Share/Save/Bookmark
 
يکشنبه ۱۸ تير ۱۳۹۱ ساعت ۱۹:۰۹
کد مطلب : 6085
 

گيلان بر سکوي نخست توليد مرغ سبز کشور
 
گيلان بر سکوي نخست توليد مرغ سبز کشور
ایران جزو 20 کشور نخست مصرف کننده آنتی بیوتیک در دنیا و دومین مصرف کننده آن در آسیاست .
براساس آمارهای وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی ، در ایران سالانه 400 میلیارد تومان برای درمان عوارض مصرف آنتی بیوتیک ها هزینه می شود .
مصرف آنتی بیوتیک ها در کشورمان فقط به تجویز پزشک و مصرف خود سرانه دارو خلاصه نمی شود ، بلکه مصرف مرغ هایی که در پرورش آنها از آنتی بیوتیک های فراوان استفاده می شود نیز در ورود آنتی بیوتیک ها به بدن بی تاثیر نیست .
براساس اعلام اداره کل دامپزشکی گیلان در مرغداری ها برای مقابله با بیماریهای طیور 50 نوع دارو استفاده می شود که 25 نوع آن انواع آنتی بیوتیک هاست . کارشناسان تغذیه می گویند : این آنتی بیوتیک ها ، در گوشت مرغ رسوب می کند و ازطریق تغذیه وارد بدن انسان و سبب ایجاد اختلالات گوارشی و مقاومت بدن در برابر آنتی بیوتیک ها می شود .
حدود سه سال پیش با افتتاح نخستین واحد تولید مرغ بدون آنتی بیوتیک با نام تجاری quotation mark مرغ سبز quotation mark در گیلان ، ایران به جمع کشورهای تولید کننده مرغ سالم و بدون آنتی بیوتیک پیوست .
معاون مدیرکل دفتر امور طیور وزارت جهاد کشاورزی می گوید : از حدود 18 هزار واحد تولید مرغ در کشور ، در 43 واحد ، مرغ بدون آنتی بیوتیک تولید می شود که گیلان با داشتن 12 واحد تولید مرغ بدون آنتی بیوتیک و تولید سالانه 3 هزار و 600 تن مرغ سبز مقام اول تولید این محصول سالم و بهداشتی را در کشور دارد .
آقای غلامی می افزاید : خراسان و اصفهان پس از گیلان در رتبه های دوم و سوم قرار دارند .
برسی ها نشان می دهد شرایط مساعد آب وهوایی ، به کارگیری شیوه های نوین و وجود نیروهای متخصص و افزایش تقاضای مصرف علل عمده پیشتازی گیلان در تولید مرغ سبز است .
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی گیلان می گوید : این استان به علت داشتن آب و هوایی معتدل ، جایگاه مناسبی برای پرورش طیور به ویژه مرغ سبز است .
آقای مهدی زاده می افزاید : اگرچه مرغداری هایی که مرغ سبز در آن تولید می شود باید به سامانه های سرمایشی و گرمایشی مجهز باشند اما در صورتی که شرایط آب و هوایی معتدل باشد علاوه بر صرفه جویی در مصرف انرژی ، هزینه های تغذیه طیور نیز کاهش می یابد .
وی اضافه می کند : در آب و هوای معتدل ، غذایی که طیور مصرف می کنند ، فقط صرف پروار شدن آنها می شود درحالی که در شرایط آب وهوایی گرم یا سرد بخش عمده ای از انرژی حاصل از تغذیه صرف گرم و یا خنک شدن طیور می شود .
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی گیلان با بیان اینکه برای تولید هر کیلوگرم گوشت مرغ سبز دراین استان ، 2 کیلو و 90 گرم نهاده و دانه استفاده می شود ، می افزاید : میانگین مصرف دانه و نهاده های طیور برای تولید یک کیلوگرم گوشت مرغ سبز در کشور 2 کیلو و 370 گرم است که براین اساس سالانه حدود هزار و 80 تن در مصرف نهاده های مورد استفاده برای تولید 3 هزار و 600 تن مرغ بدون آنتی بیوتیک در گیلان صرفه جویی می شود .
این مقام مسئول امور دام و طیور جهاد کشاورزی گیلان تاثیر دیگر آب وهوای مناسب گیلان در تولید مرغ سبز را افزایش 15 درصدی جوجه آوری نسبت به دیگر استانها عنوان می کند و می افزاید : برای مثال از هر 100 تخم مرغی که در دستگاه های جوجه کشی مرغداری های گیلان قرار می گیرد 85 تخم تبدیل به جوجه می شود درحالی که در استانهای دیگر بطور میانگین 70 تخم به جوجه تبدیل می شود .
وی با بیان اینکه آب و هوای مرطوب و معتدل گیلان باعث می شود تا سرعت انتقال ویروسهای بیماری زای طیور کمتر از استانهای گرم و خشک باشد ، اضافه می کند : ویروسها و ذرات آلوده به آن در گیلان با جذب رطوبت هوا سنگین تر و انتقال آن از جایی به جای دیگر سخت تر می شود ضمن اینکه بارندگی های فراوان در گیلان سبب شسته شدن و از بین رفتن ذرات آلوده و پاکیزگی هوا نیز می شود .
استفاده از شیوه های نوین و به کارگیری نیروهای متخصص یکی دیگر از عوامل پیشتازی گیلان در تولید مرغ بدون آنتی بیوتیک است .
کارشناس مسئول طیور صنعتی سازمان جهاد کشاورزی گیلان با بیان اینکه گیلان تنها استانی است که تمامی واحد های تولید مرغ بدون آنتی بیوتیک آن زیر نظر یک شرکت مادر تخصصی است ، می گوید : این شرکت مادر تخصصی با تشکیل کمیته علمی ، برنامه ریزی توسعه و تحقیق از سال 88 تاکنون در به کارگیری برنامه های مدون و شیوه های جدید تولید در مقایسه با استانهای دیگر همواره پیشرو بوده است.
آقای میر مهدوی با اشاره به اینکه برای بالا بردن سطح آگاهی و دانش کارکنان 12 واحد تولید مرغ بدون آنتی بیوتیک گیلان هر ماه کلاسهای آموزشی برگزار می شود ، اضافه می کند : برگزاری نشست های ماهانه تولید کنندگان مرغ سبز گیلان با کارشناسان و نمایندگان کشورهای پیشرو در تولید این محصول ازجمله اسپانیا ، فرانسه ، آلمان و هلند واستفاده از تجربیات آنها در تولید مرغ بدون آنتی بیوتیک یکی دیگر از برنامه های این شرکت مادر تخصصی است .
وی می افزاید : پارسال برای نخستین بار در کشور ، یکی از تولیدکنندگان مرغ بدون آنتی بیوتیک در گیلان با استفاده از تجربیات پرورش دهندگان مرغ سبز در فرانسه ، از نوعی افزودنی گیاهی موسوم به گرین کپ برای پرورش 5 هزار جوجه استفاده کرد که با این روش علاوه بر افزایش 300 کیلوگرمی تولید گوشت، در مصرف 600 کیلوگرم دانه نیز صرفه جویی شد .
کارشناس مسئول طیور صنعتی سازمان جهاد کشاورزی گیلان می گوید : به علت به کارگیری شیوه های جدید پرورش و استفاده از نهاده ها و جایگزین های غذایی روز دنیا ، ضریب امنیت تولید مرغ سبز در این استان بیشتر از دیگر استانهاست .
وی می افزاید : هر سال می توان در 6 دوره ، مرغ بدون آنتی بیوتیک تولید کرد که در مرغداری های گیلان تمام دوره های تولید با موفقیت انجام می شود در حالی که میزان بهره برداری مفید و مطلوب در استان های دیگر 3 تا 4 بار در سال است .
افزایش تقاضای مصرف ، سومین علت پیشتازی گیلان در تولید مرغ بدون آنتی بیوتیک است .
رضا پور قلی شهروند رشتی می گوید : حدود یک سال و نیم است که مرغ بدون آنتی بیوتیک می خرم ، اگر چه قیمت این مرغها گرانتر از مرغ معمولی است ، اما چون از مضرات مصرف مرغهایی که با آنتی بیوتیک های فراوان تولید می شوند ، آگاه هستم ، ترجیح می دهم خانواده ام مرغ سالم استفاده کنند .
سودابه وحدانی یکی دیگر از شهروندان ساکن بندرانزلی هم از مصرف مرغ سبز راضی است .
وی می افزاید : این مرغ ها هم زودتر پخته می شوند و هم طعم خوبی دارند . این خانم اضافه می کند : با تبلیغاتی که درباره فواید مرغ سبز شده ، به خرید این محصول ترغیب شدم و حدود 6 ماه است که دیگر از مرغ های معمولی استفاده نمی کنم ، البته خانم وحدانی از گرانی قیمت مرغ سبز گلایه دارد .
دبیر و عضو هیئت مدیره انجمن صنفی کارفرمایی مرغداران گیلان در خصوص افزایش تقاضای مصرف می گوید : سه سال پیش که تولید مرغ بدون آنتی بیوتیک در گیلان آغاز شد استقبال چندانی از این محصول نمی شد اما امروزه با توجه به تبلیغات رسانه ها و شهرداری ها ، آگاهی مردم نسبت به فواید مصرف مرغ بدون آنتی بیوتیک بیشتر شده و درنتیجه تقاضای مردم هم افزایش یافته است .
آقای استوار راد با اشاره به افزایش 188 درصدی تولید مرغ سبز در گیلان می افزاید : در سه ماه نخست پارسال مرغداران استان به طور میانگین 312 تن مرغ بدون آنتی بیوتیک به ارزش یک میلیارد و 400 میلیون تومان تولید کردند که این میزان در سه ماه نخست امسال به 900 تن به ارزش 5 میلیارد و 800 میلیون تومان افزایش یافته است .
وی که صاحب چهار واحد تولید مرغ سبز در گیلان است ، می گوید : 1400 تن از مرغ بدون آنتی بیوتیک تولید استان در گیلان مصرف می شود و 2 هزار و 200 تن بقیه نیز به استانهای دیگر صادر می شود .
این تولید کننده برتر مرغ سبز کشور اضافه می کند : به تازگی نمایندگانی از کشورهای حاشیه خلیج فارس ، ارمنستان ، گرجستان و ترکیه برای خرید مرغ سبز گیلان اعلام آمادگی کرده اند .
دبیر و عضو هیئت مدیره انجمن صنفی کارفرمایی مرغداران گیلان می گوید : این استان ظرفیت صادرات سالانه هزار و 800 تن مرغ سبز را دارد که صادرات این مقدار مرغ سبز به طور میانگین 16 میلیارد تومان ارزش صادراتی دارد .
وی بالا بودن هزینه های تولید به علت اقدامات قرنطینه ای ، به کارگیری تجهیزات مدرن و استفاده از نهاده های با کیفیت تر را مشکل تولیدکنندگان این محصول می داند و می افزاید : با اینکه هزینه های تولید مرغ بدون آنتی بیوتیک 25 درصد بیشتر از تولید مرغ معمولی است اما حمایت سازمان جهاد کشاورزی از تولید کنندگان مرغ سبز تفاوتی با حمایت از تولید کنندگان مرغ معمولی ندارد .
کوتاه سخن اینکه : اگر چه گیلان قابلیت ها و توانمندی های لازم را برای تولید مرغ بدون آنتی بیوتیک دارد و با توجه به فواید بهداشتی آن رغبت مردم نیز به مصرف این محصول نسبت به گذشته بیشتر شده است اما بالا بودن قیمت این مرغ نسبت به مرغهای معمولی مانعی برای قرار گرفتن آن در سبد غذایی بسیاری از خانوار هاست البته نباید فراموش کرد که مشکلات پرورش دهندگان این قبیل مرغداران که هزینه تولیدشان بیشتر است باید بیشتر مورد توجه مسئولان قرار گیرد .
به نظر می رسد حمایت نهادهای مربوط از تولید کنندگان مرغ بدون آنتی بیوتیک در قالب بسته های حمایتی و فراهم کردن زمینه برای صادرات این محصول علاوه بر افزایش تولید و کاهش قیمت تمام شده برای مصرف کننده ، زمینه های لازم را برای راهیابی مرغ سبز گیلان به بازارهای جهانی فراهم می کند .