كاهش 40 درصدي مصرف گازوئيل در مرغداري‌ها با اجراي طرح بهينه سازي

خبرگزاری فارس , 8 دی 1389 ساعت 9:18

با پرداخت يارانه دولتي،مرغداري‌هاي كشور براي كاهش مصرف سوخت بهينه‌سازي مي‌شوند كه در اين ميان استان قزوين پيشرو بوده و 90 درصد مرغداري‌هاي اين استان به سيستم كاهش مصرف سوخت تجهيز شده‌اند.


به گزارش خبرگزاري فارس، با نزديك شدن به اجراي قانون هدفمندي يارانه‌ها تلاشهاي بسياري براي كاهش مصرف انرژي در كشور آغاز شد و با اجراي قانون نيز در اين راستا مصوبات محكمي به تصويب رسيده كه تجهيز و نوسازي مرغداري‌ها از آن جمله است، دولت در اين راستا 2هزار ميليارد تومان تسهيلات بهينه‌سازي در نظرگرفته و در كشور اين اقدامات شروع شده است، يكي از اين استانهاي پيشرو قزوين است كه 90 درصد مرغداري‌هاي اين كشور به سيستم‌هاي حرارتي با كارايي بيشتر و مصرف كمتر و نيز ساير سيستم ‌هاي مه پاشي و آبخوري تجهيز شده است.
به گفته مسولان اين استان 50 درصد اين مرغداري ها قبل از اجراي قانون هدفمندي به دليل مزاياي فراوان اين تجهيزات اقدام به اين كار كرده بودند و 40 درصد هم در اين مدت كوتاه دست به اين كار زده‌اند
مسولان اين استان مي‌گويند: نهادهاي دولتي، بخش خصوصي، واحدهاي صنعتي، دانشگاه‌ها و ديگر دست اندركاران، ضرورت بهينه‌سازي مصرف حامل‌هاي انرژي را مورد توجه قرار داده و به اين دليل اجراي عمليات بهينه سازي سوخت در اين استان به سرعت بيشتري انجام مي‌شود، وزير جهاد كشاورزي هم بارها بر تجهيز براي بهينه‌سازي سوخت در يكي از استانها تاكيد كرد كه منظور وي استان قزوين بوده است.
طي بازديدي كه از مرغداري‌هاي استان قزوين به عمل آمد از نزديك اجراي اين سيستمها در مرغداري‌هاي اين استان مشاهده شد، جالب اينكه مرغداراني كه از اين دستگا‌ه‌ها استفاده كرده بودند از سيستم جديد بسيار اظهار رضايت داشتند و صاحبان واحدهايي هم كه تجهيز نشده بودند، مشكلاتي داشتند كه مي خوانيد:

مجيد اسماعيلي مدير جهاد كشاورزي شهرستان تاكستان استان قزوين در خصوص روند كليد خوردن اين كار، گفت: طبق بررسي ‌هايي كه به عمل آمد معلوم شد ميزان مصرف سوخت در واحدهاي مرغداري به دليل استفاده از چهار شاخ و هيترهاي مستعمل و ساير سيستم‌هاي گرم كننده متفرقه بسيار بالاست، با بررسي‌هاي علمي كه انجام شد استفاده از سيستم "جت هيتر " براي اين كار مناسبت تشخيص داده شد در اين راستا سازمان جهاد كشاورزي استان قزوين با هدف افزايش بهره‌وري توليد نسبت به تهيه و تدوين طرح اقدام كرد و با تجهيز واحدهاي مرغداري به دستگاه‌هاي گرمايشي با راندمان بالا و مصرف سوخت كمتر نسبت به دستگاه‌هاي موجود ميزان مصرف سوخت حداقل تا 40 درصد كاهش يافته است.
وي با بيان اينكه استان قزوين با دارا بودن 10 ميليون قطعه نيمچه گوشتي 6% ظرفيت كل كشور را دارد، گفت: براي هر قطعه مرغ 16.6 ليتر گازوئيل در يك سال نياز است كه با تجهيز اين دستگاه به 10 ليتر در سال كاهش مي‌يابد.
اسماعيلي گفت: قيمت هر دستگاه جت‌هيتر يك ميليون و 190 هزار تومان است كه 390 هزار تومان آن را دولت به صورت يارانه بلاعوض پرداخت مي‌كند و متقاضيان با مراجعه با مديريت‌هاي جهاد كشاورزي در حداقل زمان به درخواست آنها رسيدگي م شود.
وي افزود: با استفاده از اين دستگاه در مصرف سوخت 40 درصد صرفه‌جويي دارد و همچنين فضاي زيادي براي توليد مرغ ايجاد مي‌شود و ميزان ابتلا به بيماري نيز به طور چشمگيري نيز كاهش مي‌يابد.
اسماعيلي همچنين از تجهيز مرغداري‌هاي اين استان به دستگاه مه‌پاش (mist) خبر داد و گفت: اين دستگاه رطوبت لازم را به طور مناسب ايجاد مي‌كند و با بهبود تنفس در سالن‌ها عملكرد را افزايش مي‌دهد.
اسماعيلي‌ همچنين گفت:‌ مرغداري‌هاي اين استان به آبخوري نيپل مجهز شده‌اند كه مصرف آب و بيماري را تا 20 درصد را كاهش مي‌دهد كه در 39 واحد مرغداري با ظرفيت يك ميليون و 75 هزار قطعه انجام شده است،در اين زمينه هم دولت، حمايت‌هاي ويژه‌اي از مرغداري‌هايي كه اقدام به اين كار مي‌كنند را دارد.
وي ضمن سفارش به مرغداري‌هايي كه تاكنون اين دستگاه را نصب نكرده‌اند در زمينه مزاياي آن به كاهش مصرف سوخت گازوئيل، كاهش مصرف دارو به ويژه در مورد بيماري‌هاي تنفسي، بهبود راندمان توليد، كاهش حوادث آتش‌سوزي، كاهش آلودگي‌هاي زيست محيطي و كاهش آلودگي در سالن پرورش اشاره كرد.

علي رمضاني‌پور كارشناس طيور معاونت دام استان قزوين گفت: در سيستم گرمايشي قبلي معروف به چهارشاخ، مصرف گازوئيل 14 الي 16.6 ليتر براي هر قطعه در سال بود كه با نصب دستگاه جت‌هيتر اين ميزان به 10 ليتر در سال براي هر قطعه كاهش يافته است.
وي افزود: ‌با اين محاسبات سالانه 23 ميليون ليتر در سطح استان قزوين صرفه‌جويي مصرف گازوئيل خواهيم داشت.

مالك يكي از مرغداري‌هايي كه به تازگي مرغداريش به سيستم "جت‌هيتر " و آبخوري نيپل و مه‌پاش مجهز شده است، گفت: نصب اين تجهيزات كه با پرداخت يارانه دولتي انجام گرفت در كاهش سوخت اين مرغداري تاثير مناسبي داشته و در كاهش بيماري و افزايش عملكرد نيز نقش داشته است.
وي گفت: حدود يك سوم هزينه اين دستگاه‌هاي توسط دولت و دو سوم توسط شخصي هزينه شده است.
اين مرغدار افزود: استفاده از اين دستگاه‌ها اين مرغداري را در رده استانداردهاي جهاني قرار داده است و بالطبع در رشد عملكرد هم موثر است.

همچنين در ادامه بازديد، علي قاسمي مالك يكي از مرغداري‌هاي سنتي گفت:‌ تجهيز مرغداري با اين دستگاه‌ها اگرچه مي‌تواند در كاهش مصرف سوخت در مرغداري‌ها مؤثر باشد اما پرداخت مبلغ غيريارانه‌اي از سوي مرغداران در توان آنها نيست و از سوي ديگر ضمانتنامه‌اي كه در اين زمينه درخواست مي‌شود، مرغداران را با مشكل مواجه كرده است.
وي گفت: در صورتي كه دولت تسهيلاتي هم در اين زمينه داشته باشد، مرغداران به راحتي و با اشتياق كامل مرغداري‌هاي خود را به اين وسايل كاهنده مصرف انرژي تجهيز مي‌كنند.
قاسمي افزود: در مرغداري 12 هزار قطعه‌اي اگر دستگاه گرمايشي جت‌هيتر نصب شود روزانه 100 ليتر در مصرف سوخت صرفه‌جويي خواهد شد كه اين ميزان سوخت مي‌تواند سالانه 2 هزار قطعه به ظرفيت توليد اضافه كند كه حدود 20 تن گوشت در سال خواهد بود.
قاسمي از مسولان درخواست كرد: اگرچه دولت بخشي از هزينه اين دستگاه جت هيتر را به صورت يارانه‌اي پرداخت مي‌كند اما پرداخت بخش باقيمانده نيز از توان پرداخت بسياري از مرغداران خارج است و بهتر است در اين زمينه هم دولت چاره‌اي بينديشد.


کد مطلب: 3596

آدرس مطلب: http://infopoultry.net/vdce.o8xbjh8np9bij.html

موسسه اطلاعات مرغداری
  http://infopoultry.net