گزارش خبرنگار اقتصادي خبرگزاري فارس، امروز صبح زنگ تلفن خبرگزاري فارس به صدا درآمد و پشت تلفن صداي هيجان‌انگيز مردي ميان سال بود كه مي‌گفت، دامداران جلوي وزارتخانه جمع شدند. بلافاصله خبرنگار فارس به محل اعزام شد آنها حدود 30 نفر از نمايندگان كارخانه‌ها و اتحاديه‌هاي فرآوري لبني استانهاي كشور بودند كه در اعتراض به عدم پرداخت بدهي معوق دولت از بابت خريد شير يارانه‌اي و همچنين عدم اجرايي شدن بسته‌هاي حمايتي بعد از حذف يارانه شير تجمع كرده بودند.
به هر حال طي سال‌هاي گذشته خريد شير از دامداران از سوي كارخانه‌ها انجام مي‌گرفت و دولت سالانه 500 ميليارد تومان يارانه پرداخت مي‌كرد تا اين محصول ارزانتر از قيمت تمام شده به دست مصرف كننده برسد. اين قيمت براي هر كيلوگرم شير 350 تومان بود و به نوعي دولت در هر كيلوگرم 250 تومان يارانه پرداخت مي‌كرد اما مشكل از آنجا بود كه دولت مبلغ يارانه‌اي را كه قرار بود به كارخانه‌ها بدهد با بدقولي و با تاخير انجام مي‌داد به طوري كه تا آخر اسفند سال 89 حدود 288 ميليارد تومان به كارخانه‌ها بدهكار بود كه در پايان سال حدود 108 ميليارد تومان پرداخت مي‌كرد اما باز پيش‌بيني مي‌شود با احتساب 4.5 ماه از
*افزايش مشكل نقدينگي توليد با عدم پرداخت بدهي از سوي دولت
ماه 90 اين ميزان بدهي در حال حاضر 200 ميليارد تومان باشد.
از آنجايي كه كارخانه‌داران براي تامين نيازهاي جاري كارخانه و همچنين پرداخت پول كارگران نياز به اين پول دارند اين عدم پرداخت به گفته آنها در فعاليت‌هاي روزمره‌شان ايجاد اختلال كرده، دامداران نسبت به آنها بي‌اعتماد شده و حاضر نيستند شير خود را به آنها بفروشند و همه اينها دست به دست داده تا ظرفيت كارخانه‌هاي كشور با 50 درصد ظرفيت كار كند.
با تمامي اين مشكلات دولت در تير 90 اقدام به حذف يارانه شير از مصرف كننده كرد كه در قبال آن قرار بود از چرخه توليد يعني دامداران و كارخانه‌هاي فرآوري حمايت شود.
بنا بود اين حمايت در قالب توزيع علوفه يارانه‌دار به ميزان 100 ميليارد تومان و پرداخت تسهيلات 720 ميليارد تومان از سوي بانك سپه باشد. البته قولي هم از سوي وزير جهاد كشاورزي براي افزايش علوفه يارانه‌دار بود كه هيچ كدام از آنها تاكنون عملي نشد.

در اين تجمع كنندگان امير نعيمي عضو هيئت مديره اتحاديه لبني خراسان به خبرنگار فارس مي‌گويد: كمبود نقدينگي مشكل اساسي توليد است با اجراي هدفمندي يارانه‌ها هم صنعت لبني از اين قاعده استثناء نبوده و مشكلات نقدينگي‌شان بيشتر شد. اما تاكنون حمايت جدي از اين بخش نشده و بسته‌هاي حمايتي اين صنعت باز نشده است. با اين وصف 5 ماه است كه دولت اعتبار توزيع
*افزايش بيكاري با عدم پرداخت بدهي از سوي دولت
شير يارانه‌اي توسط كارخانجات را نداده و اين مسئله بر كمبود مشكل نقدينگي افزوده است.

وي ادامه مي‌دهد: همه مشكلات بر روند توليد تاثير منفي گذاشته و اشتغال را تحت تاثير قرار داده است به طوري كه از ميزان اشتغال در اين توليدي‌ها كمتر شده و خانواده‌هايي هم كه از آن ارتزاق مي‌كردند با مشكل مواجهند.

از سوي ديگر امكان بازپرداخت بدهي توسط اين كارخانه‌ها به شبكه بانكي كشور مقدور نيست و پول دامداران را هم نمي‌توانند در تهيه ماده اوليه و شير خام واحدهاي توليدي‌شان با مشكل مواجهند. در حال حاصر 250 ميليارد تومان دولت به كارخانه‌داران بدهكار است و امروز كه مردادماه است هيچ وجهي پرداخت نكرده است.

نعيمي مي‌گويد:‌اين افراد به نمايندگي از كارخانه‌داران اينجا جمع شده‌اند تا بدانند كي قرار است پولشان پرداخت شود. زيرا در صورتي كه پول آنها پرداخت شود در قيمت شيري كه دست مصرف كننده قرار مي‌گيرد نيز تاثيرگذار خواهد بود و باقيمت پائين‌تري به دست آنها مي‌رسد. زيرا هميشه تفاوتي بين قيمت خريد نقد و غيرنقد بوده است و اگر كارخانه‌اي خريد خود را نقدي انجام دهد معمولا ارزان بوده و فرآورده‌هاي توليدي نيز با قيمت مناسب‌تري به دست مصرف كننده مي‌رسد.

وي مي‌گويد: عدم پرداخت به موقع از سوي دولت ما را از تسهيلات
*در صورت پرداخت بدهي دولت قيمت شير كم مي‌شود
بانكي نيز محروم كرده زيرا كارخانه‌‌دار نمي‌‌تواند وامهاي خود را به موقع پرداخت كند بنابراين بانك هم ديناري پرداخت نمي‌كند و اين كمبود نقدينگي باعث مي‌شود كه كارخانه‌هاي ما با نصف ظرفيت كار كنند.

وي با گلايه از بدقولي دولت مي‌گويد 500 ميليارد تومان يارانه شير حذف شد و قرار بود در قبال آن از توليد و صنعت فرآوري حمايت شود كه تاكنون هيچ كاري در اين زمينه نشده است.
وي افزود: قرار بود علوفه يارانه‌دار و همچنين تسهيلات 720 ميليارد توماني داده شود كه هيچ كدام عملي نشده است.

محرم مشقتي مديرعامل كارخانه لبنيات نوبهار 65 ساله كه 20 سال است در جاده ساوه تهران كارخانه دارد مي‌گويد: دولت 130 ميليون تومان به من بدهكار است 9 ماه است نمي‌دهد نمي‌توانم پول دامدار را بدهم دامدار به من فحش مي‌دهد و من هيچ حرفي براي گفتن ندارم.

مشقتي مي‌گويد: اگر 200 تن از دامدار شير خريده‌ايم قطعا پول 100 تن آن را نداده‌ايم و باعث شده آنها روز به روز اعتماد خود را نسبت به ما از دست بدهند و كارخانه‌هاي ما الان به مرز ورشكستگي رسيده است.
وي مي‌گويد:‌700 ميليون تومان از دولت طلبكارم و توان پرداخت پول دامداران را ندارم اگر تا چند روز پيش شير را كيلويي 440 تومان مي‌خريديم الان دولت موظف كرده است كه 520 تومان بخريم.
وي ادامه مي‌دهد:
*كارخانه‌ها با نصف ظرفيت كار مي‌كنند
60 سال آبروداري كرده‌ام اما الان با اين وضعيتي كه پيش آمده نمي‌توانم.

محمود حسين‌پناه مديرعامل تعاوني توليد كنندگان فرآورده‌هاي لبني يزد مي گويد: 8 ماه است شير يارانه‌اي توزيع كرده‌ام اما هيچ پولي برايم پرداخت نشده است. دولت يك ميليارد تومان به استان يزد و همچنين وزارت آموزش و پرورش نيز 500 ميليون تومان بدهكار است و كمبود نقدينگي كارخانه‌ها باعث شد كه آنها توان فعاليت نداشته باشند.
وي مي‌گويد: در اين ميان دولت هم با بدقولي‌ها كه پس از حذف يارانه شير انجام داد اين مشكلات را اضافه كرده است. از سويي قيمت خريد شير از دامدار را افزايش داده و از سوي ديگر حمايت‌هاي خود از زنجيره توليد را كم كرده است.
وي مي‌‌گويد: قرار بود علوفه يارانه‌دار بدهند و تسهيلات 720 ميليارد توماني هم در نظر گرفته بودم كه هيچ كدام عملي نشد و پرداخت تسهيلات در قالب وام خود باعث ايجاد مشكل مي‌شود.

هومان اميري مديرعامل تعاوني فرآورده‌هاي لبني استان اصفهان به خبرنگار فارس مي‌گويد: جمع شدن ما در اينجا قصه دراز دارد از اول فروردين تا اسفند 89 مبلغ اختلافي طلب دامداران از وزارت بازرگاني است. از سوي ديگر از اسفندماه تا 4.5 ماه بعداز سال 90 يارانه شير توسط دولت پرداخت نشده و نزديك به 15 ميليارد تومان حداقل طلب كارخانجات
*سياست دولت به ورشكستگي كارخانه‌ها دامن مي‌زند
از دولت در اين استان است. دو كارخانه در اين استان كاملا تعطيل شده و دو كارخانه ديگر هم در مرز تعطيلي هستند كه هنوز به صورت رسمي اعلام نكرده‌ايم كه مبادا با طلبكاران خود با مشكل مواجه شود.
اميري گفت: اگر دولت بسته‌هاي حمايتي خود را اعلام نكند بزودي بقيه كارخانه‌ها هم به زمره ورشكسته‌گان دچار مي‌شوند.
وي در مورد دليل ورشكستگي آنها گفت: به دليل نبودن نقدينگي آنها قادر به تغيير و يا تعويض خط توليد و يا جايگزيني محصول جديد را ندارند. آنها پيش از اين تنها شير يارانه‌اي توليد مي‌كردند و اكنون كه يارانه شير حذف شده اعتباري براي تغيير وضعيت خود نيستند.
وي گفت: تاكنون مكاتبات زيادي با رئيس جمهور، مجلس، وزارت بازرگاني، سازمان بسيج اقتصادي و استانداران كشور داشته‌ايم و هيچ نتيجه‌اي نگرفته‌ايم.
وي مي‌گويد: در سال 89 اعتباري براي پرداخت بدهي معوق دولت در نظر گرفته نشد و اكنون كه يارانه شير حذف شده است روشن است كه اعتباري در نظر نگرفته‌ا‌ند.
اميري گفت: در وضعيتي كه كارخانه‌ها به دامداران بدهكارند آنها هيچ تمايلي براي عقد قرارداد فروش شير ندارند.
اگرچه امروز نماينده‌ كارخانه‌ها سعي دارند فرياد اعتراض خود را با تجمعات خود به گوش مسئولان برسانند اما دامداران كه پرچمدار توليد هستند هنوز ساكت و خاموش اين مشكلات را به دوش گرفته و هر از چندگاهي شايد خبرنگاري از سر دلسوزي بتواند پيگيري كند كه تاكنون اقدام عملي نشده است.