Share/Save/Bookmark
 
يکشنبه ۲۸ مهر ۱۳۹۲ ساعت ۱۶:۱۰
کد مطلب : 8713
 

واقعیت‌های بازار مرغ در کهگیلویه و بویراحمد / نهاده در مقابل تحویل مرغ
مرغ در کهگیلویه و بویراحمد در حالی در فضای ششمین ستاد تنظیم بازار این استان به پرواز درآمد که این روزها توپ گرانی آن در میدان مرغداران و دولت دست به دست می‌شود تا مرغ این استان در سفره‌های مردم گران اما در کشور ارزان‌ترین است.
مرجع : خبرگزاری فارس
 
واقعیت‌های بازار مرغ در کهگیلویه و بویراحمد / نهاده در مقابل تحویل مرغ
به گزارش خبرگزاری فارس از یاسوج، اگر چه بازار پر سود برخی کالاها از جمله مرغ در استان کهگیلویه و بویراحمد بیش از هر چیز دیگر، چنگال دلالان را بر گلوی بازار قرار داده است، ولی باید بپذیریم که مدیریت بر بازار کالاهای اساسی به ویژه مرغ در این استان مدیریت موفقی بوده است.

ارزان بودن گوشت مرغ در کهگیلویه و بویراحمد به نسبت سایر استان‌های مصداقی بر این ادعا است تا بگوییم بازار مرغ در این استان اگر چه از سیاست‌های کلان کشور تبعیت کرده و گران شده است، ولی از بیشتر نقاط کشور در حال حاضر ارزان‌تر است.

از طرفی عمده مرغ زنده مورد نیاز این استان از استانی مانند فارس وارد می‌شود که هم ‌اینک گوشت مرغ را با قیمتی بیش از هفت هزار تومان عرضه می‌کند و کمی بی‌انصافی است که انتظار داشته باشیم مرغ زنده را از استان فارس، گران بخریم و ارزان بفروشیم.

اما ارزان شدن مرغ در کهگیلویه و بویراحمد، نسخه دیگری هم دارد و آن افزایش تولید داخل استان است.

هماهنگی جهاد کشاورزی، صنعت، معدن و تجارت و مجموعه استانداری در یک مقطع تولید استان را به حدی برد که حتی موضوع خرید تولید مازاد مرغ از مرغداران نیز مطرح شد و حتی 200 تن نیز مرغ مازاد برای ذخیره‌سازی خریداری شد.

موفقیتی که البته با در نظر گرفتن همه جوانب همان روزها هم معلوم بود که موقتی است و روزهای خوش تولید مرغ در کهگیلویه و بویراحمد دستخوش تغییراتی می‌شود.

* فاکتورهای مؤثر بر قیمت مرغ

قیمت مرغ را عمدتاً دو فاکتور قیمت نهاده‌ها از جمله خوراک و سوخت و قیمت جوجه یک یک روزه مشخص می‌کند که هر دوی این‌ها گران شد تا استانی که تولیدش پایین است تسلیم گرانی مرغ شود.

از سوی دیگر سازمان صنعت، معدن و تجارت در این استان به کمک شرکت تابعه‌اش در پشتیبانی دام، نهاده‌های خوراکی مرغداران را به قیمت دولتی در میان واحدهای تولیدی مرغ توزیع کرده و از این حیث به رسالت خود عمل کرده، ولی مرغ به این راحتی در کشور مهار نشد اما هیچ‌گاه از سفره ایرانی‌ها نپرید.

در این بین چند نکته اساسی وجود دارد.

چنگال دلالان بر گلوی بازار مرغ

داستان تکراری دلال‌بازی در صنعت مرغ و نهاده‌های دامی از جمله کنجاله سویا، تلاش‌های مسئولان در بخش‌های دولتی و خصوصی را تا حد زیادی تحت‌الشعاع قرار داده و در بازار اختلال ایجاد کرده به طوری که سود دلالان و فشار بر گرده مردم روز به روز بیشتر و بیشتر شده است.

موضوعی که ولی‌الله دهبانی‌نژاد، مدیرکل تعزیرات این استان آن را تایید می‌کند و می‌گوید: متاسفانه کنجاله سویا و ذرت بیش از آنچه به دست مرغدار و تولید کننده می‌رسد در دست دلالان می‌چرخد و بازاری است برای سود آنان.

وی می‌گوید: با کمی نظارت، قیمت مرغ، قیمت فعلی نخواهد بود.

مرغداران مرغ تحویل بدهند نهاده تحویل بگیرند/پیشنهاد رئیس سازمان تعاون روستایی

از سوی دیگر مدیر اتحادیه مرغداران این استان از کمبود نهاده در مرغداری‌ها می‌گوید و مدیرعامل شرکت پشتیبانی دام از وفور نهاده و مشکل ذخیره خوراک مرغداری‌ها.

صدرالله حسین‌پور می‌گوید: اگر مرغداران تعهد بدهند که مرغ تولیدی خود را در این استان بفروشند و مازاد آن را به شرکت پشتیبانی برای عرضه در شبکه داخلی استان تحویل دهند بدون هیچ مشکلی نهاده را به قیمت دولتی در اختیار آن‌ها قرار می‌دهیم.

جهان رستمی، رئیس سازمان تعاون روستایی در این بین نظر جالبی دارد. او توپ گرانی مرغ را در زمین مرغداران می‌اندازد و می‌گوید: مرغداران وقتی کمبود نهاد و خوراک دارند به تکاپو می‌افتند و مسئولان را در تنگنا قرار می‌دهند، ولی وقتی تولید دارند و می‌خواهند بفروشند، همین مسئولان را به حساب نمی‌آورند و آن‌گونه که می‌خواهند چرخ بازار مرغ را می‌چرخانند.

رستمی می‌گوید: برای بن بست بازار مرغ راهی نداریم جز اینکه به ازای تحویل هر کیلو گوشت مرغ از مرغداران، مقداری نهاده به آن‌ها تحویل دهیم.

وی تاکید می‌کند: این غیر منطقی است که نهاده را به واحدی بدهیم که به هر دلیلی تولیدی ندارد و یا تولید خود را به خارج از استان می‌برد تا در مقاطعی بازار مرغ این استان با کمبود و گرانی مواجه شود. 

خوراک مرغداری‌های این استان ذرت تولیدی همین استان است

سید یعقوب موسوی، رئیس جهاد کشاورزی که خود متولی تولید مرغ است نیز در این رابطه می‌گوید: به جای اینکه منتظر تخلیه بارهای کنجاله سویا و ذرت در کشتی‌های لنگر گرفته باشیم باید تولید ذرت این استان را برای مرغداری‌های خود بخریم تا هم ارزان‌تر باشد و هم هزینه حمل بر دوش مرغدار نیفتد.

داریوش دیودیده، رئیس سازمان صنعت و معدن نیز در این بین بازار مرغ را امن و آرام می‌داند و می‌گوید: ‌طرح برخی مسائل غیر ضروری تنها به تنش در بازار مرغ کمک می‌کند.

وی با صراحت از ارزان بودن گوشت مرغ در این استان می‌گوید و ادامه می‌دهد مرغ در کهگیلویه و بویراحمد ارزان‌ترین مرغ‌ها در کشور است.

اتحادیه‌ها باید بازار را اداره کنند نه دولت

دیودیده می‌گوید:‌ بخش زیادی از مرغ زنده مورد نیاز این استان از شیراز وارد می‌شود، ولی قیمت مرغ در این استان از محل واردات مرغ یعنی شیراز نیز ارزان‌تر است.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد نیز در این بین راه خروج از مشکلات بازار مرغ را سپردن کارها به دست اتحادیه‌ها و بخش‌های خصوصی می‌داند و می‌گوید: بازار را باید اتحادیه‌ها اداره کنند و دولت کمترین دخالت را داشته باشد، ولی در بخش خصوصی نیز یک نفر پاسخگو باشد.

سید موسی خادمی، آنالیز واقعی قیمت مرغ را ظرف یک هفته از جمله برنامه‌های ستاد تنظیم بازار این استان دانست و اذعان داشت: مقرر شده کمیته‌ای متشکل از اتحادیه مرغداران، شرکت پشتیبانی دام و جهاد کشاورزی تشکیل و ظرف دو هفته به یک راهکار مناسب برای ساماندهی بازار مرغ برسند.

===========

گزارش از: کریم بنام