خسارت سنگین همهگیری تب برفکی سال گذشته در خوزستان
خبرگزاری ايسنا , 17 شهريور 1395 ساعت 20:58
مدیرکل دامپزشکی خوزستان از فعالیت 131 اکیپ نظارت بر ذبح دام قربانی در روز عید قربان در سطح استان خبر داد.
به گزارش خبرنگار ایسنا، دکتر مصطفی کنارکوهی در نشست خبری که امروز(17 شهریورماه) برگزار شد، با تاکید بر لزوم ذبح بهداشتی دام در عید قربان اظهار کرد: بر اساس قوانین دامپزشکی، کشتار دام در محلهایی غیر از نقاط مشخصشده ممنوع است؛ در عید قربان محلهای دیگری بجز کشتارگاهها برای ذبح دام قربانی در نظر گرفته میشود و در این اماکن نیز بازرسی و نظارت دامپزشکی اعمال خواهد شد.
فعالیت131 اکیپ نظارت در روز عید قربان
وی افزود:131 اکیپ نظارت ثابت و سیار در روز عید قربان در سراسر استان خوزستان از ساعت 7 صبح فعالت خود را آغاز خواهند کرد؛ این اکیپها شامل 29 دامپزشک و 128 بازرس ویژه گوشت هستند و همچنین امسال 40 ناظر روحانی بر ذبح شرعی در روز عید قربان فعالیت خواهند داشت.
مدیرکل دامپزشکی خوزستان با اشاره به تعیین محلهای مجاز کشتار دام در روز عید قربان در اهواز تصریح کرد: با هماهنگی شهرداری اهواز چندین نقطه شامل میدان نخلستان فاز 2 پادادشهر، کوی آلصافی، خیابان 22 بهمن، میدان دروازه، کوروش و حمیدیه برای کشتار دام تعیین شده است.
کنارکوهی با تاکید بر لزوم رعایت ضوابط بهداشتی در کشتار روز عید قربان گفت: امیدواریم با اطلاعرسانی شبکههای دامپزشکی به مردم در شهرستانها و نظارت بازرسان، از کشتار غیرمجاز و غیربهداشتی جلوگیری شود.
خسارت سنگین همهگیری تب برفکی سال گذشته در خوزستان
وی با اشاره به تلفات بیماری تب برفکی در گذشته در خوزستان عنوان کرد: یکی از وظایف ما ایجاد ایمنی دام در برابر بیماریها است. ارزش اقتصادی دام سبک و سنگین در خوزستان در حدود 8 هزار میلیارد تومان است و برای 150 هزار نفر اشتغال مستقیم فراهم میکند و به همین دلیل قشر دامدار باید حمایت شود.
مدیرکل دامپزشکی خوزستان ادامه داد: بیماری تب برفکی از بیماریهای مشترک دام و انسان نیست اما گفته شده که اگر ویروس این بیماری با بافت چشم انسان ارتباط برقرار کند ممکن است آثار موضعی داشته باشد. این بیماری به شدت دام را تحت تاثیر قرار میدهد و سنگینترین بیماری دامی است.
کنارکوهی گفت: متاسفانه سال گذشته به دلیل آنکه واکسن تب برفکی مورد نیاز استان خوزستان تامین نشد و در اختیار ما قرار نگرفت، شاهد همهگیر شدن بیماری تب برفکی بودیم که خسارت سنگینی به دنبال داشت. در این همهگیری در سال گذشته حدود1500 راس دام سبک جوان تلف شد؛ البته آمار تلفات بیشتر از این بوده است و دامداران بسیاری به ادارات دامپزشکی مراجعه کردند.
وی اظهار کرد: همواره با تامین واکسن تب برفکی و واکسنهای دامی از این بیماری جلوگیری میشود اما ورود دام عشایری از استانهای دیگر و کشورهای همسایه به خوزستان یکی از معضلاتی است که موجب انتقال بیماریها به دامهای استان میشود.
مدیرکل دامپزشکی خوزستان افزود: در سال گذشته حجم زیادی از دامهای سنگین کشورهای همسایه وارد استان خوزستان شدند اما توانستیم به سرعت تمام دامهای سنگین را ایمنسازی کنیم.
واکسیناسیون یک میلیون و 300 هزار راس دام سبک در فاز نخست امسال
وی ادامه داد: امسال نیز از 3 میلیون و 800 هزار راس دام سبک استان خوزستان، حدود یک میلیون و 300 هزار راس دام در فاز نخست ایمن شده است و امیدواریم در صورت تامین شدن واکسن، تمام دامهای سبک در فاز دوم واکسیناسیون که در پاییز انجام میشود، ایمن شوند.
کنارکوهی گفت: ایمنسازی دام سنگین نیز از روز گذشته در استان خوزستان آغاز شده است؛ 400 هزار راس دام سنگین در استان وجود دارد که 200 هزار راس از این تعداد برای انجام واکسیناسیون مشخص شدهاند.
وی عنوان کرد: امسال هزینه واکسن دام سنگین توسط دامداران پرداخت میشود که برای هر راس دام باید 3 هزار تومان پرداخت کنند.
مدیرکل دامپزشکی خوزستان ادامه داد: از آنجا که واکسن دام سنگین در گذشته رایگان بوده، امسال از واکسیناسیون دام که با پرداخت هزینه انجام میشود، استقبال خوبی نشده است. این در حالی است که باید تلاش کنیم سرمایه دامی استان را حفظ کنیم. اکنون قیمت هر راس گاو اصیل شیرده در حدود 9 تا 10 میلیون تومان است و هزینههای علوفه دام نیز بسیار بالا است؛ بنابراین 3 هزار تومان در سال برای هر راس دام مبلغ ناچیزی به شمار میآید.
وی گفت: تبعات بیماری تب برفکی در دام سنگین بسیار سنگین و وحشتناک است. ارزش اقتصادی دام سنگین حدود 10 تا 15 برابر ارزش اقتصادی دام سبک است و اغلب دامداران وام دریافت میکنند و در صورت تلف شدن دامهایشان، زندگی آنها دچار مشکل میشود.
انتقال تب برفکی از دام عشایر استانهای همجوار به خوزستان
کنارکوهی با بیان اینکه سال گذشته بیماری تب برفکی از طریق دام عشایری استانهای همجوار به دامهای خوزستان منتقل شد، اظهار کرد: نخستین مورد تب برفکی که تشخیص داده شد، در ایذه و پس از ورود دام سبک عشایر شهرکرد بود که بدون ایمنسازی وارد خوزستان شده بودند. بیشترین خسارت و دامهای تلف شده به دلیل تب برفکی نیز در ایذه و اطراف اهواز بود.
وی اظهار کرد: امسال نیز اگر واکسنهای تب برفکی تامین نشود و در اختیار ما قرار نگیرد، ممکن است دوباره شاهد همهگیر شدن این بیماری باشیم. موسسه رازی متولی تامین و تولید این واکسنها است که در سال 94 این واکسنها تولید نشد و فاجعه بیماری تب برفکی رخ داد؛ البته در 89 نیز این بیماری شیوع کرد و آمار خسارت آن بسیار بیشتر از خسارت سال 94 بود اما در آن زمان رسانهای نشد.
به کشتارگاه اهواز پروانه بهداشتی ندادهایم
مدیرکل دامپزشکی خوزستان با اشاره به وضعیت کشتارگاه اهواز گفت: ما به کشتارگاه اهواز پروانه بهداشتی ندادهایم؛ البته بازرسان در کشتارگاه حضور دارند و نظارت میکنند.
وی ادامه داد: کشتارگاه قبلی اهواز یکی از معضلات بسیار بد اهواز بود که روزانه 1000 راس دام سبک و 150 راس دام سنگین در آن کشتار میشد که شامل 40 درصد کل کشتار استان خوزستان بود و با توجه به وضعیت بد آن، لازم بود که کشتارگاه صنعتی در اهواز ایجاد شود.
کنارکوهی گفت: ما به دنبال بهبود وضعیت بودیم؛ اشکالاتی در کشتارگاه صنعتی اهواز وجود دارد ولی با همین حال نیز وضعیت نسبت به سابق بسیار بهبود پیدا کرده و از نظر ما کشتارگاه صنعتی اهواز 80 درصد بهتر از وضعیت قبل است.
مدیرکل دامپزشکی خوزستان افزود: با این حال ما اکنون نیز شکایتهایی از کشتارگاه صنعتی اهواز داریم. هر لاشه پس از ذبح باید 24 ساعت در دمای 7 درجه سانتیگراد بماند و سپس عرضه شود. اکنون به دلیل نبود فضای نگهداری در کشتارگاه اهواز، این کار انجام نمی شود بلکه در قصابیها بازرسی آن انجام میشود.
کنارکوهی عنوان کرد: جنگ ما با کشتارگاه تا ابد ادامه خواهد داشت و هیچوقت به پایان نمیرسد زیرا کشتارگاهها به دنبال کم کردن هزینهها هستند و ما نیز وظیفه داریم از منافع مردم دفاع کنیم. اکنون نیز شکایت ما از کشتارگاه صنعتی اهواز در خصوص قالبهای لاشه است.
پلمب آشپزخانه یک هتل معروف در اهواز
وی با بیان اینکه در سال جاری آشپزخانه یک هتل و 2 رستوران در اهواز به دلیل تخلفات بهداشتی پلمب شدهاند، اظهار کرد: این هتل و رستورانها از مراکز معروف و شناختهشده در اهواز هستند. در سال گذشته نیز چندین مورد مشابه پلمب وجود داشت.
مدیرکل دامپزشکی خوزستان عنوان کرد: استفاده از گوشت تاریخ گذشته، مرغ و ماهی فاسد و ذبح غیرمجاز از جمله موارد تخلفی است که در این مراکز رخ داده است.
آلودگی تولیدات صیدی به فلزات سنگین
وی با اشاره به آلوده بودن تولیدات صیدی به فلزات سنگین گفت: در 2 سال گذشته 25 درصد تولیدات صید خوزستان به فلزات سنگین آلوده شدهاند؛ این موضوع ثابت شده است و مستندات آن نیز وجود دارد. ما به نهاد ذیربط اعلام کردهایم و مجموعه محیط زیست نیز پیگیری خوبی انجام داده است.
کنارکوهی تصریح کرد: وظیفه ما این است که اعلام کنیم این مورد آسیبپذیر است یا نه؟ ما این مورد را اعلام کردهایم ولی قانون وظیفه برخورد را برای ما مشخص نکرده است. ما این گزارشها را به مقامات قضایی اعلام کردهایم، این ماهیهای آلوده را چه کسانی مصرف میکنند؟ و چه کسی متولی سلامت خوزستان است؟ ما در خصوص سلامت آبزیان وارد شدهایم ولی چرا دیگر دستگاههای مسئول در این زمینه ورود نمیکنند؟
کمبود نیروی انسانی در ادارهکل دامپزشکی خوزستان
وی گفت: اعتبارات عمرانی پیشنهادی ما 3 هزار و 700 میلیون تومان است که تاکنون ریالی از این اعتبار به ما تعلق نگرفته است. همچنین اعتبارات مورد نیاز برای واکسن دام یک میلیارد و 200 میلیون تومان است که از این رقم تاکنون 900 میلیون تومان اختصاص داده شده و 50 میلیون تومان نیز برای تجهیز آزمایشگاه و 50 میلیون تومان برای خسارت دام در نظر گرفته شده است.
مدیرکل دامپزشکی خوزستان افزود: از سوی دیگر ادارهکل دامپزشکی خوزستان از کمبود شدید نیرو رنج میبرد و از 477 پست سازمانی، 250 پست خالی است.
کد مطلب: 11002
آدرس مطلب: http://infopoultry.net/vdcdxz0f.yt0fz6a22y.html