نسخه قابل چاپ

نسخه وب

داخلی » خبر » اخبار و تازه ها

در آذربایجان غربی تاکید شد؛

ورود غیرمجاز نهاده های طیور به استان/لزوم تشدید اقدامات کنترلی

۲۸ بهمن ۱۳۹۶ ساعت ۱۱:۱۷

مرجع : خبرگزاری مهر

ارومیه – با شیوع سویه جدید آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در استانهای شمالی کشور اقدامات پیشگیرانه و کنترلی در خصوص گسترش این ویروس در استان آذربایجان غربی تشدید شده است.

گروه استانها: سکینه اسمی- هم اکنون اکثر استانهای کشور با بیماری آنفلوانزای مرغی درگیر بوده و شیوع آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در کشور به تدریج در حال تبدیل شدن به یک چالش بزرگ است.

هر چند مسئولان خبر از اقدامات کنترلی و پیشگیرانه می دهند اما افزایش مرغ های معدومی به ۲۵ میلیون قطعه حکایت از وضعیت حاد این بیماری است و با ورود سویه جدید این بیماری زنگ هشدار جدی به صدا در آمده است.

بیماری آنفلوانزای پرندگان یک بیماری ویروسی و مشترک بین انسان و پرندگان است که در سال ۲۰۱۶ به واسطه پرندگان مهاجر از روسیه وارد استانهای شمالی کشور شد ولی بیماری آنفلوانزای پرندگان بیماری خطرناکی است که در سال ۱۹۱۸ میلادی در جهان شیوع پیدا کرده است.

فصل زمستان مصادف است با ورود پرندگان مهاجر سرزمین‌های شمالی به ایران. این مهاجرت که صحنه‌های زیبایی را می‌آفریند، در سال‌های اخیر بدون دغدغه نبوده است. از طرفی شکار بی‌رویه پرندگان مهاجر و از طرف دیگر، انتقال برخی بیماری‌های خطرناک از طریق پرندگانی که به ایران مهاجرت می‌کنند، نگرانی‌هایی ایجاد کرده است.

بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان از طریق ورود پرندگان مهاجر به تالابها و آبهای ایران شیوع می یابد به نحوی که با آلوده شدن طیور بومی، زمینه ابتلای طیور صنعتی نیز فراهم می شود.

آذربایجان غربی از نظر جغرافیایی نیز در مسیر مهاجرت پرندگان مهاجری است که هر ساله با شروع فصل پاییز و آغاز سرما از عرض های شمالی کره زمین به عرض های جنوبی تر مهاجرت می کنند این در حالی است که یکی از منبع بیماری آنفولانزای مرغی پرندگان مهاجر هستند.

آنفلوانزای فوق حاد پرندگان بین پرندگان و انسان مشترک است، این آنفلوانزا یکی از بیماری‌های به شدت واگیردار و کشنده در پرندگان است که توسط ویروس نوع A که تمایل زیادی به سلول‌های مخاطی و خصوصاً دستگاه تنفس و دستگاه گوارش دارد، ایجاد می‌شود.

بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان از طریق ورود پرندگان مهاجر به تالابها و آبهای ایران شیوع می یابد به نحوی که با آلوده شدن طیور بومی، زمینه ابتلای طیور صنعتی نیز فراهم می شود.



ورود غیرمجاز انواع نهاده های طیور به آذربایجان غربی

مدیرکل دامپزشکی آذربایجان غربی در خصوص آخرین وضعیت بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در آذربایجان غربی به خبرنگار مهر گفت: هم اکنون بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان که از شهریورماه امسال در استان مشاهده شده در مرحله رخداد بیماری است و حاد نیست.

کامیار داهیم با بیان اینکه تاکنون ۵۶ کانون بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در استان شناسایی شده است افزود: سه مورد از این کانون ها در بخش صنعتی و مابقی در بخش طیور بومی یا همان مناطق روستایی مشاهده شده است.

وی اضافه کرد: در این راستا تاکنون بیش از ۱۶هزار قطعه مرغ و طیور آلوده در استان شناسایی و معدوم سازی شده است.

داهیم در خصوص گسترش و شیوع سویه جدید بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان گفت: سویه جدید این ویروس در استانهای شمالی مشاهده شده و تاکنون در آذربایجان غربی گزارش نشده است اما اقدامات کنترلی و پیشگیرانه در دست انجام است.

مدیرکل دامپزشکی آذربایجان غربی با ابراز نگرانی از ورود غیرمجاز انواع نهادهای طیور به استان گفت: یکی از عوامل نگران کننده شیوع بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان به خصوص سویه جدید به استان ورود غیرمجاز نهادهای طیور است.

داهیم خاطرنشان کرد: در این خصوص رایزنی های مورد نیاز با انتظامی استان انجام شده و انتظار می رود عوامل انتظامی استان از ورود، جابجایی و نیز حمل نهاده های طیور بدون مجوز حمل بهداشتی برخورد لازم و جدی را داشته باشند.



معدوم سازی ۷۲هزار قطعه مرغ و طیور آلوده در بخش صنعتی آذربایجان غربی

وی همچنین از فرمانداران، دهیاریها و بخشداران خواست در زمینه ممانعت از ورود و توزیع انواع طیور صنعتی غیر مجاز اعم از زینتی، صنعتی، بومی انتقال داده شده بخصوص از مبادی واحدهای پرورشی مرغ صنعتی به روستا میبایستی برخورد جدی داشته باشند.

داهیم همچنین از معدوم سازی ۷۲ هزار قطعه مرغ و طیور آلوده به بیماری در بخش صنعتی استان نیز خبر داد و گفت: تاکنون ۱۷ هزار و ۶۱۲ مورد نمونه برداری مولکولی انجام شده و همچنین در این مدت ۴۰۱ مورد گزارش تخلفات داشته ایم که ۵۶ مورد کانون بیماری مثبت بوده است.

مدیرکل دامپزشکی آذربایجان غربی با اشاره به استمرار نظارت و بازرسی از مراکز مختلف پرورش و تولید مرغ و طیور در استان گفت: مراقبت و پایش این بیماری با ایجاد پایگاههای دیده وری توسط اکیپهای بررسی و نمونه برداری مستقر در اداره کل و شبکه های دامپزشکی استان و با نظارت ستاد اجرایی مقابله با آنفلوانزای فوق حاد پرندگان استان در حال انجام است.

داهیم تاکید کرد: این مراکز و اکیپ ها با اطلاع گیری از مزارع طیور صنعتی وضعیت پرندگان مهاجر در تالابها و حاشیه رودخانه ها و دریاچه های پشت سد و روستاهای حاشیه آنها و روستاها با تلفات طیور بومی را بررسی و اقدام به نمونه برداری و مطالعات آزمایشگاهی به صورت مستمر می کنند.



لزوم همکاری و تعامل صاحبان مرغداری ها و مردم با اکیپ های دامپزشکی

مدیرکل دامپزشکی آذربایجان غربی با بیان اینکه صاحبان مرغداری های صنعتی و نیز مردم در صورت بروز هر گونه مشکل موارد را به این اداره کل اطلاع دهند افزود: همچنین از مرغداران و فعالان صنایع تولید تخم مرغ ، مسئولان بهداشتی و مدیریت واحدهای پرورش طیور استان درخواست می شود تا در اسرع وقت موارد بروز تلفات غیرعادی در واحدهای مرغداری را به این اداره‌کل گزارش کنند.

داهیم با بیان اینکه غرامت مرغ های معدوم سازی شده در استان پرداخت شده است افزود: تاکنون۴۵۰ میلیون تومان غرامت طی سالجاری به صاحبان مرغ و طیور آلوده به بیماری که معدوم سازی پرداخت شده و تا روزهای آینده نیز ۴۵۰ میلیون تومان غرامت در این زمینه پرداخت می شود.

وی اظهار داشت: برگزاری کارگاه‌های آموزشی، خبرگیری و بازدیدهای روزانه و کسب اطلاعات توصیفی از مزارع پرورش طیور صنعتی و بومی نیز از جمله اقدامات انجام شده در این زمینه بوده است.

وی بر اجتناب مردم از خرید مرغ زنده تاکید و بیان کرد: این اقدام علاوه بر اینکه بهداشت عمومی جامعه را تهدید می‌کند، بلکه زمینه‌ای برای گسترش انواع بیماری‌های طیور و بیماریهای قابل انتقال به انسان را نیز سبب خواهد شد.



تاکنون بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در جمعیت پرندگان مهاجر استان مشاهده نشده است

رئیس اداره نظارت بر حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: تاکنون طی سالجاری هیچ مورد مشکوکی از بیماری آنفولانزای پرندگان در بین پرندگان مهاجر یا همان وحشی بومی و غیربومی استان مشاهده نشده است.

امید یوسفی با بیان اینکه به منظور بررسی بیماری آنفولانزای فوق حاد پرندگان بخش اعظمی از آبگیرها و زیستگاههای آبی توسط کارشناسان اداره حفاظت محیط زیست واداره دامپزشکی پایش شد اظهارداشت: با توجه به پایش های انجام شده در مناطق تالابی و زیستگاهای آبی خوشبختانه تاکنون مورد مشکوکی از بیماری در این مناطق مشاهده نشده است.

وی از پایش ۲۴ ساعته تالاب های استان توسط کارشناسان محیط زیست و نیز اجرای طرح نظارت و بازدیدهای مستمر با همکاری کارشناسان دامپزشکی استان خبر داد و گفت: هر هفته به طور متوسط سه بار از تالاب های استان بازدید صورت می گیرد.

یوسفی با توصیه اکید به مردم در خصوص عدم تماس با هر گونه علائم بیماری در پرندگان به خصوص در تالاب های استان اظهارداشت: مردم هر مورد مشکوکی مبنی بر مشاهده علائم بیماری در پرندگان متوجه شدند به ادارات حفاظت محیط زیست استان اطلاع دهند.

یوسفی با اشاره به آمادگی این اداره کل برای مقابله با هر نوع بیماری دامی و طیور در استان اضافه کرد: به دلیل مرزی بودن همچنان در معرض تهدید بیماری آنفلوانزای پرندگان هستیم و آمادگی کامل در این اداره کل برای مقابله با این بیماری وجود دارد.

وی افزود: افراد باید به جد از زنده گیری و یا شکار پرندگان مهاجر وحشی پرهیز کنند و در صورت مشاهده تلفات غیرعادی پرندگان و سایر گونه های جانوری از هرگونه تماس با دست خودداری کرده و مراتب را در سریعترین زمان ممکن به اداره کل دامپزشکی یا اداره کل حفاظت محیط زیست استان اطلاع دهند.



در صورت مشاهده لاشه پرندگان از هر گونه تماس با آن خودداری شود

معاون فنی حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی نیز در خصوص این بیماری گفت: بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در کشور با سویه های متفاوت و خطرناک مشاهده و شناسایی شده است.

حجت جباری با بیان اینکه از هم استانی ها درخواست می شود تا از هر گونه تماس با پرندگان وحشی در محیط های طبیعی جداً پرهیز کنند افزود: از کلیه هموطنان به ویژه مردم دوست دار محیط زیست این استان دعوت می شود به منظور حفظ و حراست محیط های طبیعی و همچنین جلوگیری از سرایت بیماری در آذربایجان غربی در صورت مشاهده هر گونه لاشه و یا مرگ و میر غیر طبیعی پرندگان مراتب را به اداره کل حفاظت محیط زیست استان آذربایجان غربی اطلاع دهند.

معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایحان غربی گقت: استان آذربایجان غربی با دارابودن زیستگاههای فراوان آبی از جمله استانهایی است که هر ساله با شروع فصل مهاجرت پرندگان، تعداد قابل توجهی پرنده به استان مهاجرت کرده و در تالابهای استان زیست می کنند.

وی با بیان اینکه با توجه به اینکه برخی از پرندگان مهاجر بعنوان مخزن انتقال ویروس آنفلوانزا عمل می کنند توصیه می شود از هر گونه شکار پرندگان و یا تماس مستقیم با آنها جداً پرهیز شود عنوان کرد: شکار پرندگان در سالجاری در استان آذربایجان غربی ممنوع بوده و با متخلفین نیز طبق مقررات برخورد خواهد شد.