|
شنبه ۵ مرداد ۱۳۹۲ ساعت ۱۴:۱۲
کد مطلب : 8349
رتبه نخست به شتر مرغ رسید
|
دامپزشک: میزان سرمایه گذاری اولیه پایین، میزان اندک سرمایه جاری مورد نیاز ، مقاومت پرنده، ریسک کم، درد سر بسیار اندک و سادگی پرورش، صنعت شتر مرغ را در مرتبهای برتر از سایر شاخه ها دامپروری قرار داده است.
به گزارش دامپزشک، هنگام مقایسه با سایر شاخه های دامپروری نرخ بهره وری این صنعت بسیار بالا می باشد بطوریکه یک تولید کننده گوشت گاو بطور معمول یک گوساله از گاو خود در سال می گیرد که پس از 654 (از شروع دوردان جنینی ) وزن آن جهت فروش 350 کیلو خواهد بود در حالیکه یک شتر مرغ ماده به طور سالیانه حدود 40-30 جوجه تولید می کند که این جوجه ها پس از 407 روز (شامل 42 روز جوجه کشی +365 روز مرحله پرورش ) به سن اقتصادی میرسند و در نتیجه هر شتر مرغ ماده در سال حدود 1800 کیلو گوشت و 50 متر مربع چرم مرغوب و 36 کیلو پر تولید می نماید که توجیه اقتصادی بسیار خوبی دارد.
شتر مرغ بین 40 تا 50 سال عمر مفید تخمگذاری دارد ، که این سن در حدود سه تا شش برابر سن اقتصادی گاو است، در حالی که گاو و گوسفند عمر تولید مثل خیلی کوتاهی دارند .
وزن گوشت خالص شامل 50% وزن پرنده زنده می گردد که برحسب درصد تقریبا بالاتر از نسبت سایر حیوانات مزرعه ای نظیر گاو و گوسفند می گردد .
دامها مخصوصا گوسفندان باعث تخریب مراتع و فرسایش خاک می شوند و به علت محدودیتی که مراتع دارند ، دامداران نمی توانند تعداد دامهای خود را افزایش چشمگیر دهند در حالی که شتر مرغ ها در محلی ثابت در اسارت انسانها زندگی می کنند و چون حداکثر غذای بالغین روزانه 2 تا 5/2 کیلوگرم می باشد ، پرورش دهنده قادر خواهد بود که تعداد بیشتری پرنده نگهداری کند و در نتیجه سود بیشتری عایدش می گردد .
وقوع انتقال بیماریهای مشترک بین انسان و دام بخصوص بیماریهای خطرناک جدید مانند جنون گاوی و تب کنگو از طریق دامها به انسان ؛ در حالی که تاکنون هیچ بیماری مشترکی میان شترمرغ و انسان گزارش نشده است.
تطابق کامل با هر نوع آب و هوا ؛ به طوری که از 15- تا 50+ درجه به راحتی زندگی کرده و نسبت به کم آبی و خشکی هوا نیز مقاوم می باشد.
در هر مزرعه موفقیت در امر تولید با معیارهای زیر سنجیده خواهد شد:
1 – تعداد تخم های تولیدی
2 – درصد باروری
3 – درصد جوجه آوری
4 – درصد ماندگاری جوجه ها
اطلاعات تولید مثلی
صفت
عملکرد
تعداد تخمهای یک شتر مرغ ماده در سال
100-30 عدد
باروری تخم
90%-30%
جوجه گیری از تخمهای نطفر دار
98%-60%
میزان بقای جوجه ها (3 ماهگی(
تا 90 %
تعداد شتر مرغ های نتایج باقیمانده تا سن کشتار به ازاء هر شتر مرغ ماده در سال
تا 40 % پرنده
کنترل این مولفه ها و دقت در رفتارهای جفتگیری می توان نتیجه گرفت که آیا جفتهای انتخاب شده مناسب یکدیگر هستند یا خیر.
جفتگیری و لقاح
شترمرغ ماده در سن 3-2 سالگی و شترمرغ نر در سن 4-3 سالگی به بلوغ جنسی کامل می رسند و در صورتیکه در شرایط مناسب و با امکانات کافی پرورش داده شوند تا بیش از 40 سال باروری خود را حفظ خواهد کرد. طول فصل جفتگیری و تولیدمثل به طور معمول شش ماه و از اواسط اسفند تا اواسط شهریور می باشد که البته این مدت با توجه به آب و هوای منطقه و طول مدت گرما، نوع مدیریت و جیرة مصرفی می تواند افزایش یابد و در این مدت هر شترمرغ ماده می تواند بطور متوسط 70-40 تخم تولید نماید )در برخی موارد میزان تولید تخم به ازاء هر ماده حتی به بیش از 100 عدد نیز می رسد.(
البته باید توجه داشت که بدون توجه به نوع آب و هوا و سایر عوامل ذکر شده، بهتر آن است که پس از یکدوره 9-6 ماهه تولید یکدوره کوتاه مدت حداقل سه ماهه را جهت استراحت پس از تولید و تمدید قوای جسمی شترمرغ نر و ماده در نظر گرفته و در این مدت با استفاده از تمهیدات ویژه مانند تغییرات اعمالی در جیره تولید تخم و جفتگیری را متوقف نموده و پس از جداسازی حبس نر و ماده و اعمال برنامه های تغذیه ای ویژه فصل استراحت اقدام به آماده سازی پرندگان جهت فصل تولید آینده نماییم که مطمئناً این امر علاوه بر افزایش کیفیت و کمیت تولیدات فصل آینده نقش به سزائی را در افزایش طول عمر تولیدی پرنده ایفا خواهد نمود. دمای بدن این جاندار در حالت طبیعی بین 40 - 5/ 39 درجه سانتی گراد است که قادر است در شرایط متغیر آب و هوایی دامنه حرارتی بین 15 - تا 50 + را به راحتی و بدون استرس تحمل نماید.
محصولات اقتصادی :
الف )چرم : شتر مرغ امروز به عنوان با ارزشترین محصول این حیوان مورد توجه می باشد از پوست شتر مرغ چرمی با کیفیت بالا و قابل قیاس با چرم تمساح وفیل بدست می آید چرم شترمرغ نرم بوده و وجه تشخیص آن وجود نقاط مربوط به فولیکول های ساقه پر می باشد .
چرم واقعی از نوع بدلی آن قابل تمیز است زیرا در چرم بدلی فولیکولها قابل کندن نیستنند. چرم نرم و لطیف شترمرغ یکی از رایج ترین مواد مصرف در ساخت پوتین ،دستکش ،کیف و نیز یقه کت است .
در آفریقای جنوبی بهترین نوع چرم از شترمرغ کشتار شده که تقریبا بین 10 تا 14 ماه سن دارد بدست می اید . کل مساحت پوست شترمرغ در سن 10 تا 14 ماهگی در حدود 1/1 تا 5/1 متر مربع می باشد.
ب ) گوشت :
گوشت شترمرغ یکی از کم چربی ترین نوع گوشت قرمز موجود میباشد و خواص آن عبارتند از:
1ـ کم چربی بودن (فیله یا استیک) کمتر از 1/1 درصد
2 - پایین بودن میزان کلسترول (در حدود 600 میلی گرم در هر کیلو)
3 - بالا بودن میزان پروتئین )بیش از 20%(
4 - تردی استثنائی.
5 - واکنش مطلوب نسبت به ادویه جات .
هر 100 گرم گوشت شترمرغ حاوی 21/5 میلی گرم منیزیم ،208 میلی گرم فسفات و 351/4 میلی گرم پتاسیم است . بیشترین گوشت قابل استفاده از لحاظ تجاری از پاهای شترمرغ به دست می آید لاشه یک شترمرغ دارای حدود 50% گوشت است که به میزان قابل توجهی کمتر از گاو (60تا 65%)و خوک (80% ) است. از یک پرنده ذبح شده با وزن زنده 100 کیلوگرم حدودا 33 کیلوگرم گوشت از قسمت پا به دست می آید.
ج) پر:
پرهای شترمرغ 4 مرحله تکاملی را طی می کند :
1 - کرکهای پس از بیرون آمدن از تخم
2 - پرهای زمان جوجه گی
3 - پرهای دوران جوانی
4 - پرهای دوران بلوغ .