نسخه قابل چاپ

نسخه وب

داخلی » گزارش » اخبار و تازه ها

نبود قوانین و استانداردهای اجباری از مشکلات عمده عرضه تخم مرغ باکیفیت است

۹ اسفند ۱۳۸۸ ساعت ۱۱:۰۷

مرجع : سايت خبری دامپزشکان ایران زمین

نبود قوانین و استانداردهای اجباری جهت تعیین کیفیت تخم مرغ از مشکلات عمده عرضه این محصول در سطح کشور است به نحوی که حتی در مواردی تخم مرغ های بسته بندی کیفیت نازلی دارند.

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران دانشجویی ایران"ایسکانیوز" جلسه دفاعیه پایان نامه کارشناسی ارشد دانشجوی واحد ورامین پیشوا با عنوان "مقایسه تاثیر روش های مختلف بازاریابی بر روی کیفیت تخم‌مرغ " برگزار شد .
در این جلسه که در سالن نمایش دانشکاه آزاد اسلامی واحد ورامین پیشوا برگزار شد، سید وحید حسینی دانشجوی کارشناسی ارشد رشته علوم دامی ورودی 86-87 از پایان نامه خود با عنوان " مقایسه تاثیر روش های مختلف بازاریابی بر روی کیفیت تخم‌مرغ " دفاع کرد .
استاد راهنمای این رساله دکترمحمد رضا عابدینی و استاد مشاور دکتر قباد عسگری بودند . داوری این پایان نامه را دکتر فرهاد فرودی عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد و رئیس دانشکده کشاورزی واحد ورامین- پیشوا بر عهده داشتند.
این عنوان پایان نامه برای اولین بار در کشور مورد بررسی قرار گرفت با توجه به اینکه تامین غذای جامعه همواره از مهمترین دغدغه های برنامه ریزان است و وجود جامعه ای سالم و شاداب با تغذیه سالم و مناسب امکان پذیر است توجه به نرخ رشد جمعیت جهان ،تامین نیازهای غذایی این جمعیت رو به گسترش یکی از چالشهای مهم جوامع امروزی میباشد متاسفانه در اغلب نقاط دنیا و از جمله ایران کمبود پروتئین حیوانی وجود داشته و این امر به سلامت جامعه لطمات قابل توجه و بعضا جبران ناپذیری وارد می کند.
از میان شاخصهای غذایی، پروتئین مهمترین ارزش را داراست و پروتئین دامی به علت دارا بودن اسید آمینه ضروری جایگاه ویژه دارد.
شیر با تامین بیش از 36 درصد سهم پروتئین دامی جامعه به عنوان با ارزش ترین و بزرگترین منبع تامین پروتئین دامی کشور محسوب می شود .
تخم مرغ نیز این معجزه خلقت، ماده غذایی شناخته شده ای است که از نظر کیفیت بعد از شیر مادر در رتبه دوم قرار می گیرد. تخم مرغ نه تنها یکی از با کیفیت ترین منابع پروتئینی است بلکه تقریبا" دارای تمامی ویتامینها (بجز ویتامین C) و مواد معدنی مورد نیاز بدن انسان است.امروزه علاوه بر تامین نیاز غذایی جامعه توجه به کیفیت به عنوان یک اصل، لازم الاجراست.
کیفیت تخم مرغ، از بدو تولید تا زمان رسیدن به دست مصرف کننده تحت تاثیر عوامل گوناگونی قرار می گیرد.
برخی از این عوامل از قبیل نژاد مرغ تخمگذار، شرایط محیطی و امکانات مزرعه پرورشی، تغذیه مرغ تخمگذار، رعایت نکات بهداشتی و ابتلا به بیماری های گوناگون مربوط به مرحله قبل از تولید و مدیریت مزرعه است.به گزارش ایسکا در ادامه این بررسی آمده است: برخی دیگر از این عوامل مربوط به شرایط پس از تولید از قبیل دما و رطوبت انبار در مزرعه، نحوه بسته بندی تخم مرغ و حمل و نقل آنها به خرده فروشی ها، چگونگی نگهداری و عرضه تخم مرغ درفروشگاه ها است.
عوامل موثر در بازاریابی موفق تخم مرغ در هر دو گروه قرار می گیرند. نظر به اینکه کیفیت تخم مرغ در بازارهای داخلی مورد توجه کامل قرار نگرفته و با عنایت به این نکته که طی چندین سال گذشته فعالیت های زیادی در زمینه بسته بندی، درج نام تولید کننده و تاریخ مصرف در روی تخم ها صورت پذیرفته است، اما نبود قوانین و استانداردهای اجباری جهت تعیین کیفیت تخم مرغ از مشکلات عمده عرضه این محصول در سطح کشور است به نحوی حتی در مواردی تخم مرغ های بسته بندی کیفیت نازلی دارند و همچنان عدم اطمینان از کیفیت تخم مرغ خریداری شده از مشکلات عمده مصرف کنندگان است.
از نکات بسیار حائز اهمیت در این خصوص عدم انجام تحقیقات درخصوص کیفیت ارائه شده تخم مرغ در بازارهای داخلی است از علل اجرایی نشدن این دستورالعمل به طور کامل تا الان وضعیت نابسامان و ساختمان های قدیمی و دارای نواقص مرغداری های تخم گذار، عدم حمایت اقتصادی دولت و مشکلاتی ناشی از قوانین شهرداری ها و بخشداری ها است که اجرای مقررات بهداشتی را بسیار مشکل یا نا ممکن کرده است .
همچنین عدم پیگیری آموزش مرغداران در زمینه مسائل بهداشتی مرغداری، عدم وجود قوانین شفاف و بعضاً غیرقابل اجرا از نظر اقتصادی، نادیده گرفتن عملیات آماده سازی، بسته بندی و فرآوری تخم مرغ است.
با توجه به این مطلب که مباحث مربوط به بازاریابی و به ویژه بسته بندی تخم مرغ در ایران سابقه ای کمتر از 10 سال داشته و تا کنون تحقیقی در مورد کیفیت تخم مرغ های عرضه شده به بازار و همچنین تعیین کیفیت تخم مرغهای بسته بندی شده صورت نپذیرفته، تحقیق حاضر در ایران در نوع خود کاملاً نو و جدید در زمینه بازاریابی تخم مرغ است و در این طرح سعی شد تا به مشکلات عمده عرضه کیفیت تخم مرغ در کشور و عوامل موثر در بازاریابی موفق تخم مرغ در کشور و همچنین تعیین کیفیت تخم مرغهای عرضه شده به بازار مورد بررسی قرار گیرد.
به گزارش ایسکا، نتایج این تحقیق مورد استفاده وزارت جهاد کشاورزی، کارشناسان بهداشت مواد غذایی ، سازمان دامپزشکی، کارخانجات و موسسات بسته بندی تخم مرغ و مزارع تولید کننده تخم مرغ خوراکی در سطح کشور است.