Share/Save/Bookmark
 
دوشنبه ۱۵ مهر ۱۳۹۲ ساعت ۱۶:۱۶
کد مطلب : 8656
 

وضعيت كشتار دام خوزستان، بيماري هاي طيور، واردات نهاده‌ها
مديركل دامپزشكي خوزستان با اشاره به آغاز هفته دامپزشكي به خبرنگاران گفت: در برهه‌اي از زمان كه كشور در مساله دارو كمبود داشت؛ به دليل اين‌كه واكسن هاي دامي به طور مستقل در كشور توليد مي‌شود، دامپزشكي در اين زمينه مشكل چنداني نداشت.
مرجع : سايت خبری باشگاه خبرنگاران جوان
 
وضعيت كشتار دام خوزستان، بيماري هاي طيور، واردات نهاده‌ها
به گزارش باشگاه خبرنگاران اهواز؛ مصطفي كناركوهي دیروز، يكشنبه (14 مهرماه) به مناسبت روز ملي دامپزشكي در نشستي خبري اظهار كرد: خدمات‌رساني در حيطه دامپزشكي از دو جهت يكي كمك به اقتصاد مردم و توليد و اقتصاد كلان كشور قابل بررسي است. در واقع هدف از تشكيل سازمان دامپزشكي كمك به توليد فراورده‌هاي دامي در كشور بوده است. همچنين شكل دوم خدمات‌رساني اين ارگان كمك به بهداشت است. 

وي ادامه داد: از يك‌هزار و 800 عامل انتقال‌دهنده بيماري حدود نيمي از آن يعني 800 مورد بيماري‌هاي مشترك بين انسان و دام است كه از طريق دام زنده و سپس مصرف فراورده‌هاي دامي به انسان منتقل مي‌شود.

مديركل دامپزشكي خوزستان افزود: برگرفته از تاريخ كهن كشور و جشن‌هاي دوران هخامنشي و از آن‌جا كه جشن‌هاي برداشت محصول در مهرماه انجام مي‌شده، يكي از روزهاي مهرماه يعني 14 مهر را در كشور ايران به نام روز دامپزشكي نامگذاري كردند و اين نام از سال 1383 تاكنون امروز، به نام روز ملي دامپزشي در تقويم كشور ثبت شده است.

وي گفت: هدف كلان اين سازمان در واقع اين است كه دام سالم، فراورده‌هاي دامي سالم و در نهايت انسان سالم را تحويل جامعه دهيم.

كناركوهي تصريح كرد: در هفته دامپزشكي كه از امروز آغاز شده است؛ يكي از برنامه‌ها حضور در مجامع عمومي و آگاه‌سازي مردم از نوع فعاليت‌ها گسترده دامپزشكي از طريق ارتباط با اصحاب رسانه، همچنين اجراي برنامه‌هاي راديويي و تلويزيوني مرتبط با اين هفته در دستور كار قرار دارد. متاسفانه يكي از نقاط كور در فعاليت دامپزشكي شايد اين باشد كه آگاهي عمومي از عرصه و نوع فعاليت هاي دامپزشكي بسيار محدود است. با توجه به وجود 15 دانشكده دامپزشكي در كشور و همچنين فعاليت‌هاي گسترده اي كه در بحث دام و طيور و آبزيان و كنترل و نظارت بر ورود نهاده هاي دامي به كشور، لازم است اطلاع‌رساني در اين حوزه تقويت شود.

وي افزود: همچنين حضور در مدارس و آشنايي دانش‌آموزان با اين حرفه و زواياي كاري، برگزاري جشن دامپزشكي (فردا، دوشنبه) در دانشكده دامپزشكي دانشگاه شهيدچمران اهواز و معرفي سازمان دامپزشكي، اقدامات و نحوه خدمات‌رساني آن از ديگر برنامه‌هاي اداره كل دامپزشكي در خوزستان است.

مديركل دامپزشكي خوزستان اظهار كرد: اين اداره كل در اجراي دستورالعمل‌ها نسبت به ساير ادارات اگر اول نباشد ولي جزو اولين‌هاست و اين موضوع در بحث كنترل بيماري‌هاي دام و عرضه فراورده‌هاي دامي، وضعيت بسته‌بندي مرغ در استان و عرضه لاشه‌هاي دامي قابل بررسي است.

كناركوهي با بيان اين‌كه شرايط عرضه گوشت در استان خوزستان نسبت به ديگر استان‌ها مطلوب‌تر است، افزود: اداره كل دامپزشكي خوزستان در اجراي دستورالعمل‌هاي سازمان و همچنين انجام وظايف در جايگاه بسيار خوبي قرار دارد.

وي گفت: بيش از يك‌سوم آب‌هاي كشور در استان خوزستان است و به واسطه تمايل زيادي كه كشورهاي كويت و به خصوص عراق براي استفاده از آبزيان پرورشي دارند، بار مسئوليت ما از اين جهت به ويژه پرورش ماهي سنگين‌تر شده است. در حال حاضر فرايند توليد و تكثير لارو تا پرورش ماهي در مزارع و همچنين كنترل بيماري‌ها در كمتر استان كشور انجام مي‌شود.

مديركل دامپزشكي خوزستان اظهار كرد: بيش از 99 درصد نهاده‌هاي دامي از طريق استان خوزستان و به طور اختصاصي از بندر امام وارد مي‌شود. با كنترل و نظارت اداره كل دامپزشكي استان در اين زمينه اين نهاده‌ها با اطمينان بسيار بالايي از سالم بودن محموله وارد كشور مي‌شود كه در اين زمينه استان ديگري مشابه شرايط استان خوزستان نيست.

كناركوهي افزود: از ديگر ويژگي هاي استان خوزستان پرورش ماهيان سردابي و پرورش ميگو است، كه به طور متوسط 2.5 تن در هكتار ميگو در استان پرورش داده مي‌شود. اين آمار در مقايسه با استان‌هاي ميگو پرور مانند بندرعباس بسيار بالاست.

وي گفت: استان خوزستان سالانه پذيراي 2 ميليون راس دام عشايري است كه پايش، نمونه‌برداري و كنترل دام‌ها از نظر بيماري هنگام ورود و خروج بر عهده اداره كل دامپزشكي است.

مديركل دامپزشكي خوزستان در بحث طيور اظهار كرد: بخش طيور در سال‌هاي گذشته متوليان متعددي پيدا كرده بود و اين موجب شده سرنخ كار از دست دامپزشكي در خصوص بيماري‌هاي طيور خارج شود، براي جلوگيري از ادامه اين مساله، سه تا چهار پروتكل تحقيقاتي، با دانشكده دامپزشكي منعقد شد كه نتايج اوليه آن در جهت كاهش تلفات طيور مثبت بوده است.

كناركوهي با بيان اين‌كه 800 مرغدار در استان فعاليت مي‌كنند، افزود: در طول سال در استان خوزستان 36 ميليون جوجه‌ريزي انجام مي‌شود كه اميد است امسال جهش خوبي در اين زمينه داشته باشيم.

وي در خصوص نهاده‌هايي كه از بندر امام وارد استان و كشور مي‌شود، گفت: محموله‌هاي نهاده‌هاي دامي به هيچ عنوان بدون انجام آزمايش‌هاي لازم خارج نمي شود. كنترل و نظارت كار ساده‌اي نيست، مشكلي كه در اين زمينه وجود دارد، بحث نگهداري نهاده‌ها تا خروج و توزيع آنها در كشور است. اين كهر از عهده انبارهاي بندر امام خارج است و لازم است احداث سيلو در دستور كار قرار بگيرد.

مديركل دامپزشكي خوزستان در ادامه به اجراي طرح مرغ سبز در استان اشاره كرد و گفت: مرغ سبز طرحي است كه سازمان دامپزشكي از سه سال پيش دستورالعمل اجراي آن ابلاغ كرد و از تابستان امسال توليد مرغ سبز در خوزستان انجام شد. در اين طرح در طول دوره توليد، با رعايت نكات بهداشتي از ورود اجرام بيماري‌زا جلوگيري مي شود و محصول به طور صد در صد عاري از آنتي‌بيوتيك است.

كناركوهي افزود: در اجراي اين طرح تا پيش از توزيع و عرضه مرغ، از تمام احشا از نظر وجود آنتي‌بيوتيك آزمايش مي‌شود. علاوه بر توليد مرغ سبز در خوزستان از استان‌هاي ديگر هم وارد استان مي‌شود ولي براي اطمينان بيشتر آزمايش لازم در استان نيز مجددا انجام مي‌شود.

وي به صادرات دام زنده از طريق استان اشاره كرد و گفت: صادرات دام زنده شتر، گوسفند و بز يكي ديگر از دستورالعمل‌هاي سازمان دامپزشكي است كه در استان خوزستان قابليت اجرايي دارد. اين موضوع به نوعي وظايف ما را دوچندان كرده است و مسايلي از جمله قاچاق دام زنده و ورود و خروج غيرقانوني دام، مشكلات بسياري براي پرسنل دامپزشكي استان ايجاد كرده است.
مديركل دامپزشكي خوزستان عنوان كرد: تاكنون تمام كشتارگاه هاي سطح استان به صورت سنتي فعاليت مي‌كردند كه خوشبختانه آبان ماه اولين كشتارگاه صنعتي دامي در استان به بهره برداري مي‌رسد. اين كشتارگاه به همت شهردار پيشين اهواز و بر اساس برآورد آنها با هزينه حدود 11 ميليارد تومان ساخته شد. عمليات اجرايي اين كشتارگاه كمتر از يك سال طول كشيد.

كناركوهي اظهار كرد: كشتارگاه هاي صنعتي دام همچنين در بهبهان با 75 درصد پيشرفت، خرمشهر با 85 درصد پيشرفت، دزفول، ايذه و آبادان ساخته مي شود و اميد است در چند سال آينده با آغاز به كار كشتارگاه‌هاي صنعتي، كليه كشتارگاه هاي سنتي كاملا تعطيل شوند.