Share/Save/Bookmark
 
چهارشنبه ۱۰ خرداد ۱۳۹۱ ساعت ۱۸:۱۸
کد مطلب : 6021
 

تخم‌ طلايي كه زود رنگ باخت
تخم‌مرغ 9 هزار توماني پارسال اكنون نصف قيمت سر چهار راه‌ها
تخم‌مرغي كه تا پنج ماه پيش شانه‌اي 9 هزار تومان در اختيار مصرف‌كننده قرار مي‌گرفت و لقب "تخم طلا" را برازنده خود مي‌دانست، اكنون از ويترين مغازه‌ها به فرغون دست‌فروش‌ها و پشت وانت‌بارها منتقل شده است و در معابر و چهارراه‌هاي سطح شهر عرضه مي‌شود! اما مردم و مسئولان خوشحال نباشند چراكه اين ارزاني و فراواني چندان دوام نخواهد داشت...
مرجع : خبرگزاری ايسنا
 
تخم‌مرغ 9 هزار توماني پارسال اكنون نصف قيمت سر چهار راه‌ها
به گزارش خبرنگار كشاورزي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، درحالي كه در اواخر سال 89 به دليل بروز بيماري آنفولانزاي پرندگان 40 درصد از گله‌هاي مرغ تخم‌گذار حذف شدند، ميزان توليد تخم‌مرغ در بازار با كاهش شديد مواجه شد و بازار مصرف اين محصول را به واردات محتاج كرد.

در اين زمان قيمت هر كيلو تخم‌مرغ به بيش از چهار هزار تومان و شانه‌اي حدود 9 هزار تومان رسيد و طي سه‌چهار ماه متوالي مصرف‌كنندگان براي تهيه اين محصول مهم مبالغ سنگيني را پرداختند.

تا اينكه پس از گذشت چند ماه با وعده‌هاي مسئولان، توليد‌كنندگان ميزان جوجه‌ريزي مرغ تخم‌گذار را افزايش داده و توليد تخم‌‌‌مرغ‌‌ را به بالاترين ميزان و در حد متعادل رساندند اما حال كه توليد اين محصول افزايش يافته و از سوي ديگر با فصل گرما و كاهش مصرف مواجه شده‌ايم، اين محصول روي دست مرغداران مانده و در انبارها دپو شده است.

به گفته‌ سيد فرزاد طلاكش ـ دبير كانون انجمن‌هاي صنفي پرورش‌دهندگان مرغ تخم‌گذار ـ در حال حاضر 45 هزار تن تخم‌مرغ مازاد در انبار‌ها دپو شده كه پس از گذشت سه ماه از سوي دامپزشكي ممنوع‌المصرف خواهد شد و قابليت استفاده ندارد.

در اين ميان با پيگيري‌هاي صورت‌گرفته از سوي توليدكنندگان از زمستان سال گذشته بالاخره تعرفه‌ 70 درصدي صادرات تخم‌مرغ در اوايل ارديبهشت‌ماه از سوي هيات دولت صفر اعلام شد، اما علي‌رغم آزاد‌شدن صادرات، اين محصول هم‌چنان در انبارها باقي‌مانده و به دليل عدم رقابت‌پذيري صادرات ندارد.

كشور تركيه كه رقيب اصلي ايران در صادرات تخم‌مرغ به بازار‌هاي همسايه محسوب مي‌شود، از زماني كه تعرفه‌ صادرات تخم‌مرغ ايراني صفر شد، 10 دلار يارانه به هر كارتن تخم‌مرغ تركي پرداخت تا محصولش در بازارهاي هدف كه عمدتا كشور عراق است، حفظ شود و به همين راحتي تخم‌مرغ ايراني از قابليت رقابت با تخم‌مرغ تركي باز ماند.

در اين ميان مرغ‌داران خواستار مشوق‌هاي صادراتي هستند، چرا كه به اعتقاد آنها اگر مشوق‌هاي صادراتي نباشد، نمي‌توانند وارد بازار‌هاي هدف شوند و محصول‌شان هم‌چنان در انبار‌ها باقي‌ خواهد ماند.

در چنين شرايطي شايد مصرف‌كنندگان طي چند ماه تخم‌مرغ را با قيمت پايين خريداري كنند و مسوولان نيز از ارزان‌بودن قيمت اين محصول خشنود باشند، اما اين رضايت دوامي نخواهد داشت، چرا كه زيان توليد‌كننده مستدام نمي‌ماند و پس از مدتي مرغداران مجبورند مرغ‌هاي تخم‌گذار را كه دوره‌ پرورش آنها 18 ماهه است را روانه‌ كشتار كنند.

كما اين‌كه درحال حاضر هم تعدادي از مرغداران به دليل پايين‌بودن قيمت خريد تخم‌مرغ از هزينه تمام شده آن، مرغ‌هاي تخم‌گذار را در اوج توليد از گردونه حذف و روانه كشتار كرده‌اند.

ادامه‌ اين روند زنگ خطري براي بازار مصرف و ضربه به توليد‌كنندگان خواهد بود زيرا تخم‌مرغي كه 2500 تومان هزينه تمام شده دارد، كيلويي 1500 تومان از توليدكننده خريداري مي‌شود اما جالب است كه كمتر از شانه‌اي 4500 تومان در دستفروشي‌ها هم در اختيار مصرف‌كننده قرار نمي‌گيرد! چراكه دلالان تخم‌مرغ كه سال‌هاست از اين بازار بهره مي‌برند با ارزاني تخم‌مرغ همچنان سود خود را در حد مطلوب حفظ كرده‌اند.