نوسان قیمت مرغ و تخم مرغ مرغداران: ما مقصر نیستیم
طنین نیوز , 30 بهمن 1390 ساعت 9:48
نوسان قیمت و کمبود نهاده های دامی، مرغداران استان خراسان رضوی را با چالش تولید روبه رو کرده است. از دست اندرکاران صنعت مرغ و طیور استان حاکی است به علت برخی مشکلات اقتصادی کشور و رشد قیمت ها برخی نهاده های دامی ازجمله دان، آن ها با افزایش هزینه تولید روبه رو شده اند. این در حالی است که تولیدکنندگان مرغ در چند ماه گذشته ۲۱ میلیارد تومان متضرر شده اند.
کمیاب شدن دان طیور
«سیدی» پرورش دهنده مرغ گوشتی در شهرستان طرقبه- شاندیز به خراسان می گوید: اصلی ترین پیامد نابسامانی در بازار اقتصادی کشور، بلبشوی قیمت ها به ویژه در محصولات وارداتی از جمله انواع نهاده های دامی و طیور است. به گفته وی در هفته اخیر به دنبال تحول بازار ارز قیمت هر کیلوگرم ذرت با احتساب ۶۰ تومان کرایه حمل از ۵۳۰ تومان به ۶۱۰ تومان، سویا از ۵۶۰ تومان به ۷۴۰ تومان و گندم تحویل در مشهد از ۴۰۵ تومان به ۵۵۰ تومان افزایش یافته است.وی از کمیاب شدن انواع دان در بازار خبر می دهد و می افزاید: در بنادر نیز این نوع نهاده ها کم شده است و تامین نشدن به موقع نیاز مرغداری ها سبب نگرانی تولیدکنندگان و بلاتکلیفی آن ها در زمینه ادامه تولید این مواد پروتئینی شده است.«سیدی» می گوید: در شرایط موجود که هزینه تولید افزایش یافته است و باید مرغ تولیدی را به قیمت مصوب عرضه کنیم، عملا جرات ادامه جوجه ریزی را نداریم و نگران وضعیت جوجه های موجود در مرغداری ها هستیم که شاید مجبور شویم آن ها را با وزن یک کیلوگرم روانه کشتارگاه کنیم.
مرغ تخم گذار هم در کما
«مسعود ثمره» از صاحبان یک واحد مرغداری تخم گذار در خراسان رضوی نیز با ابراز نگرانی از شرایط بازار می گوید: دیروز برای خرید یک مشعل گازی به بازار مراجعه کرده بودم ولی فروشندگان عنوان می کردند چون قیمت دلار ثابت نیست الان فروش کالا نداریم!وی می افزاید: متاسفانه کسانی که مجوز صادرات و واردات داشته اند و نهاده های دام و طیور را قبلا با ارز ۱۱۰۰ تومانی وارد کرده اند، قصد دارند آن را با قیمت دلار هزار و ۸۸۰ تومانی به مصرف کننده عرضه کنند و هیچ حساب و کتابی در این بخش نیست. وی از افزایش قیمت هر کیلوگرم سویا به بیش از ۷۰۰ تومان خبر می دهد و می افزاید: اغلب واردکنندگان نهاده های دام و طیور شرکت های دولتی یا وابسته به دولت هستند ولی هر طور که بخواهند آن را به مشتریان تحویل می دهند.«ثمره» با ابراز نگرانی از بالا رفتن هزینه های تولید می افزاید: قدرت خرید مردم پایین است و بیم آن می رود که تخم مرغ تولیدی فاسد شود. با این که مصوب اتحادیه برای عرضه هر کیلوگرم تخم مرغ در مرغداری ۲۵۰۰ تومان است اما ناچاریم آن را به قیمت پایین تری به فروش برسانیم.
افزایش هزینه تولید
مدیرعامل اتحادیه تولیدکنندگان مرغ استان و نایب رئیس اتحادیه تولیدکنندگان مرغ کشور از افزایش قیمت نهاده های دام و طیور خبر می دهد و به خراسان می گوید: براساس قیمت وزارت جهاد کشاورزی در اردیبهشت ماه امسال قیمت مرغ زنده کیلویی ۲ هزار و ۳۶۰ تومان تعیین شده است ولی از آن زمان تاکنون مرغ زنده را حداقل کیلویی ۵۰ تا ۴۰۰ تومان زیر این قیمت به فروش می رسانیم.ساسان سروری می افزاید: قیمت مرغ زنده پرورش یافته توسط مرغدار ۲ هزار و ۶۰۰ تومان است و تاکنون به هیچ عنوان براساس قیمت تعیین شده وزارت جهاد کشاورزی مرغ از مرغدار خریداری نشده است.وی خطاب به مسئولان می گوید: همه نهاده های دام و طیور ۳۰ تا ۶۰ درصد افزایش قیمت پیدا کرده است ولی ریالی برای جبران هزینه های افزایش قیمت تولید مرغ در نظر گرفته نمی شود.وی با اشاره به این که از سال گذشته قیمت سایر فرآورده های پروتئینی افزایش یافته است، افزود: جای تعجب است که چرا مسئولان به فکر مرغدار نیستند. مرغدار چطور می تواند نهاده های گران خریداری و مرغ ارزان تولید کند!مهندس سروری با اشاره به بازار آشفته سکه و ارز در ۲۰ روز گذشته افزود: هیچ فروشنده ای نهاده های دامی را بدون نقدینگی به تولیدکننده مرغ نمی دهد و مرغدار هم هیچ نقدینگی ندارد چه رسد به این که نهاده گران تر هم خریداری کند. وی متذکر شد: سال گذشته قیمت نفت گاز لیتری ۱۶ تومان بود که بعد از هدفمندی یارانه ها لیتری ۱۵۰ تومان با نرخ دولتی و با نرخ آزاد ۳۰۰ تومان عرضه می شود. ذرت هم سال گذشته کیلویی ۳۶۵ تومان بود ولی امسال کیلویی ۵۹۰ تومان است.
متضرر شدن مرغ داران
سبوس گندم سال گذشته هر کیلو ۲۳۰ تومان بود که امسال به ۴۱۰تومان رسیده است. با این حال قیمت هر کیلو مرغ زنده که سال گذشته ۲۱۰۰ تومان بود امسال به ۲ هزار و ۲۳۰ تومان رسیده است که تفاوت افزایش قیمت مرغ نسبت به دیگر نهاده ها خیلی کم است.
وی اضافه کرد: سال گذشته قیمت گوشت مرغ ۳ هزار و ۸۰ تومان بود ولی در حال حاضر قیمت مرغ کیلویی ۳هزار و ۱۵۰ تومان است و به هیچ وجه قیمت ها با هم تناسب ندارد.به گفته وی در چند ماه گذشته مرغداران استان ۲۱ میلیارد تومان متضرر شده اند.وی اذعان داشت: اگر تولیدکننده مرغ نتواند به تولید خود ادامه دهد، کشورهای دیگر با این قیمت به ما مرغ نخواهند داد. وی با اشاره به این که ما هفتمین تولیدکننده مرغ دنیا هستیم، بر لزوم حمایت از مرغداران تاکید می کند و می افزاید: سویا کیلویی ۱۰۰ تومان و ذرت کیلویی ۷۰ تومان در هفته جاری افزایش قیمت پیدا کرده است.در حال حاضر مرغ زنده کیلویی ۲ هزار و ۳۲۰ تومان از مرغدار خریداری می شود ولی پرداخت وجه آن به ۲ ماه دیگر موکول می شود.با این اوصاف مرغدار هر کیلو مرغ زنده خود را ۴۰۰ تومان زیر فی به بازار عرضه می کند. وی می گوید: با وجود احترامی که برای وزارتخانه های جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت قائل هستیم ولی برای حل مشکلات ما اقدام جدی به عمل نیاورده اند.
کد مطلب: 5735
آدرس مطلب: http://infopoultry.net/vdcb.fbsurhbzsiupr.html