Share/Save/Bookmark
 
چهارشنبه ۱۶ مرداد ۱۳۹۲ ساعت ۰۸:۰۷
کد مطلب : 8402
 

افزایش مصرف تخم مرغ
ریاست سازمان جهانی بهداشت حیوانات ( OIE ) ، در صحبتهای خود در کنفرانس کمیسیون بین المللی تخم مرغ ، به این نکته اشاره کرده است که تا سال 2030 به علت افزایش جمعیت جهان و همچنین ، منابع مالی در کشورهای در حال توسعه ، افزایشی 50 درصدی را در تقاضای جهانی برای محصولات پروتئین حیوانی مانند تخم مرغ ، شاهد خواهیم بود .
مرجع : دامپزشکی ایران
 
افزایش مصرف تخم مرغ
به گزارش دامپزشک، با توجه به آمارهای منتشر شده توسط سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل متحده، این نکته را در می یابیم که جمعیت کره خاکی در سال 2050 میلادی با 2.5 میلیارد نفر افزایش به بیش از 9.1 میلیارد تن خواهد رسید . از سوی دیگر ، بر اساس تخمین همین سازمان ( FAO ) ، بیش از یک میلیارد نفر در سراسر جهان با سوء تغذیه و فقر غذایی دست در گریبان هستند .
تحت چنین شرایطی ، معضل اصلی و اساسی تولید کنندگان مواد غذایی ، این است که راهکاری جدی را به منظور تامین غذای این افراد فراهم نمایند . اما چگونه در شرایطی که جهان امروز با یک میلیارد نفر ، افرادی روبرو است که به مواد اولیه غذایی دسترسی ندارند ، چنین هدفی را دنبال خواهد کرد ؟
در این بین ، برخی از فراورده های پروتئینی وجود دارند که به رغم ارزش غذایی بالا ، قیمت مناسبی داشته و برای تولید آنها نیز می توان برخی راهکارهای عملیاتی کوتاه مدت را پیش بینی کرد . محصولاتی که به اعتقاد برخی کارشناسان راه حل برون رفت از معضل یاد شده است : تخم مرغ !
دکتر برنارد والا ، ریاست سازمان جهانی بهداشت حیوانات ( OIE ) ، در صحبتهای خود در کنفرانس کمیسیون بین المللی تخم مرغ ، به این نکته اشاره کرده است که تا سال 2030 به علت افزایش جمعیت جهان و همچنین ، منابع مالی در کشورهای در حال توسعه ، افزایشی 50 درصدی را در تقاضای جهانی برای محصولات پروتئین حیوانی مانند تخم مرغ ، شاهد خواهیم بود .
تخم مرغ محصولی است که به رغم قیمت پائین خود ، ارزش غذایی بالایی داشته و نگرانی های کمتری نیز در مورد آلودگی های زیست محیطی برای آن مطرح است . نگرانی هایی که امروزه در صنایع پرورشی دامهای بزرگ به اوج خود رسیده است و موافقین و مخالفین فراوانی را با خود به همراه داشته است .
تخم مرغ از جمله مواد مغذی است که منبع بسیار خوبی از پروتئین با کیفیت بالا بوده و حاوی ویتامین های ضروری و مواد معدنی مورد نیاز برای یک رژیم غذایی سالم و کامل است. مصرف تخم مرغ به افراد مختلف کمک می کند تا وزن خود را کاهش داده ، عمر خود را افزایش دهند و نقش آن در کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه ، بیماری های مرتبط با چشم و از دست رفتن عضلات نیز به اثبات رسیده است .
بهتر است از دیدگاهی دیگر نیز به این موضوع بپردازیم . به نظر می‌رسد که اگر چه اقتصاد جهانی رو به بهبود می‌رود ، اما همچنان روندی کند را دنبال می‌کند . تحت چنین شرایطی و با این سرعت اندک، شرکت‌ها نیز به اجبار جهت حفظ سهام بازار، به رقابتی‌تر کردن عرصه می‌پردازند . در این وادی، آن کس برنده خواهد بود که در رقابت‌هایی از این دست توان رقابت را داشته باشند . این بازی ، برندگان و بازندگانی مشخص خواهد داشت .
مدتی است که بسیاری از تولیدکنندگان ، ردپای تولید کربن در صنایع تولید تخم مرغ را توسط محققین مورد بحث و بررسی قرار داده‌اند . رقابتی جدید برای تولیدکنندگان این عرصه. برنده کسانی خواهند بود که به استانداردها نزدیکتر باشند .
میزان تولید گازهای گلخان‌ ایی (GHGs) در طول چرخه تولید یک محصول را ردپای کربن می‌نامند . بیشترین گازهای گلخانهژ‌ای متساعد شده در مراحل مختلف تولیدات محصولات پروتئینی مرتبط با حیوانات‌، دی اکسید کربن (CO2)، متان (CH4) و اکسید نیتروژن (N2O) هستند .
این نکته به اثبات رسیده است که در سیستمهای پرورش در قفس ، CO2 بیش از CH4 و N2O تولید شده است . حال آن که در سیستمهای پرورش آزاد ، سهم CH4 و N2O و ترکیب این دو ، بیش از CO2 است .
در این میان به نظر می رسد که سیستمهای پرورش در قفس ، کمترین تولید کربن را به همراه خواهد داشت . در چنین تحقیقاتی ، فاکتورهای مختلفی چون عمر چرخه تولید تخم مرغ ، روند تغذیه پرنده ، نوع پرورش پولتها ، الزامات حمل و نقل ، و همچنین رویه واقعی تولید صنعتی این محصول ، مورد توجه قرار گرفته است .
نتایج این قبیل تحقیقات ، اندکی با تصمیمات اخیر اتحادیه اروپایی مبنی بر ممنوعیت استفاده از چنین سیستمهایی ، در تعارض است . اخیرا این اتحادیه به منظور رفاه حال پرندگان و بنابر درخواست بسیاری از جوامع حمایت از حقوق حیوانات ، رویه سیستمهای پرورش در قفس را اصلاح نمود .
بر اساس نتایج آخرین تحقیقات صورت پذیرفته توسط محققین ، این نکته به اثبات رسیده است که پرورش طیور تخمگذار تجاری در قفس ، کمترین تولید و تاثیر را بر روی محتوای کربن ، خواهد گذاشت .
از سوی دیگر ، برخی پژوهشگران با نگاهی به مزارع تولید تخم مرغ هلند در سال گذشته ، به محاسبه میزان تولید گاز CO2 به ازای هر کیلو تخم مرغ در سیستم های مختلف تولید پرداختند . این مطالعه نیز ، شامل تمامی مراحل چرخه تولید بوده است . نتایج این مطالعه نیز تشابه بسیار زیادی به آنچه که پیش از این اشاره شد ، داشت . به اعتقاد بسیاری از محققین ، میزان مصرف جیره توسط پرندگان ، مهمترین فاکتور در تولید این گاز میباشد .
در این بین ، دیدگاهی دیگر نیز وجود دارد . توجه داشته باشیم که تولید صنعتی تخم مرغ ، زیانهای زیست محیطی کمتری را نسبت به تولید گوشت گاو یا خوک بر طبیعت وارد می نماید . این نکته را نیز به خاطر خواهیم داشت که تولید صنعتی تخم مرغ ، صدماتی را بر پیکره کره خاکی وارد خواهد نمود . بر اساس نتایج آخرین تحقیقات به عمل آمده ، در میان سیستمهای مختلف تولید تخم مرغ نیز ، سیستم پرورش آزاد ( Free Range ) بالاترین میزان تولید کربن را به همراه خواهد داشت .