Share/Save/Bookmark
 
دوشنبه ۱۵ آبان ۱۳۹۱ ساعت ۱۵:۱۵
کد مطلب : 7084
 

سیستان و بلوچستان استعداد بالایی در پرورش صنعت شترمرغ دارد
عضو هیات علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان گفت: به دليل شرايط اقليمي مناسب و تنوع آب و هوايي و ورود كارشناسان مجرب، سيستان استعداد بالايي در پرورش انواع پرندگان، جانوران و به ويژه شترمرغ دارد.
مرجع : سايت خبری باشگاه خبرنگاران جوان
 
سیستان و بلوچستان استعداد بالایی در پرورش صنعت شترمرغ دارد
به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران زاهدان، نوری اظهار داشت: دانشگاه زابل يكي از مراكز علمي، تحقيقي جنوب شرق كشور است كه در سال‌هاي اخير پيشرفت قابل توجهي در زمينه اجراي طرح‌هاي پژوهشي داشته است.

وی افزود: اين دانشگاه از وجود مجتمع 5000 هكتاري با عنوان مجتمع بقية الله اعظم (عج) بهره‌مند است كه در كنار چاه نيمه سيستان محيطي مناسب را براي انجام تحقيقات در زمينه‌هاي دامي، كشاورزي و شيلات فراهم كرده است.

وی گفت: اين مجتمع هم‌چنين از موزه تاريخ طبيعي و مرزعه شترمرغ بهره‌مند است. پژوهشگران دانشگاه زابل كار پرورش شتر مرغ را به عنوان يكي از گونه‌هاي مقاوم با شرايط آب و هوايي سيستان از چند سال قبل آغاز كردند كه نتايج چشمگيري داشته است.

وي تصريح كرد: دانشگاه زابل پرورش شترمرغ را با هدف تغيير الگوي دامپروري درمنطقه سيستان انجام داد.

عضو هیات علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان افزود: شتر مرغ از جمله پرندگاني است كه پرواز نمي‌كند و زيستگاه آن مناطقي چون آفريقا، آمريكا و استرالياست.

وی خاطرنشان کرد: وزن هر شترمرغ پس از يك سال از 50 به 125 كيلوگرم مي‌رسد، و پس از ذبح آن مي‌توان 100 كيلو گوشت خالص از آن استحصال كرد.

نوری بیان کرد: در ساخت جایگاه پرورش شتر مرغ بهتر است از زمینهای درجه 3 استفاده شود، زیرا شتر مرغ نیازی به زمین های گرانقیمت ندارد و از نظر تاسیسات و هزینه نیاز به سرمایه گذاری پایینی دارد.

عضو هیات علمی دانشگاه گفت: جایگاه های پرورش شتر مرغ، باتوجه به هدف، فضای نگهداری ،انواع مراقبتها، روش اجرا و نوع مصالح مورد استفاده تفاوت می کنند.

وی تصریح کرد: قابل توجه است که تست پرورش مولدها باید جزء کم رفت و آمدترین بخشها و بخش جوجه ها ساکت ترین جای مزرعه درنظر گرفته شود و مولدها وجوجه ها باید حداقل 100 متر از هم فاصله داشته باشند.

عضو هيات عملي دانشگاه در ادامه گفت: رطوبت از عوامل منفي جهت پرورش شتر مرغ، اعم از گله‌هاي پرورشي و گله‌هاي مادر است.

به گفته وي رطوبت بالاي منطقه بستري براي بروز بسياري از بيماري‌ها، افزايش تلفات و کاهش درصد توليد جوجه است.

وی تاکید کرد: رويكرد جديد در صنعت دامپروري به سمت پرورش شترمرغ آغاز شده است.

عضو هيأت علمي دانشگاه سيستان وبلوچستان گفت: از چربي زيرپوست شترمرغ حدود چهار الي شش ليتر روغن بدست مي‌آيد.

نوری خاطرنشان کرد: پوست شترمرغ به دليل دارا بودن اسيدهاي چرب ضروري امگا 6 و امگا 9 داراي خواص عالي در درمان زخمها، سوختگي‌ها، ناراحتي‌هاي پوستي، اگزما، خشكي پوست و مو و كاهش دردهاي مفاصل و عضلات موثر است.

نوري تصريح كرد: پرورش شترمرغ توان اقتصادي بالايي را در محصولات توليدي خود به همراه دارد و هيچ گونه وابستگي به خارج نيز در اين صنعت وجود ندارد.

وي بيان كرد: در صورت فراگيرشدن صنعت شتر مرغ در ايران قطعاً مي توان با رقابت جدي در جهان پايه‌هاي محكم گوشت قرمز را بر روي پرورش شترمرغ قرار داده و با تحقيقات كامل علمي و تخصصي جايگاه ناپايدار و ارزان گوشت قرمز را تثبيت كرد.

نوري اظهار كرد: شترمرغ در علم پزشكي ارزش زيادي داشته و به دليل شباهت برخي از اجزاي بدن مانند قرنيه چشم و تاندون پا قابليت پيوند به انسان را دارند.

عضو هيات علمي دانشگاه گفت: از روده‌هاي شتر مرغ در تهيه نخ جراحي استفاده مي‌شود و ماده ضد سرطان پروستات ازخون شترمرغ به دست آمده است و همچنين پودرخون، استخوان و پر آن نيز به عنوان منابع غذايي در تغذيه ساير دامها كاربرد دارد.

عضو هيات علمي دانشگاه گفت: غذاي اصلي آنها را يونجه تشکيل مي‌دهد و کشت يک هکتار يونجه مرغوب براي تغذيه هشت تا دوازده شترمرغ کافي است اما رشد وزني مناسب را براي اين پرندگان تامين نخواهد کرد.

به گفته نوري شترمرغ‌ها الياف خام را بهتر از ساير طيور هضم مي‌کنند و فيزيولوژي دستگاه گوارش شتر مرغ را مي‌توان با خرگوش و اسب مقايسه کرد.

عضو هيأت علمي دانشگاه گفت: از آنجايي كه ايران توان بالايي در زمينه كشاورزي و دامپروري دارد مي‌توان با برنامه‌هاي منطقي و حساب شده اين استعدادها را از حالت بالقوه به بالفعل تبديل كرد.

نوري تصريح كرد: يكي از فعاليت‌هاي عمده‌اي كه اخيرا ذهن بسياري از توليد كنندگان منابع پروتئيني حيواني را به خود معطوف داشته است، پروتئين شترمرغ است كه امروزه پرورش آن به دليل مقرون به صرفه بودن،‌ در دنيا رو به افزايش است.

به گفته وي شترمرغ حداقل احتياجات نگهداري را داشته،‌ با انواع شرايط اقليمي بخصوص شرايط نامساعد بياباني سازگار مي‌شود و در برابر بيماري‌ها نيز مقاوم‌تر از مرغ است.

نوري ادامه داد: آلودگي اندك و داشتن كمترين تاثير منفي بر محيط زيست دليل ديگري براي تشويق پرورش شترمرغ است.

نوري گفت: عرضه گوشت، چرم و پر به عنوان محصولات اصلي، و روغن و ژلاتين به عنوان محصولات فرعي توجيه اقتصادي صنعت شترمرغ خواهد بود.

وي بيان كرد: شترمرغ‌ها عمري طولاني دارند كه اغلب بين50 تا60 سال مي‌رسد و در صورت مديريت صحيح تا40 سال توليد اقتصادي و كاملا مقرون به صرفه خواهند داشت كه تضمين كننده سود بسيار عالي براي پرورش دهندگان آنهاست.

عضو هيأت علمي دانشگاه گفت: با اتخاذ تدابير صحيح و تصميمات مناسب مي‌توان نهايت بهره‌برداري را از پرورش شترمرغ به عمل آورد و حتي زمينه را براي صادرات فرآوردهاي حاصل از اين حيوان به كشورهاي اروپايي و حوزه خليج فارس كه متقاضيات عمده اين محصولات هستند فراهم كرد.

عضو هیات علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان گفت: از تعداد تخم هایی که شترمرغ می گذارد تنها 50 درصد قابلیت تبدیل شدن به جوجه را دارند.

نوری ادامه داد: بازار شتر مرغ در ایران فعلا در مرحله تولید و تکثیر است.

وی تصریح کرد: تخم شترمرغ در دو نوع نطفه دار و بدون نطفه تولید می شود که نوع نطفه دار جهت جوجه کشی و تولید جوجه مورد استفاده قرار می گیرد و نوع بدون نطفه آن نیز به عنوان نوع خوراکی مصرف می شود.

عضو هیات علمی دانشگاه در پایان خاطر نشان کرد: اگر محل پاکیزه ای در اختیار شتر مرغ قرار گیرد تخم های تمیز و سالم بدست خواهد آمد، گودالهای شنی برای این منظور بسیار مناسبند.