بازار مرغ کهگیلویه و بویراحمد در انتظار نسخهای شفابخش
خبرگزاری فارس , 10 مهر 1392 ساعت 8:57
وابستگی بازار مرغ کهگیلویه و بویراحمد به استانهای همجوار و عدم خودکفایی در این زمینه باعث بروز مشکلات عدیده شده که میطلبد مسئولان به دنبال چارهای اساسی برای رفع این نقیصه باشند.
به گزارش خبرگزاری فارس از یاسوج، گوشت مرغ در انواع مختلف آن جایگاه ویژهای در سبد غذایی مردم ایران و به تبع آن در استان کهگیلویه و بویراحمد دارد.
افزایش قیمت گوشت قرمز از یک سو و طبخ آسان، دسترسی آسان باعث شده، مرغ جای خود را در میان سفرههای ایرانی باز کند و معمولاً سفره غذایی ایرانیها مزین به این پرنده پرطرفدار است.
در این بین بنا به دلایل مختلف قیمت مرغ هرازگاهی با نوساناتی روبرو میشود و همین مرغهای بیبال و پر شوری در بازار به پا میکند.
مرغداران اما قدرت فراوانی دارند و هرازگاه مدیران و حتی استاندارانی را از اریکه قدرت به زیر کشیدهاند و بلایی بر سر برخی مدیران آوردهاند که هیچ وزیر و وکیلی توان انجام آن را ندارد.
به هر حال خوب یا بد و بخواهم و نخواهیم مرغ از این قدرت برخوردار شده و همین موضوع باعث شده که مدیران استانی به خصوص در حوزه صنعت و معدن در سطح کشور سعی در کنترل مرغ و قیمت آن کنند که مبادا مرغ آنها را بر زمین بزند.
در استان کوچک کهگیلویه و بویراحمد به دلیل کوچک بودن شهرها و انتقال سریع اطلاعات مربوط به قیمتها قضیه فرق میکند و اندکی تغییر و تفاوت در قیمت مرغ در سطح شهر در بین مردم به سرعت دهان به دهان میچرخد و مردم نالان از بالا رفتن قیمت و عاملان توزیع هم زانوی غم بغل میگیرند که توزیع مرغ با این قیمت مقرون به صرفه نیست.
به همین دلیل و با اعتراضاتی که برخی مرغداران و عاملان توزیع مرغ به نرخ مصوب صنعت و معدن و تجارت داشتند و نیز برای کاهش نوسان در قیمت مرغ به خصوص در شهر یاسوج به عنوان مرکز استان مدیرکل صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد هیئتی را شامل مسئول روابط عمومی و حوزه بازرسی صنعت و معدن، چند تن از عاملین توزیع مرغ و مدیران عامل کشتارگاههای استان به همراه جمعی از اهالی رسانه برای بازدید میدانی و شیوه تعیین قیمت مرغ به استان فارس و شهر شیراز فرستاد.
داریوش دیودیده، مدیرکل صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد، هدف از این کار را تنظیم قیمت مرغ بر اساس کار کارشناسی و مطابقت قیمت مرغ استان با قیمت مرغ در استان فارس به عنوان اصلیترین مرکز تامین مرغ استان دانست و افزود: بخش عمدهای از مرغ مصرفی در استان از استانهای همجوار به خصوص شیراز وارد میشود.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه اکثر مرغ تولیدی کشتارگاههای استان نیز از استانهای همجوار وارد میشود، اضافه کرد: در عین حال قیمت مرغ در کهگیلویه و بویراحمد از استانهای همجوار که به عنوان اصلیترین تولیدکنندگان کشوری هستند و در تولید مرغ خودکفا بوده پایینتر است.
این گفته دیودیده در بازدید هیئت اعزامی از استان کهگیلویه و بویراحمد بر همگان روشن شد و در ایامی که مرغ در این استان با قیمت 6600 تومان توزیع میشد، قیمت مرغ در اردکان به عنوان مرز میان کهگیلویه و بویراحمد و فارس تا 7050 تومان هم رسیده بود و در سطح شهر شیراز از 6800 تا 7000 هزار تومان در نوسان بود.
وقتی پای درد دل عاملین توزیع و تولیدکنندگان مرغ شهر یاسوج نشستیم آنها نیز حرفهای زیادی برای گفتن داشتند و از هر دری سخن به میان آوردند.
سید مرتضی معصومی، مدیرعامل کشتارگاه صنعتی دنا مرغ یاسوج نیز در گفتوگو با خبرنگار فارس با بیان اینکه مرغ مورد نیاز کشتارگاه خود را به دلیل تولید محدود مرغ در استان از استانهای همجوار به خصوص شیراز وارد میکنیم، افزود: متأسفانه در قیمتگذاریها و تعیین نرخ برای مرغ کرایه، افت و هزینههای جانبی که مرغ وارداتی از سایر استانها برای ما به دنبال دارد در نظر گرفته نمیشود.
معصومی، وابستگی به خصوص شهر یاسوج به واردات مرغ را عامل اصلی ایجاد هزینههای مازاد دانست و افزود: تا مادامی که استان از لحاظ تولید مرغ خودکفا نشود این هزینهها برای کشتارگاهها و عاملین توزیع بوجود میآید.
وی از مسئولان خواست که در قیمت گذاریها به گونهای عمل کنند که کشتارگاههای استان و عاملین توزیع متضرر نشوند و از عهده هزینههای گزاف خود برآیند.
مدیر عامل کشتارگاه صنعتی دنا مرغ اذعان داشت: معمولاً در هر بار مرغی که از استانهای همجوار برای کشتارگاه ما میآید در هر 2 تن تا 80 کیلوگرم تلفات داریم و با در نظر گرفتن هزینه حمل و بارگیری و تخلیه میتوان به آسانی نتیجه گرفت که چه ضرری متوجه ما میشود.
یکی از عاملان توزیع مرغ گرم و منجمد در شهر یاسوج نیز با بیان همین موضوع، ابراز داشت: وابستگی استان به مرغ و عدم خودکفایی در زمینه تولید مرغ باعث ایجاد هزینههای جانبی برای عاملان توزیع میشود.
علیدانا برهانیزاده اضافه کرد: امیدواریم که مسئولان صنعت و معدن در تنظیم نرخ برای مرغ هزینههایی را که بر گردن عاملان توزیع وارد میشود در نظر بگیرند.
وی با اشاره به اینکه 13 مغازه توزیع مرغ گرم منجمد در سطح شهر یاسوج را میچرخاند اضافه کرد: در اکثر موارد با در نظر گرفتن هزینههای گوناگون هیچ سودی عاید خود من نمیشود و اگر یکی از این مغازهها تعطیل شود چندین نفر از نان خوردن میافتند.
مدیرکل صنعت معدن و تجارت استان نیز با بیان اینکه همه تلاش خود را به کار خواهد گرفت که کشتارگاههای استان و عاملان توزیع از رونق نیفتند، ادامه داد: اصلیترین هدف صنعت و معدن رسیدن به نرخی است که باعث رضایت مردم و عاملین توزیع باشد.
وی همچنین تأکید کرد: وابستگی استان به مرغ و عدم خودکفایی در این زمینه یکی از مشکلات اصلی در این زمینه است، امیدواریم با ورود سرمایهگذاران در این حوزه و رفع موانع و مشکلات پیشروی آنها در بلندمدت به سمت خودکفایی در زمینه تولید مرغ گام برداریم.
لازم به ذکر است که در حال حاضر تعداد زیادی از واحدهای پرورش مرغ گوشتی در سطح استان راکد مانده و یا در آستانه تعطیلی قرار دارند که این موضوع دلیلی جز عدم مدیریت قوی از سوی سرمایهگذاران و ناآشنایی به اصول صحیح مدیریت در این حوزه، انحراف در مسیر اعتبارات تخصیص داده شده در این زمینه و در پارهای از موارد رها کردن و عدم حمایت از سرمایه گذارانی که در این زمینه ورود پیدا کردهاند، ندارد.
به هر ترتیب و با توجه به اهمیت مرغ در سبد غذایی هم استانیها و تهدیدات متعددی که مرغ، سرمایهگذاران و تسهیلاتی که در این زمینه خرج میشود را تهدید میکند لازم است که مسئولان امر به فکر پیچیدن نسخهای دائمی برای درمان تب مرغ در استان کنند تا دیگر شاهد نباشیم با کوچکترین تنش در بازار مرغ بدنه جامعه دچار تشویش شوند.
ضمن اینکه ایجاد کارگروه تخصصی در زمینه کنترل و تنظیم کالاهای اساسی از جمله مرغ در بدنه صنعت و معدن امری اجتنابناپذیر به نظر میرسد تا لازم نباشد برای کنترل قیمت بازار همه مسئولان دست از کارهای اصلی و اساسی خود بردارند و به فکر تنظیم بازار مرغ باشند گویی که مشکلات استان تنها در اندک افزایش قیمت مرغ خلاصه شده است.
گفتنی است؛ در مواردی این چنینی و در زمینه نرخ گذاری کالاهای اساسی مانند مرغ باید به گونهای عمل شود که نه سیخ بسوزد و نه کباب نه این که برای خوشایند مسئولان بالا دست، مردم و یا برخی تولید کنندگان به گونهای اقدام شود که تعدیل بازار به هم بخورد کما اینکه دیده شده برخی مدیران برای کاهش بار روانی توپ را در میدان عاملین و تولید کنندگان میاندازند.
به هر حال نباید فراموش کرد که وجود تداوم و بقای تولید کننده و عاملین توزیع در سطح بازار بسیار حائز اهمیت است و باید به گونهای عمل شود که به حفظ و بقای آنها در بازار و روند تولید کمک شود و در نظر داشته باشیم که اصولا وجود واحدهایی تولید و توزیع مرغ امتیازی مهم است و در نقطه مقابل با رکود و ورشکستگی هر تولیدی یک گام به عقب برخواهیم داشت و بر مشکلات استان در زمینه تولید و خودکفایی افزوده میشود.
و در این بین رسانههای جمعی و اهالی رسانه نیز باید با نگاه کارشناسانه نه مغرضانه و از روی احساسات به کاهش و افزایش قیمت کالاهای اساسی نگاه کنند و در مواردی این چنین سعی در ایجاد آرامش و تنویر افکار عمومی گام بردارند.
کد مطلب: 8627
آدرس مطلب: http://infopoultry.net/vdce.w8vbjh8pf9bij.html