«استاد دکتر مرادعلی زهری» به دیار باقی شتافت

سايت خبری حكيم مهر , 28 دی 1393 ساعت 9:01

مراسم تشییع آن مرحوم ساعت 9 صبح روز 28 دی ماه از مقابل بیمارستان آریا واقع در بلوار کشاورز به سمت بهشت سکینه واقع در کرج برگزار می‌شود .


حکیم مهر ضایعه درگذشت این استاد گرانقدر را به خانواده‌ی بزرگ دامپزشکی کشور تسلیت عرض نموده و از درگاه خداوند متعال برای آن مرحوم رحمت و مغفرت واسعه‌ی الهی، و برای بازماندگان صبر و اجر مسألت دارد.

مراسم تشییع آن مرحوم ساعت 9 صبح روز 28 دی ماه 1393 از مقابل بیمارستان آریا واقع در بلوار کشاورز به سمت بهشت سکینه واقع در کرج برگزار می شود.

همچنین مراسم ختم آن مرحوم روز سه شنبه 30/10/93 از ساعت 17 الی 19 در محل خیابان اندرزگو، خیابان شریفی منش، کوچه امینی، کوچه آزادی، پلاک 15، سالن اجتماعات باغ فیروزه برگزار خواهد شد.


«زندگینامه»

دکتر مراد علی زهری در سال 1311 خورشیدی در عباس آباد متولد گردید. وی تحصیلات ابتدایی را در مدرسه صوفی و متوسطه را در مدرسه علمیه به اتمام رسانید و در سال 1331 وارد دانشکده دامپزشکی تهران شد. تحصیلات خود را در این دانشکده ادامه داد تا اینکه و در سال 1336 موفق به اخذ درجه دکتری رشته دامپزشکی شد. سپس در دانشکدۀ پزشکی، دوره پارازیتولوژی را گذراند و به دلیل علاقه وافر به دامپزشکی و تدریس و تحقیق به ترتیب: مراحل دستیاری، استادیاری و دانشیاری را با موفقیت پشت سر گذاشت و بالاخره در سال 1351 به مقام استادی تمام وقت گروه اصلاح­نژاد و تغذیۀ دام دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران ارتقا یافت. دکتر زهری پس از 30 سال خدمت در سال 1362 از محیط دانشگاه تقاضای بازنشستگی کرده و در بخش خصوصی و دولتی (دانشگاه آزاد اسلامی و فرهنگستان علوم) وارد کار شد.



والدین و انساب:
پدر دکتر زهری، مرحوم عبدالله زهری از خاندان خلعت بری تنکابن بود و تا قبل از سال 1310 از مالکین آن خطه به شمار می رفت و به کار کشاورزی اشتغال داشت. او در جریان مشروطیت از مشروطه خواهان تنکابن به شمار می رفت و در فتح تهران و پیروزی مشروطه طلبان شرکت داشت و بدین مناسبت لقب "ضیعم الممالک" به او داده شد. در سال 1311 املاک او توسط رضا شاه غصب و خود او زندانی گردید و بمدت 10 سال به همراه خانواده به شیراز تبعید گردید و در سال 1320 پس از برکناری و تبعید رضا شاه به تهران آمد و تا به هنگام وداع با زندگی در آنجا سکونت یافت. مرحومه مادر دکتر زهری از خانواده مسعودالملک بود که پس از ازدواج به همراه همسر به شیراز تبعید شد و پس از بازگشت به تهران پس از چند سال بعلت سختی های زندگی گذشته بیمار و زندگی را وداع گفت، در حالی که چهار پسر و یک دختر از خود به یادگار گذاشت.

خاطرات کودکی:
دوران کودکی و نوجوانی دکتر زهری در تبعید و سختی گذشت. پس از اقامت در تهران در جنگ جهانی دوم و اشغال ایران توسط متفقین و اوضاع نابهنجار و بی سروسامان آن زمان نیز خاطره خوشی برای ایشان به یادگار نگذاشت. دوران دبستان را قسمتی در شیراز و باقی را در مدرسه صفویه تهران گذراند. دوران کودکی او بعلت فرهنگ حاکم در خانواده و تشویق جدی پدر به مطالعه و خواندن کتب تاریخی، ادبی، اجتماعی و سیاسی سپری شد. او کتابخانه کوچکی از این کتابها برای خودش فراهم ساخت که هنوز پس از چندین دهه باز هم مورد استفاده دکتر زهری قرار می گرفت. دکتر زهری در سالهای آخر دبیرستان نیز چندین مقاله در روزنامه ها و مجلات آن روزگار به چاپ رسانده است. این شرایط سبب شد که ذهن و علاقه او را به جمع آوری مطالب و تحقیق آماده سازد.

اوضاع اجتماعی و شرایط زندگی:
پدر و مادر دکتر زهری علاقه شدیدی به تحصیل فرزندان داشتند، از این رو در مورد هر گونه مجاهدت و تلاش برای آنها کوتاهی نمی کردند. دکتر زهری دارای سه برادر و یک خواهر است. که برادر بزرگش زنده یاد دکتر محمد زهری دانشکده ادبیات تهران را تاسطح دکتری طی نمود و در سال 1374 بعلت ایست قلبی دار فانی را وداع گفت.

تحصیلات رسمی و حرفه­ای:
ایشان به عنوان عضو ایرانی به مدت 9 ماه در FAO در ترکیه (در سال 1338) برای کسب علم در صنعت پرورش طیور شرکت کرد، و گواهینامه بین المللی تخصصی پرورش طیور را اخذ کرد. سپس به هلند رفت و در «انسیتو بیک بوخن» و در دانشکده دامپزشکی اوترخت به مدت یک سال به مطالعه پرداخت و گواهینامه تخصصی اصلاح نژاد طیور را در سال 1342 گرفت. پس از آن دو سال در دپارتمان مرغداری دانشگاه لندن در رشته فیزیولوژی و تغذیه طیور به مطالعه پرداخت و گواهی تخصصی را در سال 1350 دریافت نمود. نتیجه این کار تحقیقی در این مدت به صورت نشریه ای توسط دانشکده کشاورزی دانشگاه لندن چاپ و منتشر گردید. دکتر زهری در موسسات تحقیقاتی مربوط به صنعت مرغداری در هلند (سه بار)، انگلیس (سه بار)، آلمان (سه بار)، سوئد (یکبار)، اسپانیا (یکبار)، کانادا (سه بار) و در ترکیه (دو بار) شرکت داشته است.

فعالیت­های ضمن تحصیل:
مراد علی زهری در این باره چنین می گوید: در طی تحصیل سعی داشتم از تمام برنامه ها فوق بخوبی استفاده کنم، از این رو همیشه در گردهمایی ها و تشکل های ادبی و اجتماعی که در مدرسه و دانشکده تشکیل می شد بطور جدی شرکت می کردم و عضویت داشتم. اغلب در هیئت مدیره آنها و حتی در تاسیس آنها عضو بودم و چون به قلم و نگارش علاقه مند بودم، در چاپ و نشر روزنامه های دیواری و حتی روزنامه های صنفی دبیرستان و دانشکده نقش بسزایی داشتم، بطوری که هنوز هم بعضی از مقالات آنها برایم قابل استفاده است.


استادان و مربیان:
دکتر احمد شیمی، دکتر عزیز رفیعی (رئیس موسسه تحقیقاتی رازی و رئیس و استاد دانشکده دامپزشکی)، دکتر علی اکبر کاوه (رئیس موسسه رازی)، دکتر رضا رستگار (رئیس دانشکده دامپزشکی)، و دکتر محمود یزدی­زاده از اساتید دکتر زهری بوده اند.


هم دوره ای ها و همکاران:
مرحوم دکتر عباس فرخنده (استاد دانشکده دامپزشکی تهران)، دکتر رضا بهمن، دکتر محمد کیانی (رئیس اسبق دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران) از همدوره­ای­ها و همکاران دکتر زهری بودند.


وقایع میانسالی:
دکتر مراد علی زهری شاهد سقوط حکومت ملی شادروان دکتر محمد مصدق در کودتای 28 مرداد بود. ایشان پس از اتمام تحصیل خود، برای اولین بار دروس مستقل "پرورش و اصول بهداشت طیور" و پاره ای دیگر از دروس را در زمینه تولیدات طیور در دانشگاه های ایران پایه ریزی کرد. ایشان دو بار هم در کشور کانادا در چهار کنگره بین المللی شرکت کرده و در آلمان (مونیخ)، دانشگاه لندن و اسپانیا نیز مقاله هایی ارائه داده اند. وی در بیش از 40 سمینار داخلی شرکت کرده و 30 کار تحقیقاتی هم انجام داده است.


مشاغل و سمت­های مورد تصدی:
دکتر مراد علی زهری در جامعه جهانی دامپزشکان طیور به مدت شش سال عضویت داشته و نیز رئیس هیئت اجرائی شعبه ایران نیز بوده است. چهار سال نیز دبیر کل جامعه دامپزشکان ایران بودند. از دیگر مشاغل و سمت­های دکتر زهری می توان به موارد زیر اشاره کرد:

- سرپرست موسسه تحقیقاتی و دامپروری دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران بمدت ده سال

- مدیر گروه اصلاح نژاد و تغذیه دام دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران دو دوره بمدت هشت سال

- عضو هیئت ممیزی دانشکده دامپزشکی بمدت چهار سال

- عضو شورای دانشکده و شورای دانشگاه تهران بمدت شش سال

- رئیس دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران بمدت دو سال (بلافاصله بعد از انقلاب اسلامی)

- رئیس کمیته تولیدات دامی و طیور موسسه استاندارد ایران بمدت ده سال و تهیه بیش از 20 استاندارد ملی در مورد تولیدات طیور

- رئیس سازمان دامپزشکان ایران بمدت چهار سال

- رئیس و عضو هیئت اجرایی جامعه دامپزشکان طیور دور دنیا و ایران

- مشاوره فنی و علمی در سازمان های کشاورزی بنیاد شهید و بنیاد مستضعفان و جانبازان بمدت شش سال

- مشاور علمی تعاونی مرغداران مرکز بمدت 16 سال

- مشاور بخش کشاورزی بنیاد شهید در امور طیور بمدت 14 سال

- مشاور علمی کارخانه تهیه مکمل های غذائی دام به رشد و تعاونی مرغداران مرکز

- در امر روزنامه­نگاری نیز استاد است و صاحب امتیاز و مدیر مسئول مجله صنعت مرغداری می باشد.

- در ایجاد طرح های لاین و گله های اجداد و مطالعه نژادهای بومی ایران سمت رهبری داشته است.

- عضو فرهنگستان علوم در بخش کشاورزی در دو دوره پنج ساله است و در همین مدت در سه طرح ارزیابی کیفیت آموزشی در دانشکده های کشاورزی و علوم دامی دولتی (نتایج آن به صورت کتاب منتشر شده)، آینده غذا در ایران (به صورت کتاب منتشر شده) و طرح واژه­های دامپروری و مرغداری همکاری داشته است.


فعالیت­های آموزشی:
سوابق تدریس دکتر زهری به قرار زیر است:

- تدریس در دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران با عنوان استادیار، دانشیار و استاد بمدت 26 سال در گروه اصلاح نژاد و تغذیه دام

- تدریس بعنوان استاد مدعو در دانشگاه­های شیراز، ارومیه، کرمانشاه و ابوریحان بیرونی

- تدریس پس از بازنشستگی در دانشگاه آزاد اسلامی کرج، دانشگاه آزاد اسلامی ورامین، دانشگاه آزاد اسلامی رشت، دانشگاه آزاد اسلامی ساوه بمدت 15 سال.



مراکزی که دکتر زهری از بانیان آن به شمار می آید:

مراکزی که وی از بانیان آن بوده است به قرار زیر است:

- اولین بانی درس اصول پرورش و بهداشت و تولیدات طیور در دانشگاه های ایران

- بانی و موسس تحقیقات دامپروری و مرغداری دانشگاه تهران در امین آباد تهران

- بانی آزمایشگاه یقین کیفیت تخم مرغ در دانشگاه تهران، دانشکده دامپزشکی

- بانی طرح ایجاد کلیه لاین واحد طیور در ایران در وزارت جهاد و وزارت کشاورزی

- بانی تشکیل جامعه جهانی دامپزشکان طیور که در حدود هشت سال عضو هیئت اجرایی جهانی و رئیس شبعه ایران بود.


سایر فعالیت­ها و برنامه های روزمره:
دکتر زهری در کنار تدریس و تحقیق به انتشار مجله صنعت مرغداری جهت ارتقاء علمی و فنی تولیدکنندگان طیور بمدت 15 سال می پردازد که تا کنون 100 شماره از آن منتشر شده است.

شاگردان :
دکتر مراد علی زهری در طول خدمت خود بیش از 5000 دکتر دامپزشک، تکنیسین دامپزشکی و مهندس علوم دامی را آموزش داده است.

جوایز و نشان­ها:
- لوح تقدیر و جایزه از وزیر علوم و آموزش، دکتر عبدالحسین سمیعی در سال 1353به مناسبت ارائه بهترین تحقیق سال در بخش کشاورزی

- لوح تقدیر و جایزه از وزیر جهاد سازندگی مهندس غلامرضا فرورش، به مناسبت ارائه مقاله در سمینار صنعت مرغداری کشور

- لوح تقدیر از جامعه دامپزشکان ایران برای چهل سال تلاش در توسعه صنعت مرغداری ایران

- لوح تقدیر از جامعه جهانی علوم مرغداری برای یک عمر تلاش و ارتقاء صنعت مرغداری در ایران در سال 2001

- لوح تقدیر از نظام دامپزشکی ایران برای مجاهدت در ارتقاء علمی صنعت مرغداری کشور

- لوح تقدیر از جامعه جهانی علوم مرغداری - شعبه ایران

- سه لوح تقدیر از روساء دانشگاه ازاد اسلامی واحد ساوه، دانشگاه آزاداسلامی واحد رشت و لوح تقدیر از معاونت امور دام وزارت جهاد سازندگی

مقالات و طرح های تحقیقاتی:
- تعداد مقالات علمی تالیفی در مجلات دانشگاهی و علمی و فنی کشور: بیش از 320 مقاله

- تعداد مقالات علمی تالیفی در مجلات دانشگاهی و علمی خارج از کشور: بیش از 5 مقاله

- تعداد مقالات ارائه شده در سمینارها و کنگره­های داخلی: 45 مقاله

- تعداد مقالات ارائه شده در کنگره های خارجی: 4 مقاله

- تعداد طرح­های تحقیقاتی انجام یافته در طول خدمت در دانشگاه تهران: 24 طرح تحقیقاتی

- تعداد پایان نامه کارشناسی ارشد و دکتری تحت راهنمایی و مشاوره در دانشگاه­های تهران و دانشگاه آزاد اسلامی: بیش از 30 مورد


کد مطلب: 9589

آدرس مطلب: http://infopoultry.net/vdcc.4qoa2bqpola82.html

موسسه اطلاعات مرغداری
  http://infopoultry.net