بورس ثانویه مرغ تشکیل می‌شود/ کاهش قیمت مرغ تا ۲۰ روز آینده

ایانا , 19 خرداد 1395 ساعت 15:18

بسیاری از فروشندگانی که در میدان تره‌بار بهمن حضور دارند، مدعی هستند که قیمت گوشت مرغ طی روزهای آینده روندی کاهشی به خود خواهد گرفت.


خبرگزاری کشاورزی ایران (ایانا) - وحید زندی‌فخر:

وارد میدان بهمن که می‌شوی، اتومبیل‌های حمل مرغ را می‌بینی که پشت هم ردیف شده‌اند. به‌ویژه اگر وقتت را طوری تنظیم کنی که اول صبح آنجا باشی. حتما اطلاعیه‌ای نظرت را جلب می‌کند که روی آن نوشته "از تاریخ یکم خردادماه ۹۵ ورود هرگونه محموله به سامانه بهمن، فقط با گواهی حمل بهداشتی سیستمی میسر است. ورود محموله‌ها بدون مجوز و یا مجوز دستی، اکیداً ممنوع!"

بوی ضخم مرغ، زمان ورود به محوطه دماغت را قلقلک می‌دهد. تمام کارکنان در حال تکاپو هستند تا هم مرغ‌ها را جابه‌جا کنند و هم جواب مشتریان را بدهند؛ مشتریانی که اغلب خریدهای عمده دارند و خود نیز به‌گونه‌ای فروشنده محسوب می‌شوند.

هفته نخست اردیبهشت امسال بود که مدیرعامل اتحادیه مرغداران مرغ گوشتی در نشستی خبری گفت: "متأسفانه عده معدودی در بازار میدان بهمن هستند که ۶۰ درصد مرغ تهران را می‌خرند و قطعاً در قیمت‌گذاری تأثیرگذارند، اینها نه نام و نشانی دارند و نه مالیات می‌دهند، اما پول در اختیار آنها است."

وی معتقد بود این عده تشکیلاتی پنهان دارند که به‌صورت کاملاً سنتی بازار را در دست گرفته و معلوم نیست که چنین بازاری چگونه هدایت می‌شود. سیستم باسکول، سردخانه و ابزار قطعه‌بندی در هیچ کدام از فروشگاه‌های آنها یافت نمی‌شود و در یک سیستم غیرشفاف، به کار خود ادامه می‌دهند؛ البته ۴۰ درصد مابقی مرغ نیز در فروشگاه‌های دیگری عرضه می‌شود که دست کمی از میدان بهمن نداشته و محصولات نامطمئن و بی‌کیفیت به مردم می‌فروشند.

این بود که مشتاق شدیم تا بازار نامبرده را از نزدیک ببینیم و با دست‌اندرکاران آن گفت‌وگو کنیم. در فرصت کوتاهی که خبرنگار ایانا در این میدان حضور داشت، با فروشندگان زیادی صحبت کرد که ماحصل آن، احتمال کاهش قیمت مرغ طی ۲۰ روز آینده ماه رمضان بود. آنها اعتقاد داشتند بنا بر تجربه ای که از سال‌های گذشته به دست آمده، احتمال کاهش نرخ‌ها تا حداقل ۵۰۰ تومان در هر کیلوگرم وجود دارد.

به‌طور میانگین روزانه بین ۳۰۰ تا ۷۰۰ تن مرغ در ۴۰ غرفه این مکان عرضه می‌شود که معمولاً تا ساعات پایانی عصر باید به فروش برسد. با اینکه قیمت‌ها حدود سه روز از ثباتی نسبی برخوردار بوده، اما نمی‌توان به تداوم آن امیدوار بود.

یکی از مسائلی که به شدت واکنش غرفه‌داران را برمی‌انگیزد، موضوع تشکیل کمیته قیمت‌گذاری توسط اتحادیه مرغداران در میدان بهمن است. مدیرعامل این اتحادیه چندی پیش در گفت‌وگو با ایانا عنوان کرده بود: "قرار است برای تشکیل کمیته نامبرده، هرچه سریع‌تر با حضور معاونت امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی و رئیس سازمان میادین کشور، جلسه‌ای برگزار شود تا چند و چون این طرح مورد بررسی قرار گیرد." به گفته وی، به موازات آن، کمیته دیگری برای کنترل نحوه ورود و خروج مرغ نظارت دارد که همین موضوع، نقشی اصلی در تعیین نرخ نهایی محصول ایفا می‌کند؛ زیرا اگر میزان دقیق خرید و فروش در میدان بهمن مشخص باشد، دیگر غرفه‌دارها نمی‌توانند هرچقدر می‌خواهند محصول مورد نظر را عرضه کنند؛ بلکه این فرایند باید در قالب یک برنامه نظام‌مند صورت بگیرد.

این در حالی است که بیشتر غرفه‌دارها اعتقاد دارند که این کمیته نمی‌تواند در نرخ‌ها تأثیرگذار باشد؛ زیرا هر غرفه‌داری مستحق است اموال خود را به هر قیمتی که بخواهد بفروشد. علاوه بر آن نظام عرضه و تقاضا خود عاملی مهم در قیمت‌گذاری محسوب می‌شود که کسی نمی‌تواند آن را نقض کند. کارگزار شرکت کشت و کار سبزدشت در این باره به ایانا گفت: بهتر است اتحادیه به جای این کار به فکر تهیه سردخانه در این مرکز باشد.

جاوید شکاری معتقد است: اگر سیستمی در غرفه‌ها باشد تا آنها بتوانند مرغ مازاد هر روز را در سردخانه خود نگهداری کنند، مطمئناً بازار نیز کمتر دچار نوسان قیمتی می‌شود. به عبارتی، مرغی که پتانسیل عرضه تا ۷۲ ساعت را دارد چرا باید تنها در همان روز به فروش برسد؟ گذشته از این، فروشندگان می‌توانند بدون ثبت معامله و پنهانی از ناظران این کمیته، هرچقدر که بخواهند و با هر قیمتی محصول خود را به فروش برسانند.

وی خاطرنشان کرد: در حال تشکیل سیستم سامانه مرغ برای بازار هستیم. در این سیستم، بازار هدف تعیین و بورس ثانویه کالای مرغ شکل می‌گیرد و خریدها به صورت نقدی یا اعتباری انجام می‌شود.

شکاری درباره خرید اعتباری افزود: خریدار در این فرایند، ابتدا نزد بانک رفته و ضمانت‌نامه می‌گیرد و سیستم نیز بر اساس آن، مجوز خرید را صادر می‌کند.

هرچند به گفته این کارشناس، چنین طرحی برای ساماندهی بازار مرغ، جدید به‌نظر می‌رسد، اما سازمان میادین نیز چند سال پیش برای ساماندهی محصولات کشاورزی، سامانه‌ای را تشکیل داد که کم‌کم به دست فراموشی سپرده شد و به تنیجه قطعی نرسید. به هر ترتیب، وجود این سامانه دست کارشناسان را برای تعیین نرخ، حتی به‌صورت شناور باز گذاشته و حق انتخاب بیشتری به مشتری می‌دهد.

بنابراین باید منتظر بود و دید که کمیته قیمت‌گذاری در میدان تره‌بار بهمن برای کنترل نرخ‌ها که اکنون بین شش تا شش‌هزار و ۲۰۰ تومان برای هر کیلوگرم در نوسان است، تأثیر بیشتری خواهد داشت یا سیستم سامانه‌ای که غرفه‌داران آن را طراحی کرده و در آینده‌ای نزدیک، به مرحله اجرا می‌رسد؟/


کد مطلب: 10762

آدرس مطلب: http://infopoultry.net/vdcf0edy.w6dxvagiiw.html

موسسه اطلاعات مرغداری
  http://infopoultry.net