غیرفعال بودن 16 درصد مرغداری‌های تخمگذار کشور

خبرگزاری فارس , 15 بهمن 1391 ساعت 14:05

در حالی 16 درصد از مرغداری‌های تخمگذار کشور غیرفعال است که به گفته کارشناسان کمبود نقدینگی، سیاست ناپایدار تعرفه، واردات و صادرات دلیل عمده آن است.


به گزارش خبرگزاری فارس، مرغداری‌های کشور از کمبود نقدینگی برای تامین نیازهای خوراک دام و سایر نهاده‌ها و تجهیز مکان تولیدی به دستگاه‌های کاهنده انرژی مواجه هستند.

اگرچه بعد از هدفمندی یارانه‌ها حمایت‌هایی برای تجهیز مرغداری‌ها انجام می‌شود، اما بخشی از آن را تولید کننده باید با اعتبار خودش انجام دهد که معمولا توان مالی ندارد.

از سوی دیگر برنامه‌های سیاست، واردات و صادرات طی سالهای اخیر به کام تولید کننده داخل نبوده و پراکنده بودن مدیریت تولید نیز باعث نوسان و عدم پایداری سیاست‌ها و برنامه‌ها بوده است.

نظام تعرفه‌ای،‌ بازاریابی، واردات و صادرات، تامین نهاده از مشکلات عمده تولید کنندگان طی سالهای گذشته بوده و به رغم اعتراض‌های گسترده آنان ره به جایی نبرده است، تا اینکه شاهد غیرفعال بودن 16 درصد از مرغداری‌های تخمگذار کشور هستیم.

پرورش مرغ به شکل صنعتی در ایران از سال 1333 یعنی 59 سال پیش با وارد کردن جوجه مرغ‌های یکروزه یا تخم‌مرغ‌های نطفه‌دار از نژادهای اصلاح شده خارجی آغاز شد و توسعه مرغداری در این مدت به حدی بود که امروزه توانسته است بخش قابل توجهی از پروتئین حیوانی کشور را فراهم کند.

در حال حاضر واحدهای مختلف مرغداری در سطح وسیع در کشور توسعه یافته است، اما به دلیل وجود مسائل و مشکلات فراوان، از سرمایه‌گذاری‌های انجام شده در این زمینه به طور کامل و صحیح استفاده نمی‌شود.

صنعت پرورش طیور از شش فعالیت اصلی، پرورش مرغ لاین، پرورش مرغ مادر، تولید جوجه یکروزه، پرورش مرغ تخمگذار، پرورش مرغ گوشتی و یک فعالیت جنبی پرورش پولت تشکیل شده است.

اطلاع از چگونگی نحوه فعالیت‌های مرغداری‌های پرورش مرغ تخمگذار بسیار حائز اهمیت است، زیرا که محصول اصلی و تولید نهایی این دسته از مرغداری‌ها، تخم‌مرغ خوراکی است که به عنوان ماده پروتئینی مهم و مغذی در تأمین بخشی از پروتئین‌ حیوانی مورد نیاز جامعه سهم به سزایی دارد.

از سوی دیگر برنامه‌ریزان و پژوهشگران می‌توانند با استفاده از آمار و اطلاعات ارائه از تعداد مرغداری‌های دارای فعالیت، پرورش مرغ تخمگذار، وضع فعالیت، وضعیت سالن‌ها، ظرفیت، وضعیت حقوقی، وضعیت گله‌های مرغ تخمگذار، مقدار و ارزش تولیدات، مقدار و ارزش خوراک مرغ مصرف شده و تعداد شاغلان دست یابند.

*217 واحد غیرفعال پرورش مرغ تخمگذار در کشور

جدیدترین گزارش مرکز‌ آمار ایران نشان می‌دهد در سال 91 تعداد 1350 مرغداری با فعالیت پرورش مرغ تخمگذار در کشور وجود داشته است که از این تعداد 1133 واحد مرغداری فعال و 217 واحد غیرفعال است، همچنین در مرغداری‌های پرورش مرغ تخمگذار استان‌های آذربایجان شرقی، خراسان رضوی و قم بیش‌ترین تعداد مرغداری‌ را در بین سایر استان‌های کشور به خود اختصاص داده‌اند.

*13 میلیون قطعه مرغ تخمگذار در قفس‌های ساده

در حالی گذر از مسیر سنتی به طرف صنعتی در تولید‌یها در افزایش تولید و کاهش هزینه‌ها نقش عمده‌ای دارد، اما هنوز بسیاری از مرغداری های کشور سنتی هستند.

براساس آمار و اطلاعات موجود، مرغداری‌های پرورش مرغ تخمگذار کشور در سال 1391، در مجموع دارای 4358 سالن پرورش با ظرفیت 71 میلیون قطعه مرغ تخمگذار بوده‌اند که از این تعداد، 590 سالن دارای سیستم قفس تمام اتوماتیک با ظرفیت 14 میلیون قطعه مرغ تخمگذار، 2577 سالن دارای سیستم قفس نیمه‌اتوماتیک با ظرفیت 44 میلیون قطعه مرغ تخمگذار و 1191 سالن نیز دارای سیستم قفس ساده با ظرفیت 13 میلیون قطعه مرغ تخمگذار است.

نتایج تحقیقات مرکز آمار نشان می‌دهد که موجودی اول سال 1390 مرغداری‌های پرورش مرغ تخمگذار، 28 میلیون قطعه مرغ تخمگذار بوده است که علاوه بر این 25 میلیون قطعه پولت با ارزش 1686 میلیارد ریال در سالن‌های پرورش ریخته شده است.

موجودی آخر سال 1390 مرغداری‌های مذکور نیز، 15 میلیون مرغ تخمگذار و 24 میلیون قطعه پولت بوده است.

* 560 هزار تن تولید تخم مرغ در سال 90

مقدار و ارزش تولید مرغداری‌های پرورش مرغ تخمگذار در سال 1390 شامل 559 هزار تن تخم‌مرغ خوراکی به ارزش 12 هزار و 132 میلیارد ریال، 16 هزار تن مرغ حذفی به ارزش 181 میلیارد ریال و 397 هزار تن کود به ارزش 127 میلیارد ریال بوده است.

طبق بررسی‌های به عمل آمده و توضیحات موجود در پرسشنامه‌های تکمیل شده به دلیل وجود بیماری آنفلوانزا در ابتدای سال 90، استان‌های تهران، قزوین و قم، کاهش تولید تخم‌مرغ خوراکی نسبت به سال 1389 داشته‌اند.

*1.2 میلیون تن خوراک مرغداری‌های تخم‌گذار به ارزش بیش از 824 میلیارد تومان

بر اساس این گزارش، کل مقدار خوراک مرغ مصرف شده در مرغداری‌‌های پرورش مرغ تخمگذار در سال 1390، بیش از 1.2 میلیون تن است.

همچنین ارزش کل خوراک مرغ مصرف شده در مرغداری‌های مذکور طی سال‌ 1390، بیش از 8249 میلیارد ریال برآورد می‌شود که از این مبلغ، 284 میلیارد ریال مربوط به سایر انواع خوراک مصرفی بوده است.

در حال حاضر بیش از 70 درصد خوراک دام و طیور مورد استفاده در مرغداری‌ها وارداتی است و سالانه 7 میلیون تن خوراک طیور وارد کشور می‌شود.

*10 هزار نفر شاغل در مرغداری‌های تخمگذار

تعداد کارکنان شاغل در مرغداری‌های پرورش مرغ تخمگذار در سال 1390، 9 هزار 478 نفر بوده است که از این تعداد 8 هزار 324 نفر شاغلان با مزد و حقوق و یک‌هزار 154 نفر را شاغلان بدون مزد و حقوق تشکیل می‌داده است.

همچنین بین شاغلان با مزد و حقوق 7818 نفر کارکن مرد و 506 نفر کارکن زن و از مجموعه شاغلان بدون مزد و حقوق 1141 نفر کارکن مرد و 13 نفر کارکن زن بوده است، میزان مزد و حقوق و سایر پرداختنی‌های کارکنان با مزد و حقوق در مرغداری‌های مذکور نیز طی این سال 521 میلیارد ریال می‌باشد.

*آنفلوآنزا 18 درصد تولید تخم مرغ را کاهش داد

بر اساس این گزارش بررسی اطلاعات مرغداری‌های پرورش مرغ تخمگذار حاکی از کاهش 18 درصدی تولید تخم‌مرغ در سال 1390 نسبت به سال قبل است. بررسی‌ها و مذاکره و مکاتبه با کارشناسان و دست‌اندرکاران نشان می‌دهد، علت این کاهش به دلیل شیوع بیماری در نیمه اول سال 1390 در استان‌های مهم از نظر تولید تخم‌مرغ بوده است.

استان‌های تهران، قزوین و قم به دلیل بیماری آنفلوانزای پرندگان کاهش تولید 53 درصدی به مقدار 137 هزار تن داشته‌اند.


کد مطلب: 7573

آدرس مطلب: http://infopoultry.net/vdcd.5052yt0ksa26y.html

موسسه اطلاعات مرغداری
  http://infopoultry.net